To temat, który warto ugryźć. Tylko jak?
Forum, czyli wydarzenie z udziałem grona ekspertek i ekspertów z różnych dziedzin, pomoże nam zrozumieć, jakie elementy składają się na mapę systemu żywnościowego: od samorządu, poprzez produkcję, dystrybucję, handel, po naukę i technologię. To spotkanie służące wymianie myśli i doświadczeń oraz poszerzaniu horyzontów.
Przed nami spory kęs analiz, studiów przypadku i prelekcji. Na talerzu mamy takie tematy, jak:
- marnowanie jedzenia w łańcuchu od pola do stołu,
- wpływ nawyków żywieniowych na klimat,
- kierunki rozwoju, jakie Wrocław powinien obrać, by zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe swoim mieszkańcom,
- przykłady dobrych praktyk niosących potrzebne zmiany w różnych obszarach systemu żywnościowego.
Z pomocą prelegentek i prelegentów, ale także w czasie sesji networkingowych, spróbujemy wytyczyć najważniejsze kierunki zmian — potencjały i ryzyka — oraz rolę, jaką każdy z nas może odegrać w przyszłych scenariuszach.
Wrocławskie Forum Żywnościowe to również podsumowanie działań w ramach projektu Fair Local Green Deals. Wnioski i doświadczenia wszystkich zaangażowanych stron będą ważnym punktem wyjścia do rozmowy o przyszłości żywienia w kontekście zielonej transformacji. Jako sygnatariusz Paktu Mediolańskiego, Wrocław stał się jednym z europejskich ośrodków budujących nową jakość — nie tylko w dyskusji i badaniach, ale także w działaniu.
Jeśli interesujesz się systemem żywnościowym miasta i chcesz dowiedzieć się więcej na temat obiegu żywności w mieście weź udział w konferencji.
WAŻNE! Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc, samo wypełnienie formularza zgłoszeniowego nie jest jednoznaczne z udziałem w wydarzeniu. Poczekaj na maila z potwierdzeniem.
| temat | prelegent | |
| DOBRY POCZĄTEK | ||
|
Oficjalne rozpoczęcie, powitanie gości |
10:00 - 10:05 |
Prowadzenie konferencji – Bogna Świątkowska |
| Miasto na talerzu | 10:10 - 10:20 |
Katarzyna Szymczak – Pomianowska i Bartłomiej Świerczewski |
| Fair Local Green Deals | 10:25 - 10:35 |
Daniel Botha, ICLEI European Secretariat |
| CO WIEMY? | ||
|
Wrocławski Manifest Żywnościowy |
10:40 - 10:50 |
Dr Małgorzata Bartyna – Zielińska |
|
Czy Wrocław wyżywi się sam? |
10:55 - 11:05 |
Dr Małgorzata Świąder |
|
Pokolenie nadwagi |
11:10 - 11:20 |
Joanna Nyczak |
|
Do kosza! Dlaczego marnujemy żywność? |
11:25 - 11:35 |
Błażej Krasoń |
|
PRZERWA NA KAWĘ I NETWORKING | 11:40 - 12:10 |
||
| CO ROBIMY? | ||
|
Wykarmić miasto czyli po co komu polityka żywnościowa |
12:10 - 12:20 |
Katarzyna Wysocka |
|
Pierwszy kęs - Miejska Farma Wrocław |
12:25 - 12:35 |
Katarzyna Sokołowska |
|
Komu potrzebna jest żywność biotechnologiczna i biomedyczna? |
12:40 - 12:50 |
Anna Bednarska |
|
Krótka droga smaku – o spółdzielczej roli targowisk i bazarów |
12:55 - 13:05 |
Dr Joanna Erbel |
|
Finansowanie innowacji w żywności |
13:10 - 13:20 |
Tomasz Janoś |
|
Jak smakuje uratowane? |
13:25 - 13:35 |
Dr Wojciech Tycholiz Maciej Gołębiowski |
|
KULTUROTWÓRCZE ZNACZENIE ŻYWNOŚCI W MIEŚCIE: POKAZ WARSZTATOWY Z DEGUSTACJĄ | 13:40 - 14:40 |
||
| PRZYSZŁOŚĆ | ||
| Syte czy głodne miasto? | 14:45 - 14:55 |
Katarzyna Świętek |
|
Alternatywne białko – jedzenie przyszłości |
15:00 - 15:10 |
Dr Joanna Miedzianka |
| Ktoś to musiał zaprojektować, czyli rzecz o projektowaniu odpowiedzialnym | 15:15 - 15:25 |
Dr Mariusz Wszołek |
|
Od restauracji do klienta – higiena żywności |
15:30 - 15:40 |
Konrad Treter |
| DEBATA "Jak ugryźć przyszłość?" | 15:45 - 16:30 |
Udział wezmą: Katarzyna Świętek, Marek Szołtysik, Joanna Erbel, Katarzyna Szymczak-Pomianowska |
Filmy z wydarzenia