Wiosną dolnośląskie pola wyglądają szczególnie pięknie. Kwitną maki, rzepak, potem lawenda... A w ogrodach magnolie, tulipany, różaneczniki, róże. Słowem, eksplozja barw i zapachów. Uwagę przykuwają również fioletowe pola koło Wrocławia.
W okolicy malutkiej wsi o nazwie Owsianka pięknie kwitnie cebula siedmiolatka, inaczej zwana czosnkiem dętym (Allium fisuosum), cebulą walijską lub cibolem. Nie tylko malowniczo wygląda na tle okolicznych zielonych traw i masywu Ślęży w oddali, ale też ładnie pachnie. Zobaczcie zdjęcia w naszej galerii.
Cebula siedmiolatka to bylina z rodziny czosnkowatych (Allioideae). Przypuszcza się, że pochodzi z Chin lub Syberii. Uprawia się ją w wielu krajach na świecie jako warzywo, głównie dla grubego szczypioru, który jest smaczny i zdrowy (zwiera dużo witaminy C). Świetnie nadaje się do sałatek, zup i sosów. Siedmiolatka kwitnie wiosną i wczesnym latem, najładniej w czerwcu. Na szczytach liści rozwijają się duże, główkowate, kuliste kwiatostany, złożone z licznych, drobnych, kwiatów.