– CIT to kilometry powierzchni, dziesiątki pomieszczeń i tony specjalistycznego sprzętu. Ale bez naukowców, ich badań, pomysłów i idei to miejsce puste – podkreśla prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr.
– Centrum to nasza odpowiedź na kluczowe wyzwania współczesnego świata, czyli ochronę bioróżnorodności, zrównoważoną, ale i efektywną produkcję żywności oraz walkę z postępującymi zmianami klimatu – dodaje dr Dominika Sokulska, dyrektor CIT.
Tłumaczy, że polskie społeczeństwo jest coraz bardziej świadome wpływu, jaki ma dobrej jakości żywność na zdrowie człowieka, jakość życia, czy zapobieganie chorobom cywilizacyjnym.
CIT: wysokie kompetencje naukowców i efektywna współpraca z przedsiębiorcami
– Zdajemy sobie też sprawę z konieczności wdrażania technologii bezodpadowych w przetwórstwie rolno-spożywczym w kontekście wyzwań klimatycznych, stopniowego przestawiania sektora na odnawialne źródła energii, zmniejszania chemizacji rolnictwa, dbania o bezpieczeństwo żywności, dobrostan zwierząt itp. Do wszystkich tych działań konieczna jest nowa wiedza, wysokie kompetencje naukowców i efektywna współpraca z przedsiębiorcami. A CIT to właśnie oferuje – mówi dr Sokulska.
[seeAlso id=481082 limit=0 order=id]
Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) - nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
W skład centrum wchodzi sześć wyposażonych w najnowocześniejszą aparaturę jednostek specjalistycznych, które działają w trzech obszarach: żywność, weterynaria i środowisko.
CIT Żywność to m.in. badania sensoryczne artykułów żywnościowych, opracowanie nowych sposobów obróbki i przygotowania potraw, a także szkolenia z zakresu technologii gastronomicznych i obsługi kelnerskiej.
- To przychodnia, gdzie będzie można nie tylko uzyskać pełną poradę dietetyczną, ale też dostać ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia, a także wykonać testy wysiłkowe.
To w końcu Centrum Produktu Regionalnego, gdzie oprócz opracowywania nowych receptur np. chleba, piwa, czy wina będzie można podnosić posiadane umiejętności czy po prostu zobaczyć, jak powstaje ser.
- Również CIT na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej daje naukowcom szereg możliwości: od badania skuteczności nowych leków, związków chemicznych czy szczepionek stosowanych w profilaktyce chorób zwierząt, poprzez badania zmienności genetycznej mikroorganizmów chorobotwórczych, nieinwazyjne obrazowanie zwierząt, aż po badania mikrobiologiczne czy parazytologiczne.
CIT Środowisko to z kolei trzy jednostki: Ośrodek Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej w Psarach (nowoczesny obiekt szklarniowy z kompleksem sześciu niezależnych bloków uprawowych, który został wyposażony w moduły do automatycznego sterowania procesami nawożenia, nawadniania, doświetlania i cieniowania wraz ze stacją pogodową).
Ośrodek Badawczy Technologii Produkcji Roślinnej na Swojcu, gdzie wykonywane są analizy próbek środowiskowych i materiałów roślinnych, a także ocean wpływu nowych substancji i czynników stresowych na środowisko glebowe i plonowanie roślin.
Centrum Diagnostyki Chorób Roślin, które zajmuje się m.in. monitoringiem zagrożeń pojawiających się na Dolnym Śląsku, szczególnie ze strony patogenów i szkodników oraz diagnozowaniem chorób roślin rolniczych, ogrodniczych i sadowniczych w różnych systemach uprawy.