wroclaw.pl strona główna Przedsiębiorcy i biznes we Wrocławiu Przedsiębiorczy Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 08:55

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Przedsiębiorczy Wrocław
  3. Aktualności
  4. "Serce Szczepina" to nowy wrocławski ser
Andrzej Sawicki jest dumny z nowego wrocławskiego sera - "Serca Szczepina". Tomasz Hołod/www.wroclaw.pl
Andrzej Sawicki jest dumny z nowego wrocławskiego sera - "Serca Szczepina".

W „Serotoninie” przy ul. Słubickiej wytwarzane są sery z mleka koziego i krowiego - wyłącznie metodą tradycyjną. W sumie kilkanaście rodzajów. Niedawno w ofercie pojawiły się też całkowicie lokalne, wrocławskie sery – „Pilczycki” i „Szczepiński”. Natomiast nowością jest „Serce Szczepina” – ser w kolorze żółtym w kształcie serca.

Reklama

„Serotonina” to niewielka rodzinna wytwórnia serów rzemieślniczych na Szczepinie, którą założyło młode małżeństwo – Paulina i Andrzej Sawiccy. Od początku 2021 roku wytwarzają tam metodą rzemieślniczą twarogi, sery twarde, dojrzewające, różnego rodzaju tapasy marynowane w oleju czy deserki serowe na słodko.

Ich mały sklepik odwiedza coraz więcej klientów

„Żuławiak”, „Matołek”, „Handkase” czy „Twarożyc”, to tylko niektóre sery produkowane przez wrocławską „Serotoninę”. Cieszą się one coraz większą popularnością zarówno wśród okolicznych mieszkańców, jak i osób, które przyjeżdżają do małego sklepiku na Szczepinie specjalnie po ich naturalne i świeże wyroby bez sztucznych dodatków. Do nadania im smaku i aromatu często używane są świeże zioła, orzechy lub ziarna zbóż.

Jak twierdzi Andrzej Sawicki, mleko to bazowy i najważniejszy surowiec przy produkcji serów. Od niego zależy jakość sera i to ono sprawia, że jest to naprawdę zdrowa, jakościowa żywność. „Serotonina” pozyskuje je od małych lokalnych gospodarzy.

Niektóre sery produkowane w manufakturze na Szczepinie uzyskały m.in. certyfikat „Top Produktu”. Potwierdza on najwyższą jakość wyrobów spożywczych. Jeden z serów otrzymał także wyróżnienie w ramach eliminacji do nagrody honorowej „Perła 2021”, która jest wręczana podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Z kolei podczas ostatniej „Europy na widelcu” wyroby „Serotoniny” otrzymały aż cztery wyróżnienia „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2022”.

Dla mieszkańców Szczepina są dobrym sąsiadem

Jak twierdzą państwo Sawiccy, od początku chcieli prowadzić swoją działalność we Wrocławiu. Gdy poszukiwali miejsca na własną manufakturę, zależało im, aby było ono blisko centrum.

Już wcześniej mieszkałam na Szczepinie i bardzo lubiłam tę dzielnicę. Dlatego uznaliśmy, że będzie to doba lokalizacja. Jak się okazało, zostaliśmy tu bardzo dobrze przyjęci przez okolicznych mieszkańców. Przekonali się do nas i traktują jak sąsiada. Więc potwierdziło się, że to była bardzo dobra decyzja. Lepiej nie mogliśmy trafić.
Paulina Sawicka

Z bułką wrocławską najlepiej smakuje wrocławski ser

Lokalny patriotyzm sprawił, że Paulina i Andrzej postanowili warzyć wrocławskie sery. Z uwagi na to, że mieszkają na Pilczycach, powstał ser Pilczycki. Kozi świeży ser podpuszczkowy podbił serca gości sklepiku przy serowarni.

Ponieważ ich manufaktura znajduje się na Szczepinie, więc w ofercie pojawił się również ser Szczepiński. Jednak powstał jeszcze jeden ser, całkowicie wyjątkowy i unikatowy- „Serce Szczepina”.

Wrocław zasługuje na swoje sery. W końcu do wrocławskiej bułki idealny będzie wrocławski ser. Natomiast na pomysł sera „Serce Szczepina” wpadliśmy wspólnie ze stowarzyszeniem o tej samej nazwie, z którym współpracujemy od początku naszej działalności. To Asia ze Stowarzyszenia była naszym pierwszym klientem i powitała nas w imieniu wszystkich mieszkańców. Poza tym, jesteśmy partnerami wielu organizowanych przez nich wydarzeń m.in. pikników czy pomocy dla uchodźców z Ukrainy. Wciąż zacieśniamy nasze więzi sąsiedzkie. Ma to duże znaczenie zwłaszcza w obecnej trudnej sytuacji politycznej i ekonomicznej. Cały czas nawzajem się wspieramy. Ser „Serce Szczepina” jest uhonorowaniem tej wspaniałej relacji i podkreśleniem lokalności.
Andrzej Sawicki

Lokalność na wagę…  sera

Również dla członków lokalnego stowarzyszenia, ser „Serce Szczepina” jest uwieńczeniem wspaniałej współpracy.

Od samego pojawienia się „Seratoniny” jej właściciele stali się naszymi partnerami. Zawsze możemy na nich liczyć. Lokalna organizacja bazuje na takich sąsiedzkich kontaktach. Niedawno pojawił się pomysł, aby zaznaczyć ich obecność w społeczności Szczepina. Bardzo dbamy o tożsamość osiedlową. Fakt, że nasze osiedle ma swój ser, jest kolejnym elementem jej budowania. Nadaje to jeszcze większy sens naszym działaniom.
Joanna Klima ze Stowarzyszenia Serce Szczepina

Żółty kolorem Szczepina

Ser „Serce Szczepina” to ser podpuszczkowy, warzony z niepasteryzowanego krowiego mleka. Ma kształt serca i jest barwiony karotenem na kolor żółty, który jest symbolem tego osiedla. Jak twierdzi pan Andrzej starsi mieszkańcy tej dzielnicy pamiętają, jak większość budynków miała tu właśnie taką barwę.

Karoten jest neutralnym, obojętnym dla smaku barwnikiem pozyskiwanym z marchwi. Jest jeszcze drugi wariant tego sera - z dodatkiem węgla oksydowanego, czyli popiołu jadalnego. To bardzo zdrowa substancja, która ma właściwości antyoksydacyjne i oczyszczające. Sprawia też, że ser lepiej dojrzewa. Z kolei sery „Szczepiński” i „Pilczycki” są wytwarzane z dodatkiem różnych ziół.

W przyszłości nie wykluczamy produkcji serów również dla innych dzielnic Wrocławia. O naszych wyrobach można powiedzieć jedno - z pewnością są to sery wrocławskie. Bardzo zależy nam na tym, żebyśmy byli postrzegani jako miejska, wrocławska serowarnia. To tu mieszkamy, tu prowadzimy naszą firmę i chcemy, żeby Wrocław mógł być dumny z tego, że takie wyjątkowe miejsce znajduje się na jego mapie.
Andrzej Sawicki

Jesienią w Serotoninie produkowane są głównie sery podpuszczkowe świeże i dojrzewające, zarówno kozie jak i krowie. Pan Andrzej zaczyna też eksperymentować z serami pleśniowymi, więc najprawdopodobniej niedługo i takie pojawią się w sprzedaży.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl