Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
- Conan stoi na kasie. Można nie tylko kupić u niego lody, ale i zrobić sobie z nim zdjęcie
- Karierę zrobił u boku mamy - Dagmary - w programie telewizyjnym
- Conan studiuje medycynę na Uniwersytecie Medycznym i stawia pierwsze kroki w biznesie
- Lodziarnia na Stabłowicach: Lody Beza Krówka!
- Jakie smaki poleca Conan? Ile kosztuje porcja?
- Lodziarnia będzie czynna do końca września. A co potem?
Budka z lodami stoi tuż przy parkingu, w sąsiedztwie lokali z pizzą, zupami i zapiekankami. Przy lodziarni można usiąść na krzesłach w cieniu parasoli lub położyć się na wygodnych leżakach. Nawet pieski będą zadowolone – czeka na nie miska ze świeżą wodą (lody też mogą dostać, byle nie czekoladowe).
Conan stoi na kasie. Można nie tylko kupić u niego lody, ale i zrobić sobie z nim zdjęcie
Lodziarnia to franczyza sieci lodów rzemieślniczych „Lody Beza Krówka”. Conan Kaźmierski otworzył lokal w piątek, 10 czerwca. I od razu ustawiły się kolejki chętnych, bo sam Conan stoi „na kasie” i serwuje lody. Od rana do nocy. A przy okazji każdy chce sobie zrobić „selfika” z synem Dagmary – „Królowej życia”.
To bardzo miłe, jak ludzie reagują na mój widok: rozpoznają mnie, robią sobie ze mną zdjęcia. Jednego dnia nawet kilkaset zdjęć zrobiłem sobie z ludźmi, którzy przyszli do mnie na lodyConan Kaźmierski
Karierę zrobił u boku mamy - Dagmary - w programie telewizyjnym
Lodziarnia to jego pierwszy, samodzielny biznes w życiu. Oprócz występowania w „Królowych życia” na TTV (u boku mamy – Dagmary i przyjaciela rodziny – Jacka), Conan mieszka we Wrocławiu i studiuje na Uniwersytecie Medycznym (drugi rok na wydziale lekarskim).
– Przy tym biznesie sam wszystko załatwiałem, od początku do końca – wszystkie pozwolenia, zgody sanepidu - bez niczyjej pomocy, bez obcego wkładu finansowego. Włożyłem swoje pieniądze, które wcześniej zarobiłem i odkładałem przez lata. Nikomu nie mówiłem, że rozkręcam swój biznes – nawet mamie, która dowiedziała się dopiero kilka dni przed otwarciem – wspomina. – Na początku nie uwierzyła, że założyłem firmę, a gdy to do niej dotarło, to za bardzo się „nie wcinała” – owszem: chciała dawać mi rady, ale ja chciałem wszystko zrobić po swojemu – mówi Conan.
Conan studiuje medycynę na Uniwersytecie Medycznym i stawia pierwsze kroki w biznesie
Czemu postanowił otworzyć lodziarnię?
To mój pierwszy biznes w życiu. Dwa lata temu pracowałem w Juracie „na kuchni” - byłem pomocnikiem w bardzo dużej restauracji. I podobało mi się. W marcu tego roku urodził mi się pomysł, żeby zacząć sprzedawać lody i wtedy zacząłem szukać miejsca na lodziarnięConan Kaźmierski
Lodziarnia na Stabłowicach: Lody Beza Krówka!
Wybór padł na Stabłowice – osiedle na zachodzie Wrocławia. Dużo nowych bloków, w których mieszka mnóstwo młodych ludzi z dziećmi.
– Poza tym chciałem mieć jakąś gastronomię trochę z wygody, bo już miałem – dlatego, że studiuję na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu – badania sanitarno-epidemiologiczne, żebym mógł odbyć praktyki w szpitalu. I kiedy poszedłem do lekarza medycyny pracy po orzeczenie, to oprócz zgody na wykonywanie praktyk dostałem dopisek, że „mogę być pracownikiem gastronomi”. I tak część zezwoleń i „papierów” miałem do przodu – uśmiecha się Conan.
Jakie smaki poleca Conan? Ile kosztuje porcja?
Conan nie robi lodów na miejscu. Są mu dowożone kilka razy w tygodniu - Lody Beza Krówka to franczyza.
– Lubię jeść lody, ale jest taki ruch, że w ciągu dnia zjadłem dotychczas może z jedną porcję. Ale próbowałem wszystkie smaki, jakie sprzedaję. Muszę przecież wiedzieć, co serwuję swoim gościom – mówi Conan i zachwala: – Smaki mamy najróżniejsze – od sorbetów cytrynowych, przez mango i trochę inny smak niż wszędzie indziej – śmietanka z żelkami, które nie są twarde. Są też lody o smaku nutella, ciasteczkowe i nasz popisowy smak: beza krówka – dodaje.
Jedna porcja (70 gramów) kosztuje 5 złotych.
Oprócz pysznych lodów Conan chce sprzedawać też mrożoną kawę, herbatę i lemoniady...
Lodziarnia będzie czynna do końca września. A co potem?
Lodziarnia (na razie czynna od 9 rano do zmroku) ma być otwarta do końca września, a jak będzie sprzyjająca pogoda, to nawet w październiku. Co potem?
– Mam już pomysł na nowy biznes, ale nie będę o nim mówił, żeby mi ktoś pomysłu nie podkradł – uśmiecha się Conan.