wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

15°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 08:35

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Będzie wielki weekend kulinarny!

W najbliższy weekend wrocławianie będą mieli szansę delektować się doskonałym lokalnym jedzeniem. Od 30 września do 1 października 2023 r. w stolicy Dolnego Śląska odbywał się będzie weekend kulinarny pod hasłem „Jem lokalnie”. To wydarzenie jest częścią projektu „Od pola na wrocławski stół”, które ma na celu powiązanie dolnośląskich producentów żywności z wrocławską branżą gastronomiczną.

Reklama

Od 30 września do 1 października 2023 r. na wrocławskich smakoszy będzie czekała nie lada gratka. Odbywać się będzie wówczas weekend kulinarny pod hasłem "Jem lokalnie".

W tym czasie we wrocławskich restauracjach będzie można degustować dania ze specjalnego menu festiwalowego opartego na produkcie lokalnym. Zarówno mieszkańcy Dolnego Śląska, jak i turyści, będą mogli spróbować dań inspirowanych ekologicznymi i naturalnymi produktami z regionu.

Promują to co lokalne, ekologiczne i pyszne

Jak twierdzą organizatorzy przedsięwzięcia, jako że branża gastronomiczna jest obszernym terytorialnie i niezwykle istotnym elementem miejskiego łańcucha żywnościowego, wprowadzenie do wrocławskich restauracji produktów regionalnych oraz ich promowanie, pomogą w zdecydowanie większej rozpoznawalności tych produktów w przestrzeni miejskiej.

Ma to przyczynić się do podniesienia wiedzy i świadomości mieszkańców Dolnego Śląska w zakresie zrównoważonego systemu żywnościowego oraz zdrowego odżywiania się bazującego na lokalnych, naturalnych produktach. 

Koniec marnotrawienia jedzenia

Akcja „Od pola na wrocławski stół” ma zwrócić uwagę na ograniczenie marnotrawienia jedzenia, zrównoważoną produkcję żywności poprzez zwiększenie produkcji ekologicznej oraz zrównoważenie konsumpcji na rzecz zwiększenia dostępu do żywności wytwarzanej lokalnie, w małych, często rodzinnych gospodarstwach.

Chodzi tu o zapoczątkowanie zmiany nawyków oraz sposobu myślenia o żywieniu i o codziennych decyzjach zakupowych, na świadome, mądre wybory, wspierające lokalną ekonomię i środowisko naturalne.

Dlatego potrzebne jest wypromowanie zdrowej, bezpiecznej żywności w mieście, skrócenie łańcuchów dostaw, stworzenie sieci przedsiębiorców jako podmiotów aktywnie zaangażowanych w miejski system żywnościowy.

Restauracje, które biorą udział w Weekendzie Kulinarnym:

  • Aksameet Bistro Restauracja, 
  • Bernard bistro – wino, 
  • Browar Stu Mostów – restauracja na Świdnickiej 
  • Forum Kulinarne
  • FTT
  • IDA Kuchnia i Wino, 
  • STÓŁ na Szwedzkiej – studio kulinarne,
  • Restauracja Tarasowa
  • Restauracja Przystań&Marina

 Menu festiwalowe: 

  • FTT:

Kopytka z maślanymi kurkami na sosie pietruszkowym polane olejem rzepakowym 

Menu dostępne od godz. 13:00 przez cały weekend (do 12:59 – podawane jest śniadanie)

  • Forum Kulinarne:

Przystawka:

  • selekcja serów z Mojęcic      
  • sery, pieczywo własnego wypieku, żurawina / gruszka

Dania główne:

Sałatka z serem Popielnik    mini-sałata rzymska / ser dojrzewający popielnik (Mojęcice) / pomidory koktajlowe / seler naciowy / ogórek / prażone pestki dyni / macerat olejowy z kwiatów lawendy (Oleowita) / czerwona porzeczka

Marynowana biodrówka jagnięca (surf&turf)      jagnięcina / krewetki / mix sałat / koper włoski / sos kotajlowy / kokos / wrocławski gin Breslauer

Menu dostępne od godz. 12:00 przez cały weekend (do 11:59 – podawane jest śniadanie)

  • Browar Stu Mostów:

Konfitowane udo z kaczki 

Udo z kaczki / jabłko / topinambur / jogurt / mak / migdały / trybula

Menu dostępne w godzinach otwarcia restauracji przez cały weekend

  • Stół na Szwedzkiej:

Polski regionalny stół

Przystawki Polskie:

-chleb Taty 

-trio czosnkowe

-masło chrzanowe

-masło grzybowe

-kiełbasa z papierówką i ziarnami kopru

-smalec z gruszką, jabłkiem i winogronem

-gołąbki z linem i kaszą

-kapusta kiszona

-pikle ogrodowe z musztardą

-i…….coś specjalnego od szefa Grzegorza

Dania Główne Polskie:

-policzki wieprzowe na sosie chrzanowym, salsa verde, mus z jabłka, zapiekanka z warzyw korzeniowych

-kaczka 

-ogony wołowe ,konfitura z gruszki, sos serowy z serotoniny

-smażone racuchy z wędzonego twarogu

Specyficzna sytuacja. Menu WK dostępne bez ograniczeń przez cały weekend 30.09-1.10 i weekendy następne. UWAGA: wymagana wcześniejsza rezerwacja. Weekend Kulinarny „Od pola na wrocławski stół” 30.09-1.10 wszystkie miejsca zarezerwowane. Ceny dań nie są podawane, obowiązuje opłata za wejście.

  • Bernard bistro – wino:

czas na kwas

-chłodnik z kwasu chlebowego Vitafit · ogórek małosolny · prażony ziemniak · mięta

-pajda z Plonu

-pajda z Plonu · domowy smalec z kaczki · wędzony filet z kaczki · kiszonki od Sznajdera

-pierogi z twarogiem z Serotoniny

-domowe pierogi,  twaróg jak od babci ·  ziemniak · cebula

-oponki Bernarda

-domowe pączki twarogowe · lody Bernarda

kwasotto

-kwas chlebowy ·  espresso ·  rum infuzowany czekoladą ·  bitter czekoladowy

breslauer

- gin Breslauer ·  sok z limonki ·  czerwony pieprz  · bitter tonic  · gałązka jałowca

  • Ida – kuchnia i wino

Danie festiwalowe: gęsie żołądki z dynią i morelami.

  • Restauracja Tarasowa

Danie pierwsze: kwaśnica na kapuście z Kiszonych Specjałów | wędzonka z Darvitu | grzyby z lasów dolnośląskich 

Danie drugie: pierogi z serami z Pałacu Mojęcice | kurki | konfitowane cebulki perłowe | borówka brusznica (vege) 

Deser: miód wrzosowy z Pasieki Ziębów | karmelizowana biała czekolada | lody waniliowe 

Menu dostępne przez cały weekend w godzinach otwarcia restauracji.

  • Aksameet

sałatka z burakiem, żelem z lawendy 

consomme z kaczki 

gnocchi dyniowe z ragu z królika

beza z musem śliwkowym 

Menu dostępne od godz. 14:00 bez ograniczeń przez cały weekend i w sezonie jesiennym.

  • Restauracja Przystań&Marina

ul. Księcia Witolda 2

sobota 10:00-23:00niedziela 11:00-23:00

Menu festiwalowe: sandacz, kuskus, kurki, jarmuż

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl