wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

15°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 00:00

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Wielka gratka dla smakoszy: Kulinarny Weekend promujący lokalne produkty
Kliknij, aby powiększyć
Weekend Kulinarny "Jem zdrowo" w Bernard Bistro - wino fot. Tomasz Hołod
Weekend Kulinarny "Jem zdrowo" w Bernard Bistro - wino

Nie jest ci wszystko jedno, co jesz i pijesz, ani skąd przyjechało to, co masz na talerzu? Potrafisz docenić naprawdę wybitne smaki? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość: we Wrocławiu rozpoczął się Weekend Kulinarny pod hasłem „Jem lokalnie”. Sprawdź, jakich dań możesz skosztować dziś i jutro w dziewięciu wrocławskich restauracjach i dowiedz się, dlaczego warto skracać drogę żywności od pola do stołu.

Reklama

Podczas Weekendu Kulinarnego „Jem lokalnie” w dziewięciu wrocławskich restauracjach (ich listę znajdziesz niżej) można degustować dania ze specjalnego festiwalowego menu, opartego na pysznych naturalnych produktach regionalnych. Powstały z nich prawdziwe cuda!

Jakich dań można skosztować podczas Weekendu Kulinarnego?

W festiwalowym menu znalazły się m.in. takie potrawy, jak kopytka z maślanymi kurkami na sosie pietruszkowym polane olejem rzepakowym (FTT),  konfitowane udo z kaczki (Browar Stu Mostów), policzki wieprzowe na sosie chrzanowym z salsą verde, musem z jabłka i zapiekanką z warzyw korzeniowych (Stół na Szwedzkiej), sałatka z burakiem i żelem z lawendy  (Aksameet), sandacz z kuskusem kurkami i jarmużem (Restauracja Przystań&Marina), kwaśnica na kapuście z Kiszonych Specjałów z wędzonką i grzybami z lasów dolnośląskich (Restauracja Tarasowa). Są oczywiście także przystawki, desery i alkohole.

Pełne festiwalowe menu znajdziesz w tekście zapowiadającym wydarzenie. 

Wśród produktów lokalnych można znaleźć smaki wybitne

W sobotę przed godz. 16 w Bernard Bistro - wino największym powodzeniem cieszyła się pajda z Plonu z domowy smalcem z kaczki, ale można tam skosztować także wielu innych specjałów. W festiwalowym menu tej restauracji znalazły się m.in. pierogi z twarogiem z Serotoniny, chłodnik z kwasu chlebowego Vitafit i oponki Bernarda. A wszystko z prokutów wytwarzanych niedaleko Wrocławia.

Czy warto sięgać po lokalne produkty? Zdecydowanie tak. Na przykład sery z Serotoniny są wybitne, ich twaróg ma wspaniałą strukturę, jest wilgotny i ma smak, jaki pamiętamy z dzieciństwa: idealny. Także dojrzewające sery z tego miejsca smakują wspaniale. Nie ma wątpliwości, że cały proces ich produkcji przebiegł jak należy, bo nie wyczuwa się w nich niczego, czego byśmy nie chcieli.
Mateusz Tomaszewski, szef kuchni w Bernard Bistro

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Weekend Kulinarny "Jem lokalnie" w  Bernard Bistro - wino fot. Tomasz Hołod
Weekend Kulinarny "Jem lokalnie" w Bernard Bistro - wino

Warto wiedzieć, skąd pochodzi jedzenie i kto je wytwarza

Kacper Olczyk z restauracji Forum Kulinarne także uważa, że droga „z pola na stół” nie powinna być długa.

Warto sięgać i promować produkty lokalne, bo są świetne. Wśród naszych gości robią furorę na przykład wina z dolnośląskich winnic. Od naszego szefa kuchni wiem też, że nie ma nic lepszego niż rozmowa z ludźmi, którzy wytwarzają produkty, z których korzystamy, bo dzięki temu wiemy, kto i w jaki sposób je robi.
Kaxper Olczyk z restauracji Forum Kulinarne

Goście odwiedzający dziś tę restaurację najchętniej sięgali po sery z Mojęcic.

– Polecamy również marynowaną biodrówkę jagnięcą połączoną z krewetkami. To bardzo ciekawe danie - zachęca Kacper Olczyk. - Podajemy je z miksem sałat, koprem włoskim, kokosem i sosem koktajlowym. Jeśli ktoś ma ochotę na coś lżejszego, dobrym wyborem będzie sałatka z serem Popielnik z mini-sałaty rzymskiej, sera dojrzewającego popielnik z Mojęcic, pomidorów, selera naciowego, ogórka, prażonych pestek dyni, maceratu olejowego z kwiatów lawendy i czerwonej porzeczki.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Weekend Kulinarny "Jem lokalnie" w restauracji Forum Kulinarne fot. Tomasz Hołod
Weekend Kulinarny "Jem lokalnie" w restauracji Forum Kulinarne

Lista restauracji, które biorą udział w Weekendzie Kulinarnym

Restauracje, w których możesz liczyć na festiwalowe menu oparte na produktach lokalnych to:

  1. Aksameet Bistro Restauracja, 
  2. Bernard bistro – wino, 
  3. Browar Stu Mostów – restauracja na Świdnickiej 
  4. Forum Kulinarne
  5. FTT
  6. IDA Kuchnia i Wino, 
  7. STÓŁ na Szwedzkiej – studio kulinarne,
  8. Restauracja Tarasowa
  9. Restauracja Przystań&Marina

„Od pola na wrocławski stół”

Przypomnijmy, że Weekend Kulinarny „Jem lokalnie” jest częścią projektu „Od pola na wrocławski stół”, który ma na celu powiązanie dolnośląskich producentów żywności z wrocławską branżą gastronomiczną. Po co to robić? By mieszkańcy Dolnego Śląska jedli bardziej świadomie, zdrowo, bazując na naturalnych produktach wytwarzanych niedaleko miejsca, w którym żyją.

Akcja „Od pola na wrocławski stół” ma też przyczynić się do ograniczenia marnotrawienia jedzenia oraz zwiększenia dostępu do żywności wytwarzanej lokalnie, w małych, często rodzinnych gospodarstwach.

Chodzi tu o zapoczątkowanie zmiany nawyków oraz sposobu myślenia o żywieniu i o codziennych decyzjach zakupowych, na świadome, mądre wybory, wspierające lokalną ekonomię i środowisko naturalne. By tak się stało, trzeba promować zdrową, bezpieczną żywność, skracać łańcuchy dostaw, tworzyć sieci przedsiębiorców aktywnie zaangażowanych w miejski system żywnościowy.
Organizatorzy Weekendu Kulinarnego

Akcja jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl