wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Wrocławskie osiedla
  4. Wszyscy Święci na Sienkiewicza. W piątek otwarcie nowej restauracji z pizzą

Wszyscy Święci na Sienkiewicza. W piątek otwarcie nowej restauracji z pizzą

Data publikacji: Autor:

| aktualizacja:

Tutti Santi odpalają na Ołbinie piece drugiej pizzerii we Wrocławiu. Jak się Wszyscy Święci urządzili i co będą wypiekali w budynku po Mamucie, pokazujemy na zdjęciach, które zrobiliśmy w przededniu wydania pierwszej margherity.

Reklama

Skoro Wszyscy Święci (Tutti Santi), to musi być lekko sakralny klimat. W środku jest alegoria Ducha Świętego, są wizerunki kanonizowanych, łacińska sentencja oraz lustra i kratownice w neogotyckim stylu.

Tutti Santi na Sienkiewicza (10 kwietnia, dzień przed otwarciem) Tomasz Hołod
Tutti Santi na Sienkiewicza (10 kwietnia, dzień przed otwarciem)

Sieciowa restauracja Tutti Santi pod adresem ul. Sienkiewicza 18/20 (przy granicy Ołbina i placu Grunwaldzkiego) jest drugą w naszym mieście pod tym szyldem. Pierwsza od prawie 10 lat serwuje pizzę na Borku.

— W końcu udało nam się znaleźć fantastyczną lokalizację — mówi właściciel, Sergiusz Urbaniak — nawiązującą do tradycji piekarnictwa, bo w tym budynku znajdowała się przecież piekarnia Mamut.

Wszyscy Święci szczycą się osobą Valerio Valle z Abruzji, który jest ich poniekąd nadwornym pizzaiolo. Na co dzień mieszka we Włoszech, a do Polski przyjeżdża, aby przekazywać Świętym receptury i kunszt.

— Valerio ma tytuły mistrza Włoch i Europy w pizzy klasycznej — informuje właściciel. — My z kolei odwiedzamy włoskie manufaktury i producentów, by tamtejsze smaczki przywozić do Polski — dodaje.

Klasyczny (chodzi o ciasto) rodzaj pizzy to sztandar Wszystkich Świętych. W karcie m.in. Abruzja (sos z pomidorów, mozzarella di bufala, boczek dojrzewający, cebula i pecorino romano), biała San Marco (sos śmietanowy z serem i czosnkiem, grzyby leśne, mozzarella di bufala, szynka dojrzewająca, szczypiorek) i Santa Clara (sos z pomidorów, szynka, pomidory koktajlowe, rukola, burrata, krem balsamiczny).

<p>San Marco z grzybami, Tutti Santi na Sienkiewicza (10 kwietnia, dzień przed otwarciem)</p> Tomasz Hołod
San Marco z grzybami, Tutti Santi na Sienkiewicza (10 kwietnia, dzień przed otwarciem)

W menu jest też pozycja z ananasem i są propozycje wegańskie, a także opcje na mące bez glutenu.

Wprowadzaną kategorią, najdroższą, są pizze gourmet (zgodnie z naturą muszą być i smaczne, i urodziwe), które od kilkunastu lat zdobywają coraz większą popularność we Włoszech. Makarony także dołączą nieco później.

Ceny od 37 złotych za margheritę.   

Otwarcie Tutti Santi na Sienkiewicza – w piątek 11 marca o 12.00. Pizzeria będzie czynna codziennie – w piątki i soboty od 12.00 do 23.00, w pozostałe dni od 12.00 do 22.00.

Więcej ciekawych adresów znajdziecie w tekstach poniżej:

Jakie ciekawe miejsca gastronomiczne polecacie w naszym mieście? Koniecznie dajcie znać na Facebooku albo piszcie na adres redakcja[at]araw.pl. Portal wroclaw.pl wspiera lokalną gastronomię. Chętnie opiszemy inne nowe miejsca.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama