wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

5°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 21:50

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Dyskutowali o zdrowej i lokalnej żywności. Wrocław w gronie 225 miast Paktu Mediolańskiego
Kliknij, aby powiększyć
Wiceprezydent Wrocławia Jakub Mazur podczas konferencji na temat Paktu Mediolańskiego fot. UM Wrocławia
Wiceprezydent Wrocławia Jakub Mazur podczas konferencji na temat Paktu Mediolańskiego

W piatek, 1 lipca, w Żyjni w Galerii BWA Design przy ul. Świdnickiej 2-4 odbyła się konferencja opowiadająca o tym, co oznacza przystąpienie Wrocławia do Paktu Mediolańskiego, czyli paktu o miejskiej polityce żywnościowej. Należy do niego 225 miast z całego świata.

Reklama

20 kwietnia prezydent Jacek Sutryk, w imieniu Wrocławia, podpisał Pakt Mediolański, czyli pakt o miejskiej polityce żywnościowej.

Wrocław w Pakcie Mediolańskim ze swoim dorobkiem

Do grona miast-sygnatariuszy Paktu Mediolańskiego Wrocław nie wszedł z pustymi rękami, ale dużym dorobkiem. Są to zarówno projekty edukacyjne (FoodShift, BioCantreens), w tym dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności (lodówki społeczne i socjalne), jak i dobre wyniki w walce z nadwagą i otyłością wśród dzieci i młodzieży (certyfikacja stołówek i kantyn szkolnych).

Dochodzi do tego systemowe wsparcie dla naukowych rozwiązań wprowadzanych do biznesu (MOZART), budowanie kapitału społecznego (największa w Polsce kampania społeczna „Wrocław nie marnuje” i działalność Społecznej Rady Gastronomii przy Prezydencie Wrocławia).

Bardzo się cieszę, że Wrocław dołączył do Paktu Mediolańskiego. Mam nadzieję, że wasze miasto stanie się inspiracją dla innych ośrodków w regionie
Anna Scavuzzo, wiceburmistrz Mediolanu

Podpisany przez Wrocław Pakt Mediolański jest swoistą deklaracją troski o system żywnościowy miasta, a więc o wszystko co dzieje się z żywnością, od jej wyprodukowania do momentu spożycia przez człowieka.

Wielu uczestników systemu żywnościowego na poziomie miasta

Na poziomie miasta uczestników systemu jest bardzo wielu. To m.in.: producenci rolni, działkowcy, przetwórcy, kierowcy i transport, hurtownie, sklepy, dyskonty, markety, szpitale, hotele, bursy, stołówki, targowiska, restauracje, magazyny i wreszcie miejsca składowania i przetwarzania odpadów.

Na każdym z tych etapów dochodzi do marnowania żywności, wciąż jeszcze niewspółmiernie taniej w stosunku do kosztów jej wytworzenia. 

Podpisaliśmy Pakt Mediolański z wielką odpowiedzialnością. Już wcześniej staraliśmy się działać w jego kluczowych obszarach. Należą do nich przede wszystkim odpowiednia produkcja żywności, jej dostawy i dystrybucja, czy zrównoważona dieta
Jakub Mazur, wiceprezydent Wrocławia

Braki w dostawach żywności i zagrożenie bezpieczeństwa żywnościowego to problem, który dostrzega wiele innych miast: wspólnota Paktu Mediolańskiego liczy obecnie 225 miast z całego świata.

Są też gorące tematy spotkań Sieci Regionów i Obszarów Metropolitalnych METREX, której przewodniczącym w tej kadencji jest wiceprezydent Wrocławia Jakub Mazur. Wreszcie w Unii Europejskiej dużo myśli się i mówi o bezpieczeństwie żywnościowym i suwerenności żywnościowej.

O produktach lokalnych i przetwarzaniu odpadów na biogaz

Dla naszych gości bardzo duże znaczenie ma to, że wiedzą skąd pochodzą produkty, które są im serwowane i to, że są one lokalne, przywożone np. z Wzgórz Trzebnickich czy spod Świdnicy. Obecnie ciągle nie mamy typowego wrocławskiego dania. Jesteśmy miastem, gdzie każdy skądś przyjechał. Ale myślę, że to dobrze, bo tworząc nowe potrawy opowiadamy o tym, skąd pochodzimy
Krzysztof Zych z Wrocławskiej Rady Gastronomii

Na uwagę zasługuje pilotażowy projekt przetwarzania na biogaz odpadów żywieniowych, pochodzących ze stołówek szkolnych. Taki proces już odbywa się w instalacjach Wrocławskiej Oczyszczalni Ścieków, przyczyniając się do jej zero emisyjności.

Przytoczone tu ogólne przykłady wpisują się we wszystkie obszary interwencji wg Paktu Mediolańskiego, składające się na miejską politykę żywnościową.

Na korzyść Wrocławia przemawia jego położenie, stosunkowo dobre gleby na obszarze metropolii oraz dostępność wody. Potencjał ten wymaga dobrego wykorzystania, we współpracy z sąsiednimi gminami, ale stać się może źródłem przewagi konkurencyjnej regionu na tle kraju.

Żywność staje się naszym zasobem strategicznym, tym cenniejszym, że coraz droższym, a leżącym u podstaw odporności, zdrowia, bezpieczeństwa i suwerenności miasta.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl