wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

16°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 16:05

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Oto, gdzie zjeść kultową wrocławską knyszę. Zobaczcie koniecznie! [ADRESY, CENY]
Kliknij, aby powiększyć
Wrocławska knysza: chrupiąca bułka, warzywa, sos i główny dodatek: kotlet, ser żółty, tuńczyk lub parówka. Taką zjemy m.in. w budce na rogu Weigla i Ślężnej Robert Migdał
Wrocławska knysza: chrupiąca bułka, warzywa, sos i główny dodatek: kotlet, ser żółty, tuńczyk lub parówka. Taką zjemy m.in. w budce na rogu Weigla i Ślężnej

Niech się schowa kebab, pita czy jakaś tam włoska pizza. We Wrocławiu mamy przysmak, który od lat 90. XX wieku pieści nasze podniebienia. To knysza. Wrocławska knysza! Przez całe lata można było się nią objadać (i w dzień, i w nocy) na Dworcu Głównym PKP, a od kilku lat można ją kupić w całym mieście.

Reklama

Knysza. Danie, o którym marzyli zmęczeni i głodni podróżni, którzy zawitali na Główny, ale też i miejscowi – w drodze „z” lub „do” pracy, szkoły, na studia, albo balangowicze po nocnej imprezie…

Pewnie wielu czytających oburzy się słowem „danie”. „Przecież to zwykła buła napchana warzywami, kotletem i soczyście polana sosem” – stwierdzą. – „Zwykły fast food” – dodadzą.

Ej, nie do końca. Kto raz spróbował prawdziwej, wrocławskiej knyszy, ten będzie bronił jej smaku i bogatego wnętrza do końca swych dni. A – mogę się założyć - większości smakoszy buły z kotletem na samo słowo „knysza” pociekła ślinka.

Bo knysza to wyjątkowe danie: smaczne, sycące, pełne warzyw.

Jaki jest przepis na dobrą, wrocławską knyszę?

Po pierwsze bułka. Pszenna, w formie półksiężyca. Po jej rozcięciu w środku może znaleźć się kotlet, parówka lub ser żółty plus warzywa plus sos. Lub – w wersji wege – same warzywa z sosem.

Sosy? Łagodny lub ostry. W większości lokali serwujących knysze – o smaku czosnkowym.

Warzywa? Drobno poszatkowana kapusta czerwona i biała, cebula (surowa), ogórek i pomidor (świeże), ogórek kiszony, kukurydza z puszki, papryka i starta marchewka (świeża). Na koniec: listek sałaty.

No i wisienka na torcie, czyli posypka: klasyczna knysza zawsze była posypana (grubo) prażoną cebulką.

Kultowa knysza z Wrocławia nie tylko na Głównym 

O wrocławskiej knyszy wszystko wie (i serwuje przepyszną) pani Krystyna Pawlik. Jej budka z knyszami przy rogu ulic Weigla i Ślężnej jest widoczna z daleka: cała pomarańczowa, z napisem „Legendarna knysza z Dworca Głównego”.

– Knysze we Wrocławiu sprzedaję od 15 października 1995 roku. Zaczynałam na Dworcu Głównym PKP, w barze koło zegara. To specjał wrocławski, we Wrocławiu wymyślony. A kto wpadł na pomysł robienia knyszy? Czyj to przepis? Nie wiem – ja dopiero jako trzecia zaczęłam ją robić i sprzedawać na Głównym – opowiada pani Krystyna.

W czym tkwi popularność wrocławskiej knyszy?

– Po pierwsze: dobre kotlety. Sama robię wieprzowe, z łopatki, z karczku albo ostatnio z szynki. Po drugie: sos – dodaje pani Krystyna.

Sosu zawsze musi być dużo, aż kapie?

Jak ktoś chce, to mu dużo leję. Mam swoją recepturę na czosnkowy, ale nikomu jej nie zdradzę. Na dworcu wszyscy robili słono-kwaśny, a mój jest słodki
Krystyna Pawlik

Czemu ze sprzedażą knysz przeniosła na róg Weigla i Ślężnej?

– Jak  dworzec poszedł do remontu przed Euro 2012 to wszyscy dostaliśmy wymówienia i ja już po remoncie nie wróciłam – tłumaczy i dodaje, że w nowej lokalizacji na brak klientów nie narzeka. – Smak ich do mnie przyciąga – mówi.

Knysza z Wrocławia. Ceny u pani Krystyny

  • z warzywami – 17 zł
  • z kotletem – 20 zł
  • z parówką – 19 zł
  • z serem – 20 zł
  • z gyrosem – 20 zł
  • z tuńczykiem – 20 zł

Na Dworcu Głównym PKP we Wrocławiu nadal można kupić knyszę

Na przykład w barze MiSt, tuż przy wejściu na perony.

– Dobra knysza? Muszą być świeże warzywa i dobre sosy: czosnkowy i tysiąca wysp, które sami robimy. Jedni chcą knyszę z kotletem, drudzy z jakimś innym dodatkiem. Bardzo wielu klientów prosi o ser żółty, czy o gyros z kurczaka – opowiada pani Ilona z baru MiSt na Dworcu Głównym PKP. - Bułka musi być drożdżowa. Ja ją opiekam w opiekaczu, żeby była chrupiąca. Trochę wygląda jak drożdżowy spód do pizzy, tylko przekrojony na pół i wydążony. W półksiężyc – dodaje.

Ale muszę panu powiedzieć, że mam dwóch stałych klientów, którzy uważają, że bułka nie powinna być opiekana, tylko chcą - jak to mówią - „gniota z mikrofalówki”. Po podgrzaniu jest ona wtedy napęczniała, mokra i miękka. Taką lubią i zapewniają, że taka powinna być klasyczna knysza. Więc z mikrofali im robię. Klient nasz pan...
pani Ilona z baru MiSt

Knysza z Wrocławia. Ceny w barze MiSt

  • z warzywami – 16,50 zł
  • z kotletem – 18,50 zł
  • z szarpaną wołowiną – 23 zł
  • z gyrosem drobiowym – 16,50 zł
  • z parówka – 17 zł
  • z tofu – 17 zł
  • z żółtym serem – 18,50 zł

Knysze serwowane są też – od 9 lat - na Dworcu Głównym w barze „Fabryka Smaków” (przy bocznym wejściu tunelem od strony miasta).

- W dobrej knyszy warzywa muszą być chrupiące, cały czas dokrajane. Wtedy klientowi smakuje i wraca do nas. No hitem są nasze autorskie sosy: czosnkowy, jogurtowy lub czosnek na majonezie – mówi Marek Kleczkowski, właściciel „Fabryki Smaków”. – Knysze mamy z gyrosem, z kotletem lub same, z warzywami. Ale też z tuńczykiem. Dodajemy też do środka, oprócz warzyw, które wszyscy dają, też ogórka konserwowego, kapustę pekińską i… dużo miłości: tak jak SpongeBob Kanciastoporty z bajki dla dzieci, który sprzedaje kraboburgery i „wkłada w pracę całe serce” – uśmiecha się Marek Kleczkowski, właściciel „Fabryki Smaków”.

Knysza z Wrocławia. Ceny w „Fabryce Smaków”

  • z gyrosem – 20 zł
  • z kotletem – 18,50 zł
  • z tuńczykiem – 18,50 zł
  • z warzywami – 17 zł
  • z serem – 18,50 zł

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl