Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
- Co jeszcze dziś na Delicjach?
-
Laureaci konkursu Delicje 2025
- Kategoria: Flagowa Delicja
- Kategoria: Delicja z historią
- Kategoria: Innowacyjna Delicja
- Kategoria: Lokalna delicja
- Kategoria: Wege Delicja
- Kategoria: Delicja Kuchni świata
- Kategoria: Eko Delicja
- Kategoria: Delicja Fit
- Kategoria: Delicja z wnętrzem
- Kategoria: Superdelicja (startowali zwycięzcy wszystkich powyższych kategorii)
Festiwal Delicje 2025 rozpoczął się w piątek i trwa do dziś - 8 czerwca - do godziny 20.
Co jeszcze dziś na Delicjach?
- 12.30–13.30 - Zanurzone w smaku - kiszonki, które kryją więcej, niż myślisz - pokaz kulinarny z opowieścią i elementami degustacyjnymi. Prowadzący Bartosz Jaruga z firmy Kiszone Specjały. Przygotowanie autorskiego nadzienia z kiszonych warzyw. Podkreślenie, że nadzienie może mieć charakter fermentowany - intensywny, głęboki, zaskakujący.
- 14.00-15.00 - sophisticated giant saksofon
- 15.15–16.15 - Napełnieni jakością - o składnikach i ich twórcach. Spotkanie z lokalnymi producentami win, cydrów i piw. Rzemieślnicze podejście, sezonowość i szacunek do produktu to dziś nie moda, ale fundament dobrego smaku. Rozmowa o tym, dlaczego skład ma znaczenie.
- 16.30-20.00 - DJ Manish
- 20.00 - Zakończenie festiwalu.
Zapraszamy! W Rynku są stoiska z pysznościami, lokalni producenci najlepszej żywności na Dolnym Śląsku, koncerty, a także warsztaty i pokazy kulinarne w wykonaniu świetnych szefów kuchni i specjalistów od kulinariów.Małgorzata Scheuer-Tyc, współorganizatorka festiwalu
Galeria zdjęć
Więcej o festiwalu Delicje, jego historii, idei i o wystawcach przeczytasz tutaj:
Laureaci konkursu Delicje 2025
W sobotę 7 czerwca kulminacyjnym punktem było wręczenie nagród dla laureatów konkursu kulinarnego. O nagrodach zdecydowało jury w składzie: Kacper Sawoń (przewodniczący), szef kuchni Restauracji Gustaw, Grzegorz Caputa (dziennikarz, bloger kulinarny), Joanna Komorowska (dziennikarka i blogerka kulinarna) i Tomasz Tyc (organizator festiwalu).
Kategoria: Flagowa Delicja
I miejsce: Ser łąkowy owczy (ser twardy, dojrzewający, producent: Sernica)
Kategoria: Delicja z historią
I miejsce: Bomba legnicka (piernik w czekoladzie, producent: Pierniki Wrocławskie)
Kategoria: Innowacyjna Delicja
I miejsce: Bukowicka Perła (ser żółty, wczesnodojrzewający, producent: Bukowicki Dom)
Kategoria: Lokalna delicja
I miejsce: Miód pitny dwójniak (producent: Ramka Miodu)
Kategoria: Wege Delicja
I miejsce: Next gen burger (burger z kotletem z białka grochowego, producent: Lobster)
Kategoria: Delicja Kuchni świata
I miejsce: Yabraq (gołąbki z podkiszanych liści winorośli z nadzieniami mięsno-ryżowymi, producent: Syryjski Dom)
Kategoria: Eko Delicja
I miejsce: Ricotta (producent: Serotonina)
Kategoria: Delicja Fit
I miejsce: Kombucha Calamansi (producent: Lobster)
Kategoria: Delicja z wnętrzem
I miejsce: Thin red line (miód dwójniak, producent: Quantum Satis).
Kategoria: Superdelicja (startowali zwycięzcy wszystkich powyższych kategorii)
I miejsce: Next gen burger (burger z kotletem z białka grochowego, producent: Lobster)
II miejsce: Ser łąkowy owczy (ser twardy, dojrzewający, producent: Sernica Dolnośląska)
III miejsce: Miód pitny dwójniak (producent: Ramka Miodu)
Festiwal to imprezą odpowiedzialną: jedzenie, które nie zostanie skonsumowane w trakcie Delicji, trafi do lodówek społecznych.