Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
20 kwietnia prezydent Jacek Sutryk, w imieniu Wrocławia, podpisał Pakt Mediolański, czyli pakt o miejskiej polityce żywnościowej.
Wrocław w Pakcie Mediolańskim ze swoim dorobkiem
Do grona miast-sygnatariuszy Paktu Mediolańskiego Wrocław nie wszedł z pustymi rękami, ale dużym dorobkiem. Są to zarówno projekty edukacyjne (FoodShift, BioCantreens), w tym dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności (lodówki społeczne i socjalne), jak i dobre wyniki w walce z nadwagą i otyłością wśród dzieci i młodzieży (certyfikacja stołówek i kantyn szkolnych).
Dochodzi do tego systemowe wsparcie dla naukowych rozwiązań wprowadzanych do biznesu (MOZART), budowanie kapitału społecznego (największa w Polsce kampania społeczna „Wrocław nie marnuje” i działalność Społecznej Rady Gastronomii przy Prezydencie Wrocławia).
Podpisany przez Wrocław Pakt Mediolański jest swoistą deklaracją troski o system żywnościowy miasta, a więc o wszystko co dzieje się z żywnością, od jej wyprodukowania do momentu spożycia przez człowieka.
Wielu uczestników systemu żywnościowego na poziomie miasta
Na poziomie miasta uczestników systemu jest bardzo wielu. To m.in.: producenci rolni, działkowcy, przetwórcy, kierowcy i transport, hurtownie, sklepy, dyskonty, markety, szpitale, hotele, bursy, stołówki, targowiska, restauracje, magazyny i wreszcie miejsca składowania i przetwarzania odpadów.
Na każdym z tych etapów dochodzi do marnowania żywności, wciąż jeszcze niewspółmiernie taniej w stosunku do kosztów jej wytworzenia.
Braki w dostawach żywności i zagrożenie bezpieczeństwa żywnościowego to problem, który dostrzega wiele innych miast: wspólnota Paktu Mediolańskiego liczy obecnie 225 miast z całego świata.
Są też gorące tematy spotkań Sieci Regionów i Obszarów Metropolitalnych METREX, której przewodniczącym w tej kadencji jest wiceprezydent Wrocławia Jakub Mazur. Wreszcie w Unii Europejskiej dużo myśli się i mówi o bezpieczeństwie żywnościowym i suwerenności żywnościowej.
O produktach lokalnych i przetwarzaniu odpadów na biogaz
Na uwagę zasługuje pilotażowy projekt przetwarzania na biogaz odpadów żywieniowych, pochodzących ze stołówek szkolnych. Taki proces już odbywa się w instalacjach Wrocławskiej Oczyszczalni Ścieków, przyczyniając się do jej zero emisyjności.
Przytoczone tu ogólne przykłady wpisują się we wszystkie obszary interwencji wg Paktu Mediolańskiego, składające się na miejską politykę żywnościową.
Na korzyść Wrocławia przemawia jego położenie, stosunkowo dobre gleby na obszarze metropolii oraz dostępność wody. Potencjał ten wymaga dobrego wykorzystania, we współpracy z sąsiednimi gminami, ale stać się może źródłem przewagi konkurencyjnej regionu na tle kraju.
Żywność staje się naszym zasobem strategicznym, tym cenniejszym, że coraz droższym, a leżącym u podstaw odporności, zdrowia, bezpieczeństwa i suwerenności miasta.