wroclaw.pl strona główna

Sport Nocny Wrocław Półmaraton w 2026 r. wystartuje z Tarczyński Areny. Trasa, pakiety startowe

  1. wroclaw.pl
  2. Przedsiębiorczy Wrocław
  3. Aktualności
  4. Złoty medal dla sera z Wrocławia

„Biała krówka”, czyli ser pleśniowy krowi wytwarzany przez wrocławską manufakturę „Serotonina” zdobył złoty medal na międzynarodowym konkursie produktów spożywczych w Lionie. Został wybrany spośród tysięcy innych wyrobów z całego świata. Jego producenci to Kreatywni Wrocławia 2025 r. – Paulina i Andrzej Sawiccy.

Reklama

Konkurs w Lionie nagradza najlepsze produkty spożywcze z wielu krajów m.in. wyroby mleczne, wędliny oraz wina i inne alkohole pochodzące z całego świata. W tym roku jury oceniło łącznie blisko 10,4 tys. próbek z 55 krajów i nagrodziło najlepsze z nich.

Wśród zwycięzców znalazł się ser krowi dojrzewający „Biała krówka” wytwarzany przez wrocławską manufakturę „Serotonina”. Jej właściciele pochwalili się tym dużym sukcesem w mediach społecznościowych.

Zwycięski ser prawie nie pojechał na konkurs

Andrzej Sawicki, serowar i współwłaściciel „Serotoniny” twierdzi, że zwycięski ser prawie nie pojechał na konkurs, bo trudno było znaleźć najładniejszy krążek.

Jeszcze rok temu sery pleśniowe uważałem za nieosiągalne. W grudniu 2024 po raz pierwszy pojawiły się w naszej serowarni, a rok później tak wielka nobilitacja. To wielkie wyróżnienie i ogromny zaszczyt, że nasze sery, tak dumnie reprezentowały nie tylko Wrocław, ale także Polskę.
Andrzej Sawicki

Jedyna taka manufaktura

„Serotonina” to jedyna taka manufaktura w stolicy Dolnego Śląska produkująca sery i nabiał rzemieślniczy. Są one wytwarzane ręcznie bez przemysłowej linii produkcyjnej, wyłącznie z naturalnych składników. Stworzyło ją młode małżeństwo - Paulina i Andrzej Sawiccy. Została ona założona blisko pięć lata temu, jako pierwsza w Polsce miejska serowarnia.

Na wrocławskim Szczepinie wytwarza rzemieślnicze sery z mleka krowiego i koziego m.in. twarogowe, podpuszczkowe świeże i dojrzewające np. „Twaróg, jak od babci”, „Pilczycki - kozi ser podpuszczkowy”, „Wrocławiak - krowi ser dojrzewający”, „Raduński - kozi ser długodojrzewający” i oczywiście „Biała krówka - krowi ser pleśniowy”.

Ważymy je metodą tradycyjną, a cały proces jest de facto pracą ręczną, staramy się jednak nadążać za postępem technologicznym, wiedzą i aktualnymi trendami. Miksujemy style serowarskie, używamy tylko ziół i ziaren najwyższej jakości, tworzymy zaskakujące smaki.
Andrzej Sawicki

Kreatywni Wrocławia 2025

W tym roku właściciele „Serotoniny” otrzymali tytuł Kreatywnych Wrocławia 2025 w kategorii Biznes. Doceniono ich wyjątkowe podejście do produkcji serów i oryginalne smaki ich wyrobów oraz fakt, że jest to pierwsza i jedyna miejska serowarnia w stolicy Dolnego Śląska.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama