Książka „BlogerChef. W sieci przepisów” – to efekt wyprawy po kuchniach świata, którą odbyli najlepsi polscy blogerzy kulinarni. Podróży o innowacyjnej formule, pełnej wrażeń, niespodzianek i smakowitych dań. Projekt BlogerChef (www.blogerchef.pl) to zdrowa dawka pozytywnych emocji, twórczej pracy i wielkie wyzwanie, które podjęli amatorzy gotowania, dzielący się w sieci swoją pasją i doświadczeniami. Wśród finalistów znalazły się dwie wrocławianki – Laura Chołodecka i Bernadetta Parusińska-Ulewicz z Wrocławia.
Książka jest podsumowaniem konkursu „BlogerChef”, łączącego rywalizację w internecie z klasycznym konkursem kulinarnym. Do każdego z pięciu półfinałów kwalifikowało się ośmiu blogerów. Ich zadaniem było przygotowanie na żywo swojego autorskiego menu, składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Spotkania półfinałowe odbywały się co miesiąc w najlepszych polskich restauracjach i hotelach. Wydarzenie stawiało na kreatywność, naukę i dobrą zabawę z garnkami w tle.
Przepisy wrocławianek, jakie znalazły się w „BlogerChef. W sieci przepisów”, to: kurczak pod pierzynką z orzechowego pesto i mozzarelli, mascarpone z prażonymi orzechami i karmelem, kanadyjska tarta maślana oraz krewetki po kreolsku – Laury Chołodeckiej (cafebabilon.blogspot.com) oraz suflet z serem, kokosowe trufle z kaszy kuskus oraz suflet z suszonymi pomidorami i roladki z kaszą kuskus (Wielki Finał BlogerChefa) – autorstwa Bernadetty Parusińskiej-Ulewicz (prawodogotowaniazpasja.blox.pl).
Między innymi te potrawy znalazły uznanie wymagającego jury, w którego składzie znaleźli się uznani polscy szefowie kuchni, restauratorzy i eksperci kulinarni pod przewodnictwem Mirka Drewniaka – mistrza kuchni, publicysty tematyki gastronomicznej i autora wielu książek kulinarnych. „BlogerChef. W sieci przepisów” jest publikacją, która udowadnia, jak w ciągu ostatnich lat zmieniły się kulinarne zwyczaje Polaków. Pokazuje też, że polska blogosfera w kwestii kuchni ma coraz więcej do powiedzenia. O kulinarnych blogerach szef jury mówi tak: „Ci ludzie żyją kuchnią. My, eksperci, możemy się wiele od nich nauczyć”.
Laura Chołodecka – we Wrocławiu mieszka od 20 lat. Uwielbia rozmowy o jedzeniu, dawnych tradycjach i babcinych potrawach. Każdy wyjazd zagraniczny to dla niej inspiracja, by poznać coś nowego i dowiedzieć się jak najwięcej. Nazwę swojego bloga zaczerpnęła z książek Marshy Mehran „Zupa z granatów” oraz „Woda różana i chleb na sodzie” – Cafe Babilon to mała restauracyjka-kafejka, którą w Ballinacroagh, miasteczku we wschodniej Irlandii, prowadzą pochodzące z Iranu siostry Aminpour. Propaguje na nim metodę Montignaca, sama będąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Oprócz przepisów dietetycznych, Laura proponuje też wiele tradycyjnych przepisów, które wniosła z rodzinnego domu.
Bernadetta Parusińska-Ulewicz jest prawniczką. Swój pamiętnik kulinarnych poczynań prowadzi od maja 2012 r., a korzysta z niego m.in. wielu jej znajomych, którzy chcieliby przyrządzić coś smacznego, a jednocześnie szybkiego i nieskomplikowanego, z łatwo dostępnych produktów. Oczywiście Bernadetta – zwyciężczyni III półfinału BlogerChef – na blogu przechowuje również przepisy na bardziej skomplikowane potrawy, recenzje książek i relacje z warsztatów kulinarnych.
Organizatorzy inicjatywy BlogerChef: to Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”, organizatorka wydarzeń kulinarnych i ekspert ds. dietetyki na portalu opiekanadchorym.pl oraz Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku.
BlogerChef. W sieci przepisów, wyd. Muza SA – w sprzedaży od 6 listopada, 224 bogato ilustrowane strony w twardej oprawie, cena: 49,99 zł.
MaWi, mat. prasowe