Rogale Świętomarcińskie – gdzie kupimy we Wrocławiu?
Tradycja jedzenia rogali dotarła w różne zakątki Polski, w tym również do naszego miasta. Z czego składa się ten słodki wypiek?
– Podstawą rogalika Marcińskiego jest biały mak. W jego skład wchodzą bakalie, miód, masło – w oryginale jest margaryna, ale my dodajemy masło, bo jest wtedy lepszy. Tak samo ciasto, jest to ciasto półfrancuskie, też na maśle. Mąka, masło, jajka, do tego szczypta soli, orzeszki arachidowe i włoskie. Robimy wszystko u siebie na miejscu, zmodyfikowaliśmy trochę recepturę i bardzo się przyjęły. Z roku na rok schodzi ich u nas coraz więcej – mówi Paweł Wojczyński, właściciel cukierni Łomżanka.
Oto wybrane piekarnie i cukiernie, w których można kupić rogale:
- Cukiernia On zmywa, ul. Prądzyńskiego 37/1a – cena: 16,80 zł za sztukę,
- Cukiernia Łomżanka, ul. Ruska 10 – cena: 14 zł za sztukę,
- Chleboteka, ul. Ruska 64 – cena: 18 zł za sztukę,
- BakeMAnia, ul. Karmelkowa 2s – cena: 15 zł za sztukę,
- Gigi cukiernia, ul. Świeradowska 51/57 (Ferio Gaj) – cena: 145,90 zł za kg,
- Piekarnia PLON, ul. Buraczana 2a – cena: 21 zł za sztukę,
- Cukiernia Karpicko, ul. Rynek 51 – cena: 14,50 zł za sztukę,
- Cukiernia Ciasteczko, ul. Tęczowa 4A – cena: 9,80 zł za sztukę,
- Pochlebna, ul. św. Antoniego 15 – ceny będą znane jutro tj. 11 listopada.
A Wy gdzie kupujecie we Wrocławiu Rogale Świętomarcińskie? Jakie miejsca polecacie? Czekamy na wasze maile: paulina.falkiewicz (at) araw.pl