wroclaw.pl strona główna

Z miasta Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka na barce we Wrocławiu!

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Kulinarne Grand Prix Wrocławia

Rozpoczyna się druga edycja konkursu Kulinarne Grand Prix Wrocławia, którego celem jest wyłonienie najlepszych kucharzy pracujących w stolicy Dolnego Śląska. Na zwycięzców czekają nagrody, w tym staż w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin w Barcelonie.

Reklama

Z tego tekstu dowiesz się m.in.

  • jakie są terminy i zasady konkursu,
  • co ma zawierać formularz zgłoszeniowy,
  • ile osób wejdzie do finału,
  • jakie są nagrody.

Kto może wziąć udział i jak wyglądają etapy

Etap pierwszy – nadsyłanie zgłoszeń:

  • od 1 września do 30 września 2025 roku,
  • kucharze mają okazję zaprezentować swój styl i pomysł na jesienne menu,
  • każdy formularz zgłoszeniowy musi zawierać m.in. opis zawodowych osiągnięć uczestnika, nazwę i recepturę dania głównego oraz trzy zdjęcia potrawy.

Kto może wziąć udział?

Konkurs skierowany jest do zawodowych szefów kuchni, którzy w czasie jego trwania pracują w restauracjach lub hotelach na terenie Wrocławia.

Wrocław w tym roku został wpisany do przewodnika Michelin, co jest dużym wyróżnieniem dla lokalnej sceny gastronomicznej.

To był historyczny rok dla naszego miasta. Michelin dostrzegł Wrocław i jego kuchnię. Dzięki temu konkursowi chcemy dalej promować miasto i jego talenty. Pokazać, że wrocławska gastronomia liczy się w Europie. Chcemy, by zgłaszali się zarówno doświadczeni mistrzowie, jak i młodzi kucharze z ambicjami. Dla obu grup udział w konkursie może być ważnym krokiem w karierze, a także szansą na staż w renomowanej restauracji z gwiazdką Michelin i zdobycie nieocenionego doświadczenia.
prezydent Jacek Sutryk

Etap drugi – finał:

  • jury wybierze 3 lub 4 finalistów,
  • finaliści w październiku zaproszą komisję do swoich restauracji,
  • przygotują menu degustacyjne oparte na motywie jesieni,
  • degustacje odbędą się 21 i 22 października,
  • zwycięzcę poznamy 22 października.

„Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”

Tematem tegorocznej edycji jest „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”. Organizatorzy zachęcają, by uczestnicy sięgnęli po sezonowe produkty i pokazali, jak można je wykorzystać w kreatywny sposób.

Jesień to niezwykle bogata pora roku dla kuchni. Daje naturalne smaki, które same w sobie są wybitne. Liczymy, że kucharze potrafią je wydobyć i podać w sposób, który połączy tradycję z nowoczesnym warsztatem.
dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia, Małgorzata Golak

Nagrody z kulinarną przepustką do Europy

Stawką w konkursie są wyróżnienia, które mogą otworzyć przed laureatami drzwi do międzynarodowej kariery.

Nagrody:

  1. zwycięzca pojedzie na dwutygodniowy staż w prestiżowej restauracji Hofmann w Barcelonie, wyróżnionej gwiazdką Michelin;
  2. zdobywca drugiego miejsca spędzi tam tydzień;
  3. trzeci finalista otrzyma nagrodę finansową w wysokości 3000 zł.

W jury konkursu „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” zasiadają:

  • Maciej Dobrzyniecki – prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu,
  • Diego Grimberg – światowej sławy kucharz argentyńskiego pochodzenia,
  • Adam Pawłowski – międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych,
  • Jakub Mazur – wiceprezydent Wrocławia, 
  • Alfred Wagner – prezes WROT,
  • Łukasz Budzik – zwycięzca pierwszej edycji, szef kuchni restauracji Między Mostami.
Źródło: Urząd Miejski Wrocławia

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama