Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
PLON
Plon to rzemieślnicza piekarnia, w której wszystkie produkty są wyeksponowane niczym arcydzieła w muzeum. Znajdziemy tam przede wszystkim kilka rodzajów chleba: pszenny klasyk na zakwasie, tostowy ze skórką z ciasta francuskiego czy żytni 80 lub 100 procentowy. Oprócz tego dostępne są bagietki, bułki przypominające piętki chleba oraz bajgle.
W sezonie zjemy tam również drożdżówki z owocami, a godne polecenia są w szczególności jagodzianki obsypane maślaną kruszonką i lody w rożku z połówki croissanta.
Adresy: ul. Buraczana 2E, ul. Mrągowska 80/3
Piekarnia Warsztat
Jeśli jesteście smakoszami pieczywa podawanego we wrocławskiej restauracji Warsztat Food & Garden, to powinniście odwiedzić ich punkt sprzedaży w niewielkim lokalu obok.
Na miejscu wypiekane są chleby pszenne, wieloziarniste, a nawet z jalapeño, wiele osób zachwala także te z płaskurki. Czasem również dostępne są bułki burgerowe oraz pączki pistacjowe. Warto jednak wcześniej zarezerwować sobie wypieki telefonicznie, bo znikają one w błyskawicznym tempie.
Adres: ul. Niedźwiedzia 5
Sąsiedzi
Sąsiedzi to lokalna piekarnia, która zaczynała swoją przygodę od małego stanowiska podczas Wrocławskiego Bazaru Smakosza. Obecnie to popularne miejsce we Wrocławiu, gdzie kupimy najróżniejsze rodzaje chleba.
Każdy z nich ma swoją nazwę pochodzącą od zarówno damskich, jak i męskich imion. Jest więc pszenna Halina, Franek z orzechami włoskimi czy ciabatta Wiktoria z suszonymi pomidorami i bazylią. W ofercie znajdziemy też brioche, cynamonki oraz bułki maślane.
Adresy: ul. Michała Wrocławczyka 37, Hala Targowa, ul. Paczkowska 26 (Wrocławski Bazar Smakosza)
Chleboteka
To jedna z pierwszych nowoczesnych piekarni w stolicy Dolnego Śląska. Znajdziemy ją w kilku miejscach, w tym także w samym centrum Wrocławia. Oprócz klasycznego pieczywa dostaniemy tam również chleb razowy na miodzie, żytni ze śliwką czy z żurawiną. Na uwagę zasługuje także puszysta bułka weka.
W Chlebotece znajdziemy codziennie mnóstwo słodkich bułek: od pączków po malinowe lub pistacjowe rollsy z ciasta francuskiego oraz lodówkę pełną past kanapkowych i dań obiadowych.
Adresy:
- ul. Ruska 64/65,
- ul. Tęczowa 57,
- ul. Zwycięska 20a,
- ul. Wita Stwosza 39,
- ul. Piękna 21,
- ul. Awicenny 53,
- ul. Sarnia 2,
- ul. Sikorskiego 7a
Pan Kłos
Przy ulicy Gajowej na Hubach mieści się Pan Kłos, czyli kolejna piekarnia rzemieślnicza we Wrocławiu. Lokal znany jest z delikatnego, mlecznego chleba tostowego, ale przychodząc tam, warto wziąć pod uwagę także chleby pszenne, żytnie i owsiane.
Na wynos polecają się też francuskie wypieki: z rodzynkami, czekoladą oraz jedyne w mieście kronuty, czyli ciastka, które powstały z połączenia croissanta z amerykańskim donutem.
Adres: ul. Gajowa 53
Di Bakery – Dinette
Piekarnia Di Bakery powstała prawie dekadę temu, za sprawą śniadaniowni Di mieszczącej się w Sky Tower. Obecnie pieczywo z Dinette dostaniemy w dwóch miejscach we Wrocławiu. To ręczna produkcja, a wszystkie chleby rosną na prawdziwym zakwasie. Warto spróbować tam w szczególności oliwkowego i włoskiego.
Wśród słodkości wyróżniają się z pewnością rogaliki drożdżowe z nadzieniem oraz cinarolls w opcji z lukrem bądź syropem pomarańczowym.
Adres: ul. Damrota 24
Znacie inne rzemieślnicze piekarnie we Wrocławiu? Piszcie na adres redakcja[at]araw.pl. Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy, chętnie napiszemy też o nowych miejscach.