W konkursie mogą wziąć udział wyłącznie profesjonalni szefowie kuchni, pracujący zawodowo w restauracjach oraz hotelach na terenie Wrocławia. Rywalizacja będzie polegała na przygotowaniu jednego dania konkursowego z kategorii danie główne zgodnie z hasłem przewodnim konkursu: „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”.
Zgłoszenia do 30 września 2025 r.
Szefowie kuchni, którzy chcą wziąć udział w konkursie, powinni przesłać swoje zgłoszenia do 30 września br. Należy to zrobić przy pomocy formularza zgłoszeniowego, który wraz z regulaminem konkursu znajduje się na stronie wydarzenia.
Każde zgłoszenie powinno zawierać m.in. opis zawodowych osiągnięć uczestnika, nazwę i recepturę dania głównego oraz trzy zdjęcia potrawy konkursowej. Można je przesyłać mailowo na adres: konkurs.kulinarny(at)um.wroc.pl , przekazać osobiście, a także wysłać pocztą tradycyjną na adres:
Urząd Miejski Wrocławia
Biuro Rozwoju Gospodarczego
ul. Świdnicka 53
pokój 317 (sekretariat)50-030 Wrocław.
Półfinał konkursu
Na podstawie nadesłanych zgłoszeń jury wybierze trzy, maksymalnie cztery najlepsze propozycje w terminie do 10 października br. Następnie ich autorzy będą przygotowywali zaproponowane przez siebie dania w restauracjach, które reprezentują. Ocenie podlegać będą: jakość i walory smakowe dania konkursowego, kompozycja menu degustacyjnego oraz sposób i styl podania dań, a także obsługa. Degustacje z udziałem jury zaplanowano na 21 i 22 października 2025 r. Natomiast uroczyste wręczenie nagród przez prezydenta Wrocławia i szefa Akademii Gastronomicznej w Polsce odbędzie się 22 października 2025 r. w Wielkiej Sali Starego Ratusza podczas spotkania z wrocławską branżą gastronomiczną.
Szansa na staż w prestiżowej restauracji w Barcelonie
Zwycięzca tegorocznej edycji konkursu otrzyma nagrodę w postaci dwutygodniowego stażu w restauracji Hofmann w Barcelonie, wyróżnionej gwiazdką przewodnika Michelin. Również laureat, który zajmie drugie miejsce, będzie miał szansę odbyć staż w tej hiszpańskiej restauracji - w tym przypadku tygodniowy. Fundatorem tych nagród jest Gmina Wrocław. Zdobywca trzeciego miejsca otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 3 tys. zł, ufundowaną przez Wrocławską Organizację Turystyczną.
W jury międzynarodowi eksperci kulinarni
Dania kandydatów na najlepszego wrocławskiego kucharza będzie oceniało jury, w skład którego wchodzą m.in. międzynarodowi eksperci kulinarni. Podobnie jak w ubiegłym roku przewodniczy mu Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu. Konkursowe dania będą oceniane również przez Diego Grimberga – światowej sławy kucharza argentyńskiego pochodzenia, Adama Pawłowskiego – międzynarodowego sommeliera oraz autora książek kulinarnych, a także ubiegłorocznego zdobywcę Kulinarnego Grand Prix Wrocławia - Łukasza Budzika, szefa kuchni w restauracji „Między Mostami”. Wśród jurorów znaleźli się również przedstawiciele miasta oraz Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.
Organizatorem konkursu jest Gmina Wrocław, natomiast jego partnerami są Agencja Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej oraz Wrocławska Organizacja Turystyczna. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął prezydent Wrocławia, Jacek Sutryk.