Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
PLON
Plon to rzemieślnicza piekarnia, w której wszystkie produkty są wyeksponowane niczym arcydzieła w muzeum. Znajdziemy tam przede wszystkim kilka rodzajów chleba: pszenny klasyk na zakwasie, tostowy ze skórką z ciasta francuskiego czy żytni 80 lub 100 procentowy. Oprócz tego dostępne są bagietki, bułki przypominające piętki chleba oraz bajgle. W sezonie zjemy tam również drożdżówki z owocami, a godne polecenia są w szczególności jagodzianki obsypane maślaną kruszonką i lody w rożku z połówki croissanta.
Adres i godziny otwarcia
- ul. Buraczana 2E
- Mrągowska 80/3
Piekarnia Warsztat
Jeśli jesteście smakoszami pieczywa podawanego we wrocławskiej restauracji Warsztat Food & Garden, to powinniście odwiedzić ich punkt sprzedaży w niewielkim lokalu obok. Na miejscu wypiekane są chleby pszenne, wieloziarniste, a nawet z jalapeño, wiele osób zachwala także te z płaskurki. Czasem również dostępne są bułki burgerowe oraz pączki pistacjowe. Warto jednak wcześniej zarezerwować sobie wypieki telefonicznie, bo znikają one w błyskawicznym tempie.
Adres i godziny otwarcia
- ul. Niedźwiedzia 5
Sąsiedzi
Sąsiedzi to lokalna piekarnia, która zaczynała swoją przygodę od małego stanowiska podczas Wrocławskiego Bazaru Smakosza. Obecnie to popularne miejsce we Wrocławiu, gdzie kupimy najróżniejsze rodzaje chleba. Każdy z nich ma swoją nazwę pochodzącą od zarówno damskich, jak i męskich imion. Jest więc pszenna Halina, Franek z orzechami włoskimi czy ciabatta Wiktoria z suszonymi pomidorami i bazylią. W ofercie znajdziemy też brioche, cynamonki oraz bułki maślane.
Adres i godziny otwarcia
- ul. Michała Wrocławczyka 37
- Hala Targowa
- ul. Paczkowska 26 (Wrocławski Bazar Smakosza)
Chleboteka
To jedna z pierwszych nowoczesnych piekarni w stolicy Dolnego Śląska. Znajdziemy ją w kilku miejscach, w tym dwóch w samym centrum Wrocławia. Oprócz klasycznego pieczywa dostaniemy tam również chleb razowy na miodzie, żytni ze śliwką czy z żurawiną. Na uwagę zasługuje także puszysta bułka weka. W Chlebotece znajdziemy codziennie mnóstwo słodkich bułek: od pączków po malinowe lub pistacjowe rollsy z ciasta francuskiego oraz lodówkę pełną past kanapkowych i dań obiadowych.
Adres i godziny otwarcia
- ul. Ruska 64/65
- ul. Wita Stwosza 39
- ul. Tęczowa 57
- ul. Zwycięska 20a
- ul. Piękna 21
- ul. Awicenny 53
- ul. Wrocławska 22, Bielany Wrocławskie
Pan Kłos
Przy ulicy Gajowej na Hubach mieści się Pan Kłos, czyli kolejna piekarnia rzemieślnicza we Wrocławiu. Lokal znany jest z delikatnego, mlecznego chleba tostowego, ale przychodząc tam, warto wziąć pod uwagę także chleby pszenne, żytnie i owsiane. Na wynos polecają się też francuskie wypieki: z rodzynkami, czekoladą oraz jedyne w mieście kronuty, czyli ciastka, które powstały z połączenia croissanta z amerykańskim donutem.
Adres i godziny otwarcia
- ul. Gajowa 53
Di Bakery – Dinette
Piekarnia Di Bakery powstała prawie dekadę temu, za sprawą śniadaniowni Di mieszczącej się w Sky Tower. Obecnie pieczywo z Dinette dostaniemy w dwóch miejscach we Wrocławiu. To ręczna produkcja, a wszystkie chleby rosną na prawdziwym zakwasie. Warto spróbować tam w szczególności oliwkowego i włoskiego. Wśród słodkości wyróżniają się z pewnością rogaliki drożdżowe z nadzieniem oraz cinarolls w opcji z lukrem bądź syropem pomarańczowym.
Adres i godziny otwarcia
- ul. Damrota 24
Delulu
To nowe miejsce na mapie Wrocławia. Chociaż istnieje zaledwie od kilku miesięcy, zdążyło już zebrać rzeszę fanów, w szczególności tych, którzy mieszkają na wrocławskim Szczepinie. W tej niepozornej lokalizacji kupimy chałki, cynamonki i okrągłe drożdżówki: z kremem pistacjowym czy malinowym. Słodkości znikają tu jednak szybko, więc aby zaopatrzyć się w wypieki, najlepiej obserwować Delulu w mediach społecznościowych i na bieżąco sprawdzać, co jest dostępne w ofercie.
Adres i godziny otwarcia
- ul. Długa 68C
Chlebownia
W tej nietypowej wrocławskiej piekarni chleb dostaniemy tylko w piątki. Żeby go jednak kupić, trzeba przyjechać z samego rana, bo pieczywo znika w zastraszającym tempie. Zamówienia można również składać online i odebrać w wybranym punkcie we Wrocławiu. Warto to zrobić i przetestować chleb pieczony metodą tradycyjną i na naturalnym zakwasie. W ofercie Chlebowni znajdziemy także drożdżówki z owocami, pączki i inne bułki słodkie.
Adres i godziny otwarcia
- Ignacego Mościckiego 30
piątek: 7:00–15:00
Znacie inne rzemieślnicze piekarnie we Wrocławiu? Piszcie na adres redakcja[at]araw.pl. Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy, chętnie napiszemy też o nowych miejscach.