wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Specjały Jurka z Widelcem. Świąteczna kluska makowa

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Słyszeliście o świątecznej klusce makowej? To proste, tradycyjne śląskie danie. Na jego przygotowanie zarezerwujcie sobie jednak trochę czasu. Kluska makowa musi bowiem spędzić kilkanaście godzin w lodówce.

Reklama

Składniki potrzebne do zrobienia kluski makowej:

  • 4 duże bułki pszenne (można użyć także innego pieczywa),
  • 400 g mielonego maku,
  • litr mleka,
  • 1/3 kostki masła,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • rodzynki (lub inne bakalie, według uznania),
  • starta skórka z cytryny,
  • cynamon,
  • wanilia,
  • miód lub cukier,
  • płatki migdałowe,
  • kieliszek rumu (opcjonalnie).

Galeria zdjęć

Zobaczcie jak przygotowują ją Kamila Kokot i Tomasz Sielicki:

Partnerami cyklu „Specjały Jurka z Widelcem” są Gmina Wrocław i Restauracja Wrocławska. Wszystkie filmy kulinarne z cyklu znajdziecie na kanale @WroclawskiNeptun w serwisie YouTube.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama