Miasto z Piernika to już tradycja we Wrocławiu. 22 listopada po raz trzeci otworzy się w Kolejkowie. To prawdopodobnie najsłodsza i najbardziej aromatyczna wystawa na świecie. W Sky Tower zobaczymy budynki i bajkowe figury wykonane z ponad 1600 kg korzennego ciasta, w tym wrocławski Ratusz, zoo, dom Baby Jagi, Jasia i Małgosię, Dziadka do Orzechów, baletnicę z pozytywki, Królową Śniegu i Kaja oraz setki chatek z piernika.
- Figurki zostały ręcznie wymodelowane z masy cukrowej. Wszystkie detale od stóp do głów, namalowałam jadalnymi barwnikami i lukrem królewskim. Każda z figurek to wiele godzin pracy, ale i mnóstwo włożonego w nie serca. Słodkie postacie podkreślają baśniowy charakter Miasta z Piernika. Figurki wybieramy wśród najsłodszych i najbardziej świątecznych bajek.Jowita Woszczyńska, Mistrzyni Świata i Polski w dekorowaniu tortów
Zobaczcie w galerii słodkie, baśniowe dzieła Jowity Woszczyńskiej.
Kim jest mistrzyni w dekorowaniu tortów?
Pasję i miłość do cukiernictwa Jowita Woszczyńska odnalazła w Cukierni Sowa, gdzie od 2014 roku pod kierownictwem mistrza Pawła Małeckiego rozpoczęła naukę zawodu. Sugarcraftingiem, bo tak profesjonalnie nazywa się dekorowanie tortów, zajmuje się od ponad 9 lat. W 2017 r. zajęła I miejsce w Mistrzostwach Polski w Dekoracji Tortów Expo Sweet. Wygrana umożliwiła jej start w Mistrzostwach Świata w Dekoracji Tortów w Mediolanie, gdzie zdobyła brązowy medal.
Rok później była już członkinią jury w Mistrzostwach Europy w Dekoracji Tortów Expo Sweet. W 2019 obroniła tytuł Mistrza Polski, co ponownie zagwarantowało jej możliwość reprezentowania Polski na Mistrzostwach Świata w Mediolanie, gdzie tym razem zdobyła złoto. Szkoliła się u największych dekoratorów na świecie takich jak Kristina Rado i Barbara Regini. Obecnie promuje swoją pierwszą książkę o sugarcraftingu "Sugar fairy tales".