Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Restauracja Mock przy ul. Świdnickiej. Nowa miejscówka na mapie Wrocławia
Niegdyś mieścił się tu znany sklep odzieżowy Telimena, później inne sklepy z ciuchami. Teraz przyszedł czas na restaurację. I to nie byle jaką, bo mocno kojarzoną z przedwojenną kuchnią Wrocławia i kryminałami Marka Krajewskiego. Zobaczcie w naszej galerii zdjęcia z wnętrza.
"Jesteśmy miejscem, w którym każdy posiłek opowiada historię. Restauracja powstała w imię bohatera książek wrocławskiego pisarza Marka Krajewskiego - Eberharda Mocka. Nasza kuchnia to połączenie tradycji z nowoczesnością, a każde danie to prawdziwa uczta dla podniebienia" - piszą przedstawiciele restauracji na Facebooku.
Szukaliśmy pomysłu na miejsce, którego we Wrocławiu jeszcze nie ma. W MOCKU skupiamy się na polskiej kuchni, która nawiązuje do przedwojennego Wrocławia i powieści z Eberhardem Mockiem w roli głównej. Potrawy są tradycyjne, typu galert ze szłapy i golonki, tatar, rolada śląska czy gicz jagnięca, ale podane w nowoczesny sposób. Nasz szef kuchni dokładnie prześledził, co jadał Mock, ale to tylko inspiracja.Joanna Bachen, menadżerka restauracji MOCK
Co znalazło się w menu restauracji Mock?
W karcie Mocka znajdziecie klasyki kuchni polskiej – tatar, roladę wołową, gicz jagnięcą, pierś z kaczki, która okazała się hitem. Słowem dania, którymi chętnie zajadałby się Eberhard Mock. W planach są też sezonowe wkładki do menu z ulubionymi potrawami policjanta z Breslau.
W restauracji na przystawkę można zamówić np.:
- tatar z polskiej jałówki, pikle w zalewie żubrowej, wędzone żółtko, majonez lubczykowy, pieczywo lokalu, masło ze szpinakiem
- galert ze szłapy i golonki, domowy remoulade, grzybki, pieczywo lokalu
- trzy smaki śledzia, musztardowy, śmietana z jabłkiem, z suszonymi owocami w oleju lnianym, ziemniak z gziką, śmietana z calvadosem, kawior
Zupy:
- żołądki drobiowe w rosole, kluski lane, marchew, lubczyk
- żurek w chrzanie, grzyby leśne, ziemniaki gniecione, jajko, wędzony pstrąg
- flaki z boczniaka na pikantno, imbir, kolendra, bagietka
Dania główne:
- rolada wołowa nadziewana boczkiem i ogórkiem zakwaszonym, sos demi glace, kluski po śląsku, modra kapusta
- jesiotr z palonym masłem, sos kawiorowy, czarna soczewica oraz dziki brokuł
- sznycel cielęcy podany z cytryną, sałatka kartoflana, sałaty ze śmietaną
- pierś z kaczki, redukcja czerwonego wina, pieczone pierogi z jabłkiem, grillowana kapusta, majonez truflowy
- patelnia kiełbasy pieczonej w piwie z tymiankiem i szalotką, bigos z kiszonej kapusty, ćwikła z chrzanem i śliwką
- gicz jagnięca z sosem własnym puree maślane, podane z pomidorem i brukselką
- pierogi z bryndzą i szpinakiem, marmolada z dyni
MOCKtajle i odwiedziny Marka Krajewskiego
W menu znajdziemy specjalne, bezalkoholwe MOCKtajle, inspirowane kryminałami Marka Krajewskiego, m.in. Erynie (na bazie ginu, toniku i owoców granatu), Szarlotkę na Pszczyńskiej (nazwa nawiązuje do miejsca zamieszkania Mocka - whissin z sokiem jabłkowym, cynamonem, sweet & sour), Przyjaciel Popielskiego (syrop z marakui, sok z limonki, prosecco). Jest też Markplatz 58, Mocny Detektyw i Widmo.
Marek Krajewski, który w tym roku otrzymał tytuł Honorowego Obywatela Wrocławia, był już w restauracji przy Świdnickiej, ale jeszcze przed otwarciem. W tym miesiącu jest planowane drugie otwarcie lokalu w obecności pisarza.
– Mamy nadzieję, że będą u nas organizowane spotkania z czytelnikami i premiery książek pana Marka – mówi menadżerka Mocka.
Wnętrze w stylu art déco
Wnętrze restauracji jest eleganckie, urządzone w stylu art déco z nowoczesnymi elementami (lampy). W oknach widać złoto-zielone kotary i kolumny, również w kolorze przybrudzonego złota. W środku stoją stoliki z jasnymi, marmurowymi blatami. W głębi odrestaurowany, stuletni stół z pięknymi kwiatami w wazonie. W tle na ścianie grafika z ulicami Wrocławia z jednej strony, z drugiej herb miasta.
Restauracja jest wypełniona kwiatami. W toaletach zwracają uwagę eleganckie żyrandole i duże lustro w złoconej ramie.
Zobacz restaurację Mock na mapie Wrocławia (adres, godziny otwarcia)
Restauracja mieści się przy ul. Świdnickiej 9, niedaleko Przejścia Świdnickiego. Jest czynna codziennie w godz. 12.00-22.00.
A Wy jakie restauracje i kawiarnie polecacie we Wrocławiu? Piszcie na adres redakcja[at]araw.pl albo na naszym Facebooku. Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy.