wroclaw.pl strona główna

WROCŁAW Wrocławskie lotnisko zamknięte na 40 dni. Pusty terminal robi wrażenie | Zdjęcia

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Przysmaki z dyni? Odwiedź wrocławskie targowiska!

Zupa to nie wszystko. Dynię można piec, smażyć, gotować i peklować. Ale nie każda dynia smakuje tak samo. Jaką upiec, którą wykorzystać na zupę, a co włożyć do słoika? Podpowiadają sprzedawcy z wrocławskich targowisk.

Reklama

Dynia wywodzi się z kontynentów amerykańskich i obejmuje aż 18 gatunków. Jej owoce potrafią ważyć ponad 1000 kg. Najcięższą dynię świata, przy okazji bicia rekordu Guinessa, zważono w Half Moon Bay (Kalifornia), w 2023 roku. Masa owocu wyniosła niemal 1247 kg! Ale są i takie dynie, które mają wielkość małej piłki lekarskiej.

Zresztą, nie tylko pod względem wielkości "dynia dyni nie równa". Mamy tu także różne smaki, kolory i ceny. Sezon na dynię trwa! Co zatem dostaniemy na wrocławskich targowiskach?

<p>Dynię Hokkaido zjemy w całości - to ważne, bo wspiera zasadę zero waste</p> Nadia Szagdaj/wroclaw.pl
Dynię Hokkaido zjemy w całości - to ważne, bo wspiera zasadę zero waste

Z wizytą na Ptasiej

Pani Renata prowadzi pierwsze stoisko po prawej stronie od wejścia. Tu, jak i na sąsiednim stanowisku znajdziemy wszystko, czego potrzebujemy na zupę z dyni. – Mam Hokkaido, z której można zrobić wiele: upiec ją w piekarniku razem ze skórką, wcześniej doprawiając oliwą, zupę, przetwory — mówi.

Dwie dynie w zupełności wystarczają na spory garnek aromatycznego wywaru. U pani Renaty i obok, u pani Weroniki, znajdziemy także czosnek, świeży imbir czy cebulę, z których stworzymy dyniowe fantazje.

<p>Hokkaido, piżmowa, lungo, olbrzymia... to tylko 4 z 18 gatunk&oacute;w dyni!</p> Nadia Szagdaj/wroclaw.pl
Hokkaido, piżmowa, lungo, olbrzymia... to tylko 4 z 18 gatunków dyni!

– Hokkaido jest teraz dojrzała i nadaje się do gotowania. Dynia olbrzymia, różowa i piżmowa dojedzie do nas na początku listopada — wylicza pani Renata. – Hokkaido jest dynią twardą ale po upieczeniu czy ugotowaniu, można ją jeść ze skórką. Wytrzyma też dłuższy czas przechowywania.

Z dyni piżmowej także zrobimy zupę. Z kolei odmianę lungo możemy nadziewać ulubionym farszem i piec.

Dynie z Niedźwiedziej

U pani Ewy ze stoiska F14 na targowisku przy Niedźwiedziej dostaniemy dwie odmiany dyni - Hokkaido i piżmową. Ta druga także nadaje się do marynowania, na zupę, ciasto i do pieczenia. Różnica polega na twardości skóry.

<p>Dwie dynie Hokkaido to aż nadto na ugotowanie całego garnka zupy</p> Nadia Szagdaj/wroclaw.pl
Dwie dynie Hokkaido to aż nadto na ugotowanie całego garnka zupy

– Trzeba taką dynię obrać, ale można ją też faszerować, upiec i w czasie jedzenia oddzielić miąższ od skórki — mówi sprzedawczyni. – Spodziewam się jeszcze dyni olbrzymiej, która idealnie nadaje się do wycinania wzorów na lampiony.

Nie zapomnijmy o przyprawach! Przy Niedźwiedziej na stoisku numer 34 dostaniemy ich całe mnóstwo, a do tego pyszne makarony, które pasują do zupy dyniowej lub spaghetti w dyniowym pesto. Imbir, czosnek w płatkach lub granulowany, sól, pieprz i mieszanki ziołowe idealnie wzbogacą smaki naszych potraw.

Zupa dyniowa z kluskami lanymi - inspiracja

Dynię można zjeść w całości. To ważne w czasach, w których przyświeca nam zasada zero waste. Pestki naturalnie musimy najpierw wydrążyć, a potem możemy je ususzyć lub usmażyć z przyprawami. Dwie średniej wielkości dynie Hokkaido w cenie 5 zł za kg (około 8 złotych w całości), powinny nam zapewnić obiad dla całej rodziny.

<p>Imbir jest niezastąpionym towarzyszem dyni. Podobnie jak czosnek i cebula</p> Nadia Szagdaj/wroclaw.pl
Imbir jest niezastąpionym towarzyszem dyni. Podobnie jak czosnek i cebula

Dynię Hokkaido możemy najpierw podpiec by zmiękła. Łatwiej ją wówczas pokroić, ale jeśli mamy ochotę pomocować się owocem, droga wolna. Pokrojone cząstki, wraz ze skórką wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. W tym momencie trzeba też posolić dynię, dodać łyżkę octu balsamicznego, starty imbir i czosnek, oraz pokrojoną cebulę (niewielką).

Dusimy przez chwilę. Najlepiej jakiś czas przed tym procesem przygotować bulion warzywny. Dolewamy go do dyni, gdy przestanie mocno parować i gotujemy pod przykryciem. Jeśli mamy ochotę, możemy zalać całość mlekiem kokosowym.

Gdy dynia całkiem już zmięknie, a zupa przybierze pomarańczowy kolor, miksujemy ją na krem lub pół krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem cytrynowym, jeśli jest zbyt słodka. Jeżeli nie dodaliśmy mleka kokosowego, możemy całość zalać śmietaną (do smaku), rezygnując z soku cytrynowego.

<p>Dyniowe inspiracje mogą wykraczać znacznie poza tradycyjne przepisy</p> Nadia Szagdaj/wroclaw.pl
Dyniowe inspiracje mogą wykraczać znacznie poza tradycyjne przepisy

Do zupy użyjmy klusek lanych - gotowych, lub z ciasta z mąki, jaj i wody, wrzuconego na osoloną, gotującą się wodę z oliwą.

Proporcje w zupie dostosowujemy do własnych preferencji. Możemy do całości dodać pestki - oczywiście, z dyni.

Pokochaj wrocławskie targowiska

Wrocław kocha targi, o czym świadczy niemalejąca ich popularność. Klienci cenią sobie świeże towary od lokalnych dostawców i więzi ze sprzedawcami, jakie od lat pielęgnują.

<p>Wrocławskie targowiska to lokalni sprzedawcy towru od r&oacute;wnie lokalnych odtsawc&oacute;w. Zakupy tu, są wsparciem rodzimego rynku</p> Nadia Szagdaj/wroclaw.pl
Wrocławskie targowiska to lokalni sprzedawcy towru od równie lokalnych odtsawców. Zakupy tu, są wsparciem rodzimego rynku

Kupimy tu niemal wszystko, a także skorzystamy z szeregu usług - od tych najprostszych po specjalistyczne. We Wrocławiu mamy wciąż sporo targowisk, które właśnie przeżywają swój renesans. Pełna lista targowisk we Wrocławiu, na których kupimy przysłowiowe mydło i powidło, dostępna jest na stronach serwisu Wroclaw.pl.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama