Wrzesień to raj dla grzybiarzy. Wrocławianie tłumnie ruszają (zaopatrzeni w koszyki) za miasto, żeby "upolować" prawdziwki, kozaki, maślaki i podgrzybki.
Niektórzy zostają w mieście i szukają grzybów w... miejskich parkach. Zarząd Zieleni Miejskiej prosi jednak, żeby zrezygnować z grzybobrania we Wrocławiu.
Grzybobranie 2024. Gdzie są grzyby na Dolnym Śląsku?
Dolnośląskie lasy obfitują w grzyby. Gdzie ich szukać? W jakich lasach jest ich pełno? Przeczytajcie:
Grzybobranie 2024. Jak bezpiecznie zbierać grzyby?
Oto podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania, które możemy znaleźć na stronie Sanepidu na gov.pl. Warto przeczytać:
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
- Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak).
- Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
- Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
- W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.
- Nie podawać grzybów małym dzieciom, z jedzenia grzybów powinny zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.