Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Pomysł na osiedlową markę „Specjały z Nadodrza” pojawił się w 2013 roku. Zaczęło się – dość spontanicznie – od pączka. Lokalni seniorzy odtworzyli go na bazie starych receptur. Nadodrzański pączek to taki ze śliwkowo-cynamonowym nadzieniem. Na Tłusty Czwartek rozchodzi się w mgnieniu oka.
Dzięki zaangażowaniu osiedlowych lokali gastronomicznych, pomysł szybko wyewoluował, przybierając formę cyklicznego, kulinarnego święta.
– Specjały Nadodrza to okazja do spróbowania autorskich interpretacji tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata. Kuchnia nadodrzańska to kuchnia mieszkających i pracujących tu osób – piszą organizatorzy.
20 potraw od miejscowych kucharzy i cukierników
Każdy specjał kosztuje 16 złotych. Każdy znajdziecie również w innym nadodrzańskim lokalu.
– Jest w czym wybierać: od propozycji wegańskich, przez deserowe, lody, pizzę, burgery tacosy, tatara, aż po masę ciasteczkową. Bez względu na to czy marzy nam się wieczór z kieliszkiem chłodnego frizzante lub rzemieślniczego piwa czy szukamy miejsca na niedzielne, długie śniadanie, na pewno znajdziemy coś dla siebie – mówi Antonina Gawrońska z Infopunktu Nadodrze Łokietka 5, jedna z organizatorek akcji Specjały Nadodrza.
Nagrody dla największych smakoszy
W ramach wydarzenia organizowana jest też akcja Zbierz i Smakuj Nadodrze. W każdym miejscu, w którym spróbujemy Specjału Nadodrza, otrzymamy specjalną pieczątkę. Kto zbierze minimum 5 różnych pieczątek, wypełni pole z danymi kontaktowymi i zostawi je w ostatnim odwiedzonym przez siebie miejscu, będzie mógł wziąć udział w losowaniu Bonów Smakosza (dwóch o wartości 100 złotych i czterech o wartości 50 złotych).
Bon można wykorzystać w wybranej restauracji bądź kawiarni, która brała udział w Specjałach Nadodrza. Losowanie nagród odbędzie się 16.05.2021 r o godzinie 12.00.
Transmisję z losowania będzie można zobaczyć na facebooku Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze.
Lista miejsc i menu wiosennej edycji Specjałów Nadodorza
Miejsce spotkań dla nietuzinkowych mieszkańców osiedla – już od 2015 roku.
- adres: Rydygiera 30
- godz. otwarcia: 10-23
- specjał: Tatar ze śledzia + szklanka premierowego piwa. Na 7. urodziny Narożnika zaserwujemy tatar ze śledzia oraz poczęstujemy szklanką specjalnie dla nas uwarzonego piwa
Wina z południa Europy oraz pyszne tapasy i przekąski.
- adres: Słowiańska 12
- godz. otwarcia: 15-23
- specjał: lampka białego lub różowego wina hiszpańskiego 150 ml + hiszpańskie chipsy pszenne
Pizza rzemieślnicza typu neapolitańskiego wypiekana w piecu ceglanym.
- adres: Pomorska 39
- godz. otwarcia: 12-22
- specjał: wegański tatar z foccaccią + kieliszek frizzanteTatar z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii podawany na foccacci + kieliszek białego musującego wina.
Jedyna w Polsce pizza w amerykańskim stylu Detroit.
- adres: Jedności Narodowej 62
- godz. otwarcia: 13-21
- specjał: slajs pizzy specjalnej + domowe ice tea. Pizza specjalna jest z ricottą i bazyliowym pesto.
Pierwsze w Polsce miejsce serwujące słodką masę ciasteczkową.
- adres: Dubois 6/2
- godz. otwarcia: 11-19
- specjał: cookie dough z lodami i małe cappu/małe iced latteŁaskotkowy specjał to deser, składający się z masy ciasteczkowej cookie dough i lodów + kawa- do wyboru małe cappu lub małe iced latte.
Wegański i wegetariański bar z azjatycką kuchnią fusion.
- adres: Cybulskiego 3/1a
- godz. otwarcia: 12-18
- specjał: kawałek wiosennego wrapa plus szot kombuchy. Wrap w nori z twarożkiem z tofu, ogórkiem, rzodkiewką i świeżymi ziołami. Do tego mały szot naszej domowej probiotycznej kombuczy.
