Rogal świętomarciński to tradycyjny wyrób cukierniczy nadziewany białym makiem. Jest nieodłącznym elementem obchodów dnia patrona głównej poznańskiej ulicy – św. Marcina, przypadających na 11 listopada.
I chociaż sam wypiek najpopularniejszy jest na terenie Wielkopolski, zwyczaj związany z jedzeniem tych słodkości jesienią we Wrocławiu staje się coraz chętniej celebrowany w stolicy Dolnego Śląska, a wrocławskie cukiernie prześcigają się w pieczeniu rogali z białym makiem.
Rogale świętomarcińskie – oryginalny przepis
W związku z tym, że w 2008 roku rogal został wpisany do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych UE, producenci wypieków z białym makiem muszą spełnić kilka wymogów, aby nazywać je oficjalnie w swoich cukierniach „świętomarcińskimi”.
Jedną z wytycznych jest lokalizacja. Słodycze muszą powstawać na terenie Poznania lub ewentualnie w wyznaczonych częściach Wielkopolski. W specyfikacji oryginalnego przepisu rogali świętomarcińskich znajdziemy również dokładne informacje o wyglądzie i składzie ciastka: ma być ono zawinięte w podkowę, a jego wypełnienie składać się m.in. z białego maku, margaryny, mleka i orzechów.
Na koniec, po spełnieniu powyższych warunków, aby sprzedawać wyrób jako tradycyjny, trzeba jeszcze uzyskać oficjalny certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, który powstał z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.
Ile kosztuje rogal świętomarciński w 2025?
We Wrocławiu rogale świętomarcińskie dostaniemy obecnie za około 20-36 złotych. Mimo że nie są to w większości certyfikowane produkty, a kwota, jaką zapłacimy za ten konkretny wypiek wydaje się być wysoka, warto uwzględnić nakład pracy przy pieczeniu oraz aktualne ceny maku, masła i jaj.
Sprawdź poniżej, jak prezentowały się ceny rogali Marcińskich w ubiegłych latach:
Gdzie kupić rogale świętomarcińskie we Wrocławiu?
Chociaż po tradycyjne rogale świętomarcińskie z certyfikatem najlepiej wybrać się do Poznania, we Wrocławiu dostaniemy równie pyszne słodkości z białym makiem.
Zobacz, gdzie kupisz rogale z białym makiem we Wrocławiu!
Chleboteka
Słodkie, wypełnione po brzegi nadzieniem i obficie polane lukrem. Od lat rogale świętomarcińskie produkowane są tutaj w ten sam sposób, a ich smak znany jest wśród wrocławian. Dostaniemy je we wszystkich punktach Chleboteki, których stale przybywa we Wrocławiu.
Adresy:
- ul. Ruska 64/65,
- ul. Tęczowa 57,
- ul. Zwycięska 20a,
- ul. Wita Stwosza 39,
- ul. Piękna 21,
- ul. Awicenny 53,
- ul. Sarnia 2,
- ul. Sikorskiego 7a.
Tu jest Słodko Simon COOKs
Tu jest Słodko Simon COOKs jest niewielką wrocławską pracownią cukierniczą, którą znajdziemy przy ulicy Tęczowej. Lokal otworzył Szymon – z wykształcenia prawnik, z pasji i wyboru cukiernik. Z okazji dnia św. Marcina także u niego będzie można w tym roku spróbować rogala z białym makiem.
Adres: ul. Tęczowa 48
Gigi cukiernia
Jak co roku rogale z białym makiem dostaniemy w cukierni Gigi. Są miękkie, ale z chrupiącą skórką i ciężkie od słodkiego nadzienia. Ustawiają się po nie wyjątkowo długie kolejki, mimo że za kilogram tego przysmaku trzeba było w ubiegłych latach zapłacić około 150 zł.
Adres: ul. Świeradowska 51/57 (Centrum Handlowe Ferio Gaj)
Piekarnia Plon
W Plonie z okazji 11 listopada wyrabia się rogale świętomarcińskie, które wyglądem najbardziej przypominają te uznawane za tradycyjne. Są jednak pełne masła i nadziane białym makiem z prawdziwym miodem oraz masą marcepanową. Smaku dodaje tutaj również inny składnik, a jest nim sok z pomarańczy.
Adresy: ul. Buraczana 2E, ul. Mrągowska 80/3
Piekarnia Sąsiedzi
Rogale z białym makiem nazywane są we wrocławskiej Piekarni Sąsiedzi „Marcinami”. Składają się z laminowanego półfrancuskiego ciasta, które wyrabiane jest na zakwasie z dodatkiem pszenicy i masła sprowadzanego prosto z Francji. W środku znajdziemy sporo nadzienia połączonego z miodem gryczanym, rodzynkami oraz aromatyczną skórką z pomarańczy.
Adresy: ul. Michała Wrocławczyka 37, Hala Targowa, ul. Paczkowska 26 (Wrocławski Bazar Smakosza)
Bułka Tarta
Wypieki z okazji 11 listopada kupimy nie tylko w centrum miasta. Na wrocławskim osiedlu Brochów także dostaniemy rogale z białym makiem. W Bułce Tartej przy ul. Mościckiego, ale i w drugiej lokalizacji tej cukierni, sprzedawany jest w postaci aż 300 gram słodkiego szczęścia wypełnionego solidnie nadzieniem.
Adresy: ul. Mościckiego 32; ul. Piastów Śląskich 32, Siechnice
Poko Bakery
W Poko Bakery rogale świętomarcińskie powstają wyłącznie z ciasta francuskiego, w związku z czym zbliżone są smakiem do klasycznego croissanta. W wypieku kryje się jednak nadzienie składające się oczywiście z białego maku i orzechów włoskich, uzupełnione o płatki migdałów.
Adres: ul. św. Antoniego 2/4
Ile kalorii ma rogal świętomarciński?
Chociaż wypiek ten wygląda niepozornie, jest niezwykle kaloryczny. W zależności od wagi, jeden rogal świętomarciński może mieć nawet 1000 kcal. Wszystko przez główny składnik nadzienia, czyli biały mak oraz towarzyszące mu orzechy i słodkie bakalie. Warto mieć to na względzie, zaopatrując się w te słodkości na 11 listopada.
A wy gdzie kupujecie rogale świętomarcińskie i za ile? Piszcie na adres redakcja[at]araw.pl. Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy, chętnie napiszemy też o nowych miejscach.