wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

12°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: poniżej normy

Dane z godz. 01:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Zaczyna się sezon na szparagi. Ile kosztują?

We Wrocławiu ruszył sezon na szparagi. Na targowiskach możemy kupić pęczki zielonych i białych bylin, które podbiły nie tylko serca wytrawnych kucharzy, ale i tych, którzy po prostu lubią dobre smaki. Zobaczcie, ile kosztują szparagi na wrocławskich targowiskach, dlaczego warto je kupować i jak je obierać i gotować.

Reklama

Szparagi – we Wrocławiu ruszył sezon. Gdzie je kupimy?

Na wrocławskich targowiskach można już kupować szparagi. Warto się skusić, bo choć sezon potrwa jeszcze kilka tygodni, byliny mają właśnie teraz niepowtarzalny smak.  

– Ogólnie sezon na szparagi trwa nawet do początku czerwca, ale teraz są najsmaczniejsze i najświeższe – tłumaczy Izabela Koperwas, sekretarz Wrocławskiego Stowarzyszenia Kupców, związana z targowiskiem Pasaż Zielińskiego.

Zwraca też uwagę, że obecna cena będzie spadała w miarę sezonu. Na stoiskach Pasażu Zielińskiego znajdziemy oba rodzaje polskich szparagów – białe i zielone, w dwóch rodzajach – grubsze, bardzo mięsiste i cieńsze. Cena od 14,90 do 22 zł. 

Jacek Bergier, właściciel stoiska z warzywami, owocami, kwiatami domowymi i sezonowymi na targowisku Ptasia ma też w sprzedaży szparagi. Najpierw pojawiły się zagraniczne, teraz dostępne są już polskie, dużo tańsze, doskonałej jakości.

– Dla porównania, paczka polskich szparagów półkilowych kosztuje u mnie 18 zł, a za zagraniczne, o tej samej wadze, trzeba było wcześniej zapłacić 30 zł. Pan Jacek zamawia szparagi ze swoich sprawdzonych źródeł, najczęściej od regionalnych, polskich procentów. 

Co ciekawe, jeszcze dziesięć lat temu wielu Polaków nie próbowało szparagów i nie wiedziało, jak je przyrządzać, a na wrocławskich ryneczkach i targowiskach rośliny w pęczkach budziły konsternację. Teraz sytuacja się diametralnie zmieniła.

– Szparag zdobywa popularność – nie ma wątpliwości pan Jacek. Sam nie przepadał niegdyś za szparagami, ale przekonała go do nich żona, która przyrządza zielone szparagi z serem, makaronem i boczkiem. – Ta wersja bardzo mi smakowała – przyznaje właściciel stoiska na targowisku Ptasia.

Fani szparagów już od połowy kwietnia mogą kupować dolnośląskie szparagi także na słynnym już stoisku przy wjeździe do podwrocławskich Strzeganowic. W tym zagłębiu szparagowym rośliny uprawia się od ponad 20 lat.

Szparagi są proste w obsłudze – jak je obierać?

Najpierw trzeba odłamać twarde końcówki (ok. 1/3 długości od dołu). Zielonych szparagów nie trzeba obierać, warto natomiast zeskrobać charakterystyczne łuski. Obieramy (np. zwykłą obieraczką do warzyw) natomiast szparagi białe i fioletowe (bo mają więcej włókien), ale zatrzymujemy się przed główką. 

Szparagi – przykładowe przepisy

Wrocławianka Marlena Urbaniak (ma na Instagramie profil jem.trawe) ma niezawodny przepis na szparagi wytrawne w sosie serowo-winnym. Można je zjeść z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. 

Szparagi w sosie serowo-winnym – czego potrzebujemy

  • 500 g szparagów
  • cebula
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka masła
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 100 g śmietany 36%
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny
  • 100 g sera pleśniowego blue
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Podsmażamy cebulę na maśle przez 5 minut (nie musi się rumienić). Dodajemy obrane szparagi bez twardych końcówek. Smażymy je przez kilka minut, żeby się przyrumieniły, przyprawiamy je solą i zmielonym pieprzem. Gdy zmiękną, odkładamy je na talerz (cebulkę warto zostawić).

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama