Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Gdzie zjeść pizzę we Wrocławiu?
Pizza neapolitańska
Najpopularniejszą w stolicy Dolnego Śląska niezmiennie od kilku lat pozostaje pizza neapolitańska. Ten rodzaj charakteryzuje się cienkim i elastycznym ciastem o wysokich krawędziach. Zazwyczaj pieczona jest w piecu opalanym drewnem, chociaż w niektórych restauracjach korzysta się także ze sprzętu na gaz.
Chociaż danie dostępne jest w wielu wrocławskich restauracjach, jedynym miejscem który posiada oficjalny włoski certyfikat Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej jest Cimone przy ul. Wielkopolskiej 72 (Stara Garbarnia).
Ponadto pizzę neapolitańską zjemy we Wrocławiu w:
- Oliwie i Ogniu (ul. Oławska 27/29, ul. św. Marcina 2),
- Iggy Pizza (ul. Kuźnicza 10),
- VaffaNapoli (ul. Włodkowica 13),
- Brusco (pl. Teatralny 1),
- Piecu na Szewskiej (ul. Szewska 44),
- Pizza Si (ul. Bogusławskiego 89),
- Ogień Pizzeria (ul. Pomorska 39/1c),
- Giro Pizza (ul. Krakowska 182, ul. Świdnicka 40),
- Migliori (ul. Dokerska 3),
- Pizza Piazza (ul. Strachocińska 170).
Pizza klasyczna
We Wrocławiu zjemy także pizzę klasyczną. Chociaż ma równie cienkie ciasto co neapolitańska, jest zdecydowanie bardziej chrupiąca oraz sztywna, dzięki czemu podczas odrywania kolejnych kawałków zachowuje swój kształt i nie opada. Zwykle wypiekana jest w piecach elektrycznych lub na specjalnym kamieniu.
W stolicy Dolnego Śląska włoską pizzę klasyczną skosztujemy w:
- Pizza Pany (ul. Cybulskiego 1a),
- Tutti Santi (ul. Hallera 52, ul. Sienkiewicza 18/22).
Pizza rzymska
Włoska kuchnia słynie także z pizzy rzymskiej, która wygląda i smakuje zupełnie inaczej od tej klasycznej, wywodzącej się z Neapolu. Różnica jest zauważalna głównie w cieście: chrupkim, równym na całej powierzchni oraz przypominającym focaccie. Placek zazwyczaj sprzedawany jest w Rzymie na kawałki, najczęściej również w formie dania do ręki, czyli na wynos.
A gdzie zjemy pizzę rzymską we Wrocławiu? Przysmak ten dostępny jest w kilku lokalizacjach:
- Mania Al Taglio (ul. Kuźnicza 25),
- Ale Rzym (ul. św. Mikołaja 63),
- Si Alla Romana (ul. Bogusławskiego 103).
Pizza amerykańska
W Polsce popularna jest także pizza na grubym cieście z dużą ilością ciągnącego się sera oraz z licznymi dodatkami w postaci salami, kurczaka czy pieczarek. Zazwyczaj nazywana jest ona amerykańską, chociaż w samych Stanach Zjednoczonych najbardziej zbliżonym do niej rodzajem jest tzw. pizza w stylu Detroid. We Wrocławiu pizzę amerykańską zjemy przede wszystkim w lokalach Express Pizza, które znajdziemy przy:
- ul. Olszewskiego 136/140,
- ul. Ślicznej 22A/10,
- pl. Powstańców Wielkopolskich 2,
- ul. Krzyckiej 90i,
- ul. Krzywoustego 312A/12,
- ul. Barskich 9,
- ul. Sokolniczej 7/17.
Oryginalna pizza we Wrocławiu
A jeśli poszukujecie oryginalnej pizzy we Wrocławiu, poznajcie nasze propozycje. Poniżej prezentujemy lokale, które wyróżniają się nietypowymi połączeniami smakowymi:
- Mania Smaku (pizza z farszem do pierogów czy szarpaną wieprzowiną) – ul. Racławicka 13, ul. Legnicka 57s;
- Mr. Pancake & Pizza Boyz (pizza z popularnymi chrupkami kukurydzianymi lub frytkami) – ul. Szewska 69/70,
- Pizzatopia (tutaj pizzę można skomponować samodzielnie, ale dostępne są też gotowe kompozycje np. z ziemniakiem albo rostbefem i burakiem) – ul. Świdnicka 8.
Ponadto w stolicy Dolnego Śląska można także spróbować pizzy bezglutenowej. Taka opcja dostępna jest chociażby we wrocławskiej restauracji Vivere Italiano przy ul. Ofiar Oświęcimskich 21.
A wy? Znacie inne pizzerie we Wrocławiu? Piszcie na adres redakcja[at]araw.pl. Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy, chętnie napiszemy też o nowych miejscach.