Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk zachęca mieszkańców do stosowania zasady zero waste. Chodzi o ograniczenie odpadów i stosowanie alternatywy dla rzeczy jednorazowych, m.in.: kubków na kawę czy słomek do napojów.
– Chcemy eliminować z naszego życia plastiki. Dlatego podczas rozpoczęcia kampanii serwujemy kawę w bambusowych kubeczkach. Proponujemy zajęcia edukacyjne w tym zakresie i działania praktyczne. Będzie specjalne zarządzenie, by odchodzić od używania plastiku w urzędzie i spółkach miejskich. Duże wrocławskie imprezy będą też bardziej eko. Wrocławski Maraton po raz pierwszy w historii zrezygnuje z plastikowych kubków na napoje, a podczas festiwalu „Europa na widelcu” dania podawane będą na biodegradowalnych talerzach – mówi Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia.
Duże wrocławskie imprezy będą też bardziej eko – mówi prezydent Wrocławia, Jacek Sutryk, fot. Jarek Ratajczak
Mapa WROCŁAW NIE MARNUJE – tutaj
Powstał specjalny serwis, na którym można w prosty sprawdzić, gdzie oddać niepotrzebne ubrania i zabawki, albo gdzie zostawić zbędną żywność, pokazujemy też też są lokale, które idą w kierunku zero waste.
– Wrocław jest pierwszym samorządem w Polsce, który tak kompleksowo i długoterminowo podszedł do sprawy „niemarnowania”. Dlatego bez wahania podjęłam decyzję, aby wesprzeć prezydenta Wrocławia moją wiedzą i ogromną chęcią działania. Każda zmiana rozpoczyna się od pierwszego kroku, więc cieszę się, że Wrocław stawia go w kierunku niemarnowania. Liczę na mieszkańców, którzy razem z nami wejdą na tę drogę i zaczną działać. Nawet najmniejszy gest ma znaczenie dla natury, a razem możemy zrobić ich tysiąc – mówi Sylwia Majcher, dziennikarka, edukatorka i autorka bestselerowej książki „Gotuje nie marnuje, czyli kuchnia zero waste po polsku”.
W ramach kampanii #WROCŁAWNIEMARNUJE:
- Urząd Miejski i instytucje miejskie będą odchodziły od używania plastikowych opakowań.
- Edukacja najmłodszych – stworzyliśmy pakiet 10 zajęć, w czasie których dzieci poznają praktyczne patenty na niemarnowanie. Szkolenie ułatwi wyrobienie nowych nawyków, pozwoli zwrócić uwagę na problemem i wypracować skuteczne kreatywne ekorozwiązania. W programie przewidziane są dynamiczne, interaktywne zajęcia związane z segregacją śmieci, alternatywami dla plastiku, świadomym korzystaniem z zasobów. Będą wycieczki do miejsc, które działają w nurcie gospodarki obiegu zamkniętego – gospodarstw, które znajdują się na kulinarnym szlaku dziedzictwa Dolnego Śląska.
- Uruchomiliśmy specjalny serwis wroclaw-nie-marnuje – to miejsce, w którym już można znaleźć informacje dotyczące tego, gdzie warto oddać żywność, niepotrzebne zabawki, ubrania, książki. To nie będą składowiska śmieci, a miejsca, w których każdy za darmo ma szansę wykorzystać potencjał niechcianych, choć wciąż atrakcyjnych przedmiotów. Na interaktywnej mapie znajdą się również miejsca, które będą wspierać #WrocławNieMarnuje: sklepy, kawiarnie, restauracje – zmierzające w swoich działaniach w kierunku gospodarki obiegu zamkniętego. Udział w akcji zgłasza coraz więcej lokali, które m.in. oferują klientom wodę z kranu za darmo, eliminują jednorazowe naczynia i ograniczają produkcję śmieci. Takie miejsca, będą otrzymywały od nas naklejkę #WrocławNieMarnuje, jako wyraz uznania i prestiżu.
- Od maja na rachunkach od MPWiK będzie znajdowała się informacja o parametrach jakości wody. Dostarczana woda odpowiada najbardziej rygorystycznym polskim i europejskim normom. Zawiera cenne składniki takie jak wapń, magnez i sód.
– Każdy kto ma pewność, że instalacja w budynku jest w dobrym stanie – może tę wodę pić bezpośrednio z kranu. Litr wody z kranu kosztuje mniej niż jeden grosz. W cenie półlitrowej butelki mamy około 200 litrów kranówki. Jeżeli zrezygnujemy z butelkowanej, do środowiska – tylko dzięki nam – trafi 20 kilogramów plastiku mniej rocznie – mówi Sylwia Majcher.
- Osiedla nie marnują – to początek nowej kulinarnej przygody we Wrocławiu. Mający charakter rodzinnego pikniku festiwal gotowania z resztek odbywać się będzie na różnych osiedlach w czerwcu i w październiku. Ambasadorami akcji będą wrocławscy szefowie kuchni. To oni pokażą wrocławianom potencjał sezonowych warzyw i owoców, zainspirują do wykorzystywania nieoczywistych składników w kuchni i rozwieją wątpliwości w sprawie tego, czy obierki i natki można zmienić w pyszne dania. Warto mieć świadomość, że rocznie w Polsce wyrzuca się 9 mln ton jedzenia – gdyby zapakować je do pociągu to ten miałby 220 tysięcy wagonów i byłby długi jak cała granica Polski!
– Szeroka, wielopłaszczyznowa i długoterminowa kampania #WROCŁAWNIEMARNUJE to nasza odpowiedź na wezwanie świata do ratowania otaczającej nas przyrody. Zanim zachęcimy wrocławian do życia w stylu zero waste, zaczynamy od siebie i stopniowo będziemy eliminować używanie plastiku w urzędzie – mówi Adam Zawada, wiceprezydent Wrocławia. – W kolejnych działaniach będziemy wspólnie z mieszkańcami uczyć się gotować z resztek jedzenia, rozmawiać o tym, jak można nadać drugie życie niepotrzebnym przedmiotom.
- Duże wrocławskie imprezy będą bardziej eko. Wrocławski Maraton we wrześniu po raz pierwszy w historii biegu zrezygnuje z plastikowych kubków, biegacze będą spożywać wodę i izotoniki z naczyń z biodegradowalnych. Każdy z zawodników dostanie też koszulkę z logo #WROCŁAWNIEMARNUJE. Również w trakcie „Europy na widelcu” dania podawane będą na tego typu talerzach.
– To pierwsze nasze działania miasta wpisujące się w koncepcję zero waste, ale nie ostatnie. Przed nami jeszcze duża kampania informacyjna na temat oszczędzania deszczówki, o której będziemy informować w najbliższych tygodniach. Robimy to dla siebie i dla przyszłych pokoleń – podsumował Jacek Sutryk.