wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Przedsiębiorczy Wrocław
  3. Aktualności
  4. Kulinarne Grand Prix Wrocławia – szansa na staż w Barcelonie

Staż w restauracji w Barcelonie wyróżnionej gwiazdką przewodnika Michelin to główna nagroda dla laureata tegorocznej edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia. Tym razem hasłem przewodnim jest „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”. Szefowie kuchni, którzy chcą wziąć udział w rywalizacji wciąż mają na to szansę. Zgłoszenia do konkursu są przyjmowane jeszcze do końca września.

Reklama

Kulinarne Grand Prix Wrocławia to konkurs dla profesjonalnych szefów kuchni ze stolicy Dolnego Śląska, pracujących zawodowo we wrocławskich restauracjach oraz hotelach. W tym roku odbywa się druga edycja tego wydarzenia. Tym razem zadaniem kucharzy jest przygotowanie dania głównego zgodnie z hasłem przewodnim konkursu: „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”.

Do wygrania staż w prestiżowej restauracji

Zwycięzca tegorocznej edycji konkursu otrzyma nagrodę w postaci dwutygodniowego stażu w restauracji Hofmann w Barcelonie, wyróżnionej gwiazdką przewodnika Michelin. Również laureat, który zajmie drugie miejsce, będzie miał