wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

19°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 16:11

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Delicje 2025 - święto smakoszy i nagrody za pyszności

Nagrody dla laureatów konkursu kulinarnego, muzyka, ale przede wszystkim uczta dla podniebienia. Na wrocławskim Rynku skosztować można zarówno lokalnych specjałów, jak i kuchni z różnych stron świata. Ideą Delicji jest promowanie nie tylko smacznego jedzenia, ale też przygotowywanego z dobrej jakości produktów i w oryginalny sposób, choć często związany z tradycją.

Reklama

Festiwal Delicje 2025 rozpoczął się w piątek i trwa do dziś - 8 czerwca - do godziny 20.

Co jeszcze dziś na Delicjach?

  • 12.30–13.30 - Zanurzone w smaku - kiszonki, które kryją więcej, niż myślisz - pokaz kulinarny z opowieścią i elementami degustacyjnymi. Prowadzący Bartosz Jaruga z firmy Kiszone Specjały. Przygotowanie autorskiego nadzienia z kiszonych warzyw. Podkreślenie, że nadzienie może mieć charakter fermentowany - intensywny, głęboki, zaskakujący.
  • 14.00-15.00 - sophisticated giant saksofon
  • 15.15–16.15 - Napełnieni jakością - o składnikach i ich twórcach. Spotkanie z lokalnymi producentami win, cydrów i piw. Rzemieślnicze podejście, sezonowość i szacunek do produktu to dziś nie moda, ale fundament dobrego smaku. Rozmowa o tym, dlaczego skład ma znaczenie.
  • 16.30-20.00 - DJ Manish
  • 20.00 - Zakończenie festiwalu.

Zapraszamy! W Rynku są stoiska z pysznościami, lokalni producenci najlepszej żywności na Dolnym Śląsku, koncerty, a także warsztaty i pokazy kulinarne w wykonaniu świetnych szefów kuchni i specjalistów od kulinariów.
Małgorzata Scheuer-Tyc, współorganizatorka festiwalu

Galeria zdjęć

Więcej o festiwalu Delicje, jego historii, idei i o wystawcach przeczytasz tutaj:

Laureaci konkursu Delicje 2025

W sobotę 7 czerwca kulminacyjnym punktem było wręczenie nagród dla laureatów konkursu kulinarnego. O nagrodach zdecydowało jury w składzie: Kacper Sawoń (przewodniczący), szef kuchni Restauracji Gustaw, Grzegorz Caputa (dziennikarz, bloger kulinarny), Joanna Komorowska (dziennikarka i blogerka kulinarna) i Tomasz Tyc (organizator festiwalu).

Kategoria: Flagowa Delicja

I miejsce: Ser łąkowy owczy (ser twardy, dojrzewający, producent: Sernica)

Kategoria: Delicja z historią

I miejsce: Bomba legnicka (piernik w czekoladzie, producent: Pierniki Wrocławskie)

Kategoria: Innowacyjna Delicja

I miejsce: Bukowicka Perła (ser żółty, wczesnodojrzewający, producent: Bukowicki Dom)

Kategoria: Lokalna delicja

I miejsce: Miód pitny dwójniak (producent: Ramka Miodu)

Kategoria: Wege Delicja

I miejsce: Next gen burger (burger z kotletem z białka grochowego, producent: Lobster)

Kategoria: Delicja Kuchni świata

I miejsce: Yabraq (gołąbki z podkiszanych liści winorośli z nadzieniami mięsno-ryżowymi, producent: Syryjski Dom)

Festiwal Delicje 2025. Wręczenie nagród i uczestnicy na wrocławskim Rynku Fot. Oleksandr Poliakovsky
Festiwal Delicje 2025. Wręczenie nagród i uczestnicy na wrocławskim Rynku

Kategoria: Eko Delicja

I miejsce: Ricotta (producent: Serotonina)

Kategoria: Delicja Fit

I miejsce: Kombucha Calamansi (producent: Lobster)

Kategoria: Delicja z wnętrzem

I miejsce: Thin red line (miód dwójniak, producent: Quantum Satis).

Kategoria: Superdelicja (startowali zwycięzcy wszystkich powyższych kategorii)

I miejsce: Next gen burger (burger z kotletem z białka grochowego, producent: Lobster)

II miejsce: Ser łąkowy owczy (ser twardy, dojrzewający, producent: Sernica Dolnośląska)

III miejsce: Miód pitny dwójniak (producent: Ramka Miodu)

Festiwal to imprezą odpowiedzialną: jedzenie, które nie zostanie skonsumowane w trakcie Delicji, trafi do lodówek społecznych.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama