Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
W tegorocznej edycji Restaurant Week to społeczność Foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę restauracji, które warto poznać. Termin festiwalu: od 7 października do 19 listopada.
We Wrocławiu Foodies polecają zajrzeć m.in. do restauracji:
- Karavan przy ul. Świętego Antoniego,
- Bistro Stu Mostów przy ul. Świdnickiej,
- Frajda w Sukiennicach,
- Soczewka w Rynku,
- Bernard bistro-wino w Rynku,
- Papa Bar przy ul. Rzeźniczej,
- Przystań Tu. Bistro&Wine przy ul. Zwycięskiej,
- Four&More przy ul. Gajowickiej,
- Nori Sushi przy ul. Bolesława Krzywoustego,
- Kasturi przy ul. Komuny Paryskiej,
- Fretti Sushi przy ul. Wszystkich Świętych.
Pełną listę miejsc sprawdzicie na stronie Restaurant Week.
Jakie dania przygotowały restauracje?
Oto przykłady dań serwowanych podczas jesiennej odsłony Restaurant Week we Wrocławiu:
Bernard bistro-wino
Chef kuchni stawia na sezonowe, najwyższej jakości składniki, które zamienia w dania pełne smaku i finezji - od klasycznego tatara wołowego z masłem szpikowym i kaparami z czosnku niedźwiedziego, przez soczystą kaczkę z pigwą, cykorią i orzechami, po deserowe dzieła, jak sernik baskijski z czarną porzeczką.zapraszają organizatorzy
Dla miłośników wegetariańskich propozycji Bernard bistro-wino przygotowało m.in. gratin selerowe z truflą, kluseczki śląskie z musem grzybowym i borowikiem stepowym oraz aromatyczną karpatkę z konfiturą pigwowo-dyniową.
Przystań Tu. Bistro&Wine
W festiwalowym menu znajdziesz propozycje zarówno dla miłośników klasyki, jak i dla poszukiwaczy kulinarnych eksperymentów: od delikatnego śledzia w tempurze z piklowanym jabłkiem, przez aromatyczny schab puławski z puree chrzanowym i remoulade z selera, po deserowe arcydzieła, jak kasztanowa panna cotta z puree dyniowym i sorbetem gruszkowym.zapraszają organizatorzy
Dla wegetarian bistro serwuje m.in. dyniowe hummusy, tartiflette czy zapiekane jabłka z pigwą i wanilią.
Four&More
Specjalnie na Restaurant Week powstało menu pełne niebanalnych smaków. Wśród propozycji znaleźć można m.in. klasyczny tatar wołowy z confitowanym czosnkiem i majonezem chlebowym lub w wersji wegetariańskiej - tatar z kolorowych marchewek z granatem i czarnuszką.zapraszają organizatorzy
Na danie główne przygotowali burgera wołowego z sosem BBQ lub alternatywnie z panierowanymi boczniakami, majonezem z nerkowców i piklowaną dynią. Na deser jest sernik baskijski z sosem angielskim i jeżynami.
Jak zarezerwować stolik?
Rezerwacje stolików są możliwe:
- na stronie Restaurant Week,
- oraz w aplikacji.
Wystarczy wejść na www.restaurantweek.pl i zalogować się na konto gościa lub zarejestrować nowe konto, by sprawnie wybierać spośród restauracji. Wybierz miasto lub region, restaurację, dzień, godzinę i liczbę osób. Następnie opłać swoją rezerwację. Po dokonaniu płatności, na adres, na który zostało założone konto otrzymasz e-mail z potwierdzeniem rezerwacji.czytamy na stronie organizatorów
Ceny zaczynają się od 69,99 złotych.