Skoro Wszyscy Święci (Tutti Santi), to musi być lekko sakralny klimat. W środku jest alegoria Ducha Świętego, są wizerunki kanonizowanych, łacińska sentencja oraz lustra i kratownice w neogotyckim stylu.
Sieciowa restauracja Tutti Santi pod adresem ul. Sienkiewicza 18/20 (przy granicy Ołbina i placu Grunwaldzkiego) jest drugą w naszym mieście pod tym szyldem. Pierwsza od prawie 10 lat serwuje pizzę na Borku.
— W końcu udało nam się znaleźć fantastyczną lokalizację — mówi właściciel, Sergiusz Urbaniak — nawiązującą do tradycji piekarnictwa, bo w tym budynku znajdowała się przecież piekarnia Mamut.
Wszyscy Święci szczycą się osobą Valerio Valle z Abruzji, który jest ich poniekąd nadwornym pizzaiolo. Na co dzień mieszka we Włoszech, a do Polski przyjeżdża, aby przekazywać Świętym receptury i kunszt.
— Valerio ma tytuły mistrza Włoch i Europy w pizzy klasycznej — informuje właściciel. — My z kolei odwiedzamy włoskie manufaktury i producentów, by tamtejsze smaczki przywozić do Polski — dodaje.
Klasyczny (chodzi o ciasto) rodzaj pizzy to sztandar Wszystkich Świętych. W karcie m.in. Abruzja (sos z pomidorów, mozzarella di bufala, boczek dojrzewający, cebula i pecorino romano), biała San Marco (sos śmietanowy z serem i czosnkiem, grzyby leśne, mozzarella di bufala, szynka dojrzewająca, szczypiorek) i Santa Clara (sos z pomidorów, szynka, pomidory koktajlowe, rukola, burrata, krem balsamiczny).
W menu jest też pozycja z ananasem i są propozycje wegańskie, a także opcje na mące bez glutenu.
Wprowadzaną kategorią, najdroższą, są pizze gourmet (zgodnie z naturą muszą być i smaczne, i urodziwe), które od kilkunastu lat zdobywają coraz większą popularność we Włoszech. Makarony także dołączą nieco później.
Ceny od 37 złotych za margheritę.
Otwarcie Tutti Santi na Sienkiewicza – w piątek 11 marca o 12.00. Pizzeria będzie czynna codziennie – w piątki i soboty od 12.00 do 23.00, w pozostałe dni od 12.00 do 22.00.
Więcej ciekawych adresów znajdziecie w tekstach poniżej:
Jakie ciekawe miejsca gastronomiczne polecacie w naszym mieście? Koniecznie dajcie znać na Facebooku albo piszcie na adres redakcja[at]araw.pl. Portal wroclaw.pl wspiera lokalną gastronomię. Chętnie opiszemy inne nowe miejsca.