Święta to intensywny czas przygotowań, dlatego warto zaplanować je odpowiednio wcześniej. Zanim zaczniemy drobne prace porządkowe w domu, zastanówmy się, czy potrzebujemy mnóstwo chemii do sprzątania. Zastąpmy mocno chemiczne, perfumowane środki naturalnymi. Czy wiecie, że świetnym pochłaniaczem brzydkich zapachów jest soda oczyszczona, którą zazwyczaj mamy w kuchni?
Przemyślmy przedświąteczne zakupy
Jeżeli chcemy, aby w pomieszczeniach roznosił się piękny, naturalny zapach, wykorzystajmy do tego ziarna kawy. Wsypmy je do naczynia i postawmy na stole. To takie proste! Jeżeli skończyła nam się kawa, zawsze możemy sięgnąć po pomarańcze, a następnie nakłuć je goździkami. Zapach będzie unosił się bardzo długo.
Przed świętami powinniśmy także zastanowić się, ile osób zasiądzie z nami przy stole. Nie róbmy ogromnej listy zakupów „na zapas”. Kupmy tyle produktów, ile naprawdę potrzeba, które wykorzystamy w całości. Zakupy zróbmy na bazarku, w miejscu gdzie dostawcy przywożą świeże produkty. Nie zapomnijmy również zabrać ze sobą ekologicznych toreb.
Zróbmy sami ozdoby wielkanocne
Nie musimy kupować tony plastikowych ozdóbek wielkanocnych. Spróbujmy sami przyozdobić dom. Do pomocy możemy zaangażować innych członków rodziny, a dla najmłodszych to będzie czysta frajda. Wzorów i pomysłów do zrealizowania jest naprawdę wiele. Zamiast jednorazowych serwetek, użyjmy obrusu lub powycinajmy z niego kilka mniejszych fragmentów na kształt serwetek. Takie ozdoby będziemy mogli wykorzystać ponownie za rok.
Koszyczek wielkanocny również możemy zrobić samodzielnie. Świetnie nada się do tego np. kobiałka po truskawkach. Wystarczy, że ją ozdobimy, pomalujemy lub wykleimy. Następnie wypełnijmy koszyk kolorowymi jajkami. Wypróbujmy metodę barwienia jajek przy użyciu łupinek z cebuli - ich kolor jest niepowtarzalny.
A oto kilka innych dodatkowych pomysłów na ciekawe zabarwienia:
- kolor musztardowy - do 1 szklanki wrzącej wody dodajmy 2 łyżki kurkumy oraz 2 łyżeczki białego octu,
- kolor brązowy - dodajmy 1 łyżkę octu do 1 szklanki mocnej kawy,
- kolor ciemnoróżowy - pokrojmy średniego buraka na kawałki i wrzućmy do szklanki wrzącej wody, dodajmy 2 łyżki octu winnego i ostudźmy całość do temperatury pokojowej a następnie odcedźmy buraki,
- kolor czerwono-pomarańczowy, do 1 szklanki wrzącej wody wrzućmy 2 łyżki pokrojonej papryki i dodajmy 2 łyżeczki białego octu.
Pamiętajmy też o tym, że w kilku punktach Wrocławia postawione są lodówki społeczne. Jeśli wiemy, że nie spożyjemy wszystkich potraw, które przygotowaliśmy, bądź została nam nadwyżka produktów, to podzielmy się z innymi.
Czytaj więcej: Kampania "Małe kroki, wielkie zmiany"