Innowacyjne studia dualne na Uniwersytecie Przyrodniczym

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu uruchamia kolejny kierunek studiów związany z żywieniem – Technologia i Organizacja Gastronomii. Co ciekawe, to pierwsze w Polsce uniwersyteckie studia dualne, czyli realizowane przez dwa podmioty: uczelnię i przedsiębiorstwo.

  • fot. pixabay


Nowy kierunek zostanie uruchomiony na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w październiku. To studia inżynierskie, trwające 3,5 roku, z czego 4 semestry to nauka w salach, laboratoriach i pracowniach uniwersytetu, a kolejne to praca w najlepszych firmach z sektora hotelarstwo-gastronomia-catering.

Studia dualne na UPWr to znamienita okazja zarówno do studiowania, jak i pracy, gdyż uczniowie będą wysyłani na płatne staże do czterech różnych przedsiębiorstw. Pozwoli im to osiągnać szerszy wachlarz praktycznych umiejętności z zakresu technicznego, technologicznego i menedżerskiego. Prace dyplomowe, poświęcone konkretnym, praktycznym zagadnieniom, będą powstawać pod opieką nauczyciela akademickiego oraz specjalisty praktyka z branży żywieniowej.

Studiuj, pracuj i zarabiaj

Na studentów czeka wiele atrakcji, o czym wspomina dr Danuta Figurska-Ciura, jedna z inicjatorek utworzenia nowego kierunku studiów: – Atrakcyjne dla naszych studentów będą także dodatkowe szkolenia zawodowe, które w programie studiów są obowiązkowe, podobnie jak udział w konferencjach naukowych.

Trzy weekendowe szkolenia nie tylko uzupełnią zdobytą dotychczas wiedzę, ale także pozwolą studentom na zdobycie jakże cennych w dzisiejszych czasach certyfikatów potwierdzających ich umiejętności.

Warto podkreślić, że pierwsze tego typu studia dualne w Polsce, które nie tylko pozwalają studentom zebrać cenne doświadczenie, dają także pracodawcom niezwykłą możliwość kształcenia pracowników zgodnie ze swoimi potrzebami. A ci wcale nie obciążają budżetu firmy, gdyż ich praca finansowana jest z projektu pozyskanego przez UPWr. Opłacone są nie tylko staże i udział w konferencjach naukowych. Studenci otrzymają nawet wymagane ubrania robocze. 

Rekrutacja do 25 lipca

Rekrutacja na nowy kierunek Technologia i Organizacja Gastronomii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu trwa do 25 lipca. O kolejności przyjęć decydują wyniki z matury (z języka polskiego, języka obcego i biologii lub fizyki lub matematyki) oraz wyniki z egzaminu, który sprawdzi umiejętności praktyczne i motywację przyszłych studentów. Egzamin odbędzie się 5 lipca.

Zgłoś uwagę