Nadodrzański koncept oparty na gościnności i smacznym jedzeniu.
- adres: B. Drobnera 26a
- godz. otwarcia: 15-23
- specjał: pate z wątróbki z pieczonym jabłkiem na grzance + lemoniada
Kawiarnia powstała z myślą o wszystkich miłośnikach kawy oraz słodkości
- adres: Jedności Narodowej 37
- godz. otwarcia: 9-20
- specjał: deser ciasteczkowy tiramisu i kawa z syropem smakowym
Przytulna kawiarnia i autorska pracownia cukiernicza.
- adres: Łokietka 3
- godz. otwarcia: 10-19
- specjał: miodownik i kawa po turecku
Lodziarnia rzemieślnicza prezentująca świeże podejście i własne receptury.
- adres: Łokietka 4
- godz. otwarcia: 13-21
- specjał: brioszki z lodami pistacjowymi
Bistro z prostym, świeżym, sezonowym jedzeniem.
- adres: Rydygiera 25/27
- godz. otwarcia: sob. 11-18
- specjał: Pieczony batat z obłędnym dipem curry z wiśniami, czosnkiem i pomarańczą + kompot
Autorska kuchnia roślinna w samym sercu Nadodrza.
- adres: Trzebnicka 3/1
- godz. otwarcia: 12-20
- specjał: chutney jabłkowy z chilli i ziołami. Słoiczek słodko ostrego chutney z lokalnych jabłek z odrobiną chilli i cydru.
Tradycyjna włoska pizza, smaczne sałatki oraz przyjazna atmosfera.
- adres: Jedności Narodowej 104
- godz. otwarcia: 14-23
- specjał: bruschetta + lampka wina lub domowa lemoniada. Bruschetta własnego wypieku z czosnkiem, pomidorami concasse, mozzarelą i domowym pesto.
Pizza z ulicznym charakterem u samego wejścia do Nadodrza.
- adres: Cybulskiego 1a
- godz. otwarcia: 12-22
- specjał: Mini pizza + domowa lemoniada. Mini pizza z szynką cotto, mozzarellą i ricottą z miętą w zestawie z własnej roboty lemoniadą cytrynową. W wersji vege cotto zamieniany na cukinie.
Kawa speciality z ziaren wypalanych w palarni Bedoin w Ukrainie.
- adres: Łokietka 10
- godz. otwarcia: 9-20
- specjał: Czarna kawa (espresso/doppio/americano) + deser snikers
Połtawczanoczka, czyli “dziewczyna z Połtawy”. Tradycyjne dania rejonu na wschodzie Ukrainy.
- adres: Cybulskiego 17
- godz. otwarcia: 9-20
- specjał: Połtawskie gałuszki
Kuchnia meksykańska – zdrowa, świeża, z pasją i zgodnie z ideą slow-food.
- adres: Cybulskiego 1a
- godz. otwarcia: 12-22
- specjał: Nachos w wersji mięsnej i vege + lemonada
Kawa i wege menu na śniadanie i obiad od Fundacji Food Think Tank.
- adres: Łokietka 6
- godz. otwarcia: 11 – 19
- specjał: Wiosenny krokiet z bobem i szparagami w sosie szczawiowym + fermentowany rabarbar
Kultowa lodziarnia działająca na Nadodrzu od 1946 roku.
- adres: Rydygiera 5
- godz. otwarcia: 11 – 19
- specjał: Lody pod chmurką z kruszonką z karmelizowanych w syropie klonowym pestek dyni
Domowe jedzenie w niskiej cenie. Wszystkie dania są świeże i przygotowywane na miejscu.
- adres: Łokietka 6
- godz. otwarcia: 10:30 – 14:30
- specjał: tradycyjny zestaw śniadaniowy – jajecznica, pomidor i pieczywo + kawa lub herbata.
Pogoda 14 i 15 maja we Wrocławiu. Słońce czy deszcz na weekend?
W sobotę, 14 maja, pogoda we Wrocławiu zapowiada się fantastycznie. Na termometrach do 20 stopni na plusie, synoptycy nie prognozują deszczu, jednak niebo może być zachmurzone.
W niedzielę, 15 maja, do 20 stopni, pochmurnie, ale nie powinno padać.
Sprawdź też: Aktualna pogoda we Wrocławiu