Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Podczas Weekendu Kulinarnego „Jem lokalnie” w dziewięciu wrocławskich restauracjach (ich listę znajdziesz niżej) można degustować dania ze specjalnego festiwalowego menu, opartego na pysznych naturalnych produktach regionalnych. Powstały z nich prawdziwe cuda!
Jakich dań można skosztować podczas Weekendu Kulinarnego?
W festiwalowym menu znalazły się m.in. takie potrawy, jak kopytka z maślanymi kurkami na sosie pietruszkowym polane olejem rzepakowym (FTT), konfitowane udo z kaczki (Browar Stu Mostów), policzki wieprzowe na sosie chrzanowym z salsą verde, musem z jabłka i zapiekanką z warzyw korzeniowych (Stół na Szwedzkiej), sałatka z burakiem i żelem z lawendy (Aksameet), sandacz z kuskusem kurkami i jarmużem (Restauracja Przystań&Marina), kwaśnica na kapuście z Kiszonych Specjałów z wędzonką i grzybami z lasów dolnośląskich (Restauracja Tarasowa). Są oczywiście także przystawki, desery i alkohole.
Pełne festiwalowe menu znajdziesz w tekście zapowiadającym wydarzenie.
Wśród produktów lokalnych można znaleźć smaki wybitne
W sobotę przed godz. 16 w Bernard Bistro - wino największym powodzeniem cieszyła się pajda z Plonu z domowy smalcem z kaczki, ale można tam skosztować także wielu innych specjałów. W festiwalowym menu tej restauracji znalazły się m.in. pierogi z twarogiem z Serotoniny, chłodnik z kwasu chlebowego Vitafit i oponki Bernarda. A wszystko z prokutów wytwarzanych niedaleko Wrocławia.
Warto wiedzieć, skąd pochodzi jedzenie i kto je wytwarza
Kacper Olczyk z restauracji Forum Kulinarne także uważa, że droga „z pola na stół” nie powinna być długa.
Goście odwiedzający dziś tę restaurację najchętniej sięgali po sery z Mojęcic.
– Polecamy również marynowaną biodrówkę jagnięcą połączoną z krewetkami. To bardzo ciekawe danie - zachęca Kacper Olczyk. - Podajemy je z miksem sałat, koprem włoskim, kokosem i sosem koktajlowym. Jeśli ktoś ma ochotę na coś lżejszego, dobrym wyborem będzie sałatka z serem Popielnik z mini-sałaty rzymskiej, sera dojrzewającego popielnik z Mojęcic, pomidorów, selera naciowego, ogórka, prażonych pestek dyni, maceratu olejowego z kwiatów lawendy i czerwonej porzeczki.
Lista restauracji, które biorą udział w Weekendzie Kulinarnym
Restauracje, w których możesz liczyć na festiwalowe menu oparte na produktach lokalnych to:
- Aksameet Bistro Restauracja,
- Bernard bistro – wino,
- Browar Stu Mostów – restauracja na Świdnickiej
- Forum Kulinarne
- FTT
- IDA Kuchnia i Wino,
- STÓŁ na Szwedzkiej – studio kulinarne,
- Restauracja Tarasowa
- Restauracja Przystań&Marina
„Od pola na wrocławski stół”
Przypomnijmy, że Weekend Kulinarny „Jem lokalnie” jest częścią projektu „Od pola na wrocławski stół”, który ma na celu powiązanie dolnośląskich producentów żywności z wrocławską branżą gastronomiczną. Po co to robić? By mieszkańcy Dolnego Śląska jedli bardziej świadomie, zdrowo, bazując na naturalnych produktach wytwarzanych niedaleko miejsca, w którym żyją.
Akcja „Od pola na wrocławski stół” ma też przyczynić się do ograniczenia marnotrawienia jedzenia oraz zwiększenia dostępu do żywności wytwarzanej lokalnie, w małych, często rodzinnych gospodarstwach.
Akcja jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.