Po otwarciu w maju przebudowanego tarasu widokowego na 49. piętrze i po przeniesieniu „Profilu Czasu”, rzeźby Salvadora Dalego, do środka budynku Sky Tower, jego właściciele zapowiadają następną zmianę – nową strefę gastronomiczną na 1. piętrze – i oznajmiają, że to kulinarne rewolucje.
Jej otwarcie planują na jesień 2025 roku. Obecnie jest projektowana w studio Chapman Taylor w Warszawie. Inspiracją dla architektów ma być wspomniana rzeźba. — Strefa będzie podzielona na trzy części, z których każda nawiąże do innego artysty lub okresu w sztuce — zapowiada dyrektor polskiego oddziału Chapman Taylor, Rafał Giersz.
Frida, Fangor i art décoratif
Architekci czerpią z twórczości Fridy Kahlo, Wojciecha Fangora i stylu art déco. — Jedna część będzie charakteryzować się intensywnymi barwami, bujną roślinnością i dekoracjami nawiązującymi do tradycyjnych meksykańskich motywów — przybliża Rafał Giersz. — W drugiej dominować będą geometryczne wzory, kontrastowe kolory i efekty wizualne, które tworzą wrażenie ruchu i przestrzeni. Wnętrza trzeciej będą zdobione geometrycznymi wzorami, szlachetnymi materiałami i złoceniami, co stworzy atmosferę glamouru i wyrafinowania.
Galeria zdjęć
W strefie, nazwanej Sky Food, znajdzie się 12 lokali gastronomicznych, w tym bar i restauracje. Miejsc siedzących będzie 300.