Jak można podzielić się żywnością?
Na przygotowanym stole znajdującym się przy bramach wejściowych do ogrodów działkowych, zostaną ustawione skrzynie przeznaczone na owoce i warzywa. Plony będzie można także przynieść w papierowych torbach lub zostawić luzem.
Pierwsze takie miejsce powstało na ROD „Lepsze Jutro” przy ul. Prusa 110. Stół został ustawiony przy bramie wejściowej do biura Zarządu, na deptaku spacerowym w kierunku Odry. Teren jest dostępny codziennie w godzinach od 10:00 do 19:00.
Gdzie i kiedy powstaną kolejne punkty?
- 28 sierpnia – ROD „Oaza” – ława przylegająca do ogrodzenia ogrodu, dostępna bez ograniczeń wejście do bramy głównej ogrodu działkowego przy ulicy Ślężnej 224.
- 1 września – ROD „Różanecznik” – stół ustawiony przy bramie wejściowej do ogrodu przy ul. Bezpiecznej od Jugosłowiańskiej 144. Dostępny codziennie w godzinach od 10:00 do 19:00.
- 9 września – ROD „Marzenie” podczas Okręgowych „Dni Działkowca”.
Miasto zorganizuje także specjalne warsztaty ekologiczne dla działkowców na terenach ogrodów „Lepsze Jutro” i „Różanecznik”. W programie: tworzenie domków dla zapylaczy i ptaków, prelekcje dot. bioróżnorodności oraz segregowania odpadów, rozwiązywanie łamigłówek i malowanie eko toreb.
W przypadku, gdy w punktach odbioru pozostaną owoce i warzywa, przedstawiciele ogrodów przekażą je do pobliskich jadłodzielni:
- ul. Namysłowska 8
- ul. Bujwida 51 przy kościele
- ul. Osobowicka 129
- ul. Wiosenna 14
Pozostałe nadwyżki będą także przekazywane do przedstawicieli Foodsharing oraz bezpośrednio do Banku Żywności.
Wrocław nie marnuje!
Wrocław i ROD nie marnują to kolejna odsłona miejskiej kampanii, zachęcającej do życia w stylu less waste. W ubiegłym roku do kampanii włączyły się wrocławskie targowiska. Na targowiskach przy ul. Niedźwiedziej, Ptasiej, Bazarze Komandor i Ryneczku Jemiołowa pojawiły się specjalne lodówki. Dzięki temu każdy może podzielić się nadwyżką żywności. Każdy też może się poczęstować tym, co się w niej znalazło.
2 lata temu miasto, wraz z Bankiem Żywności i Foodsharing rozpoczęło akcję zachęcającą restauratorów, piekarnie czy firmy cateringowe do przekazywania nadwyżek żywności lub produktów, które u nich pozostają do jadłodzielni lub Banku Żywności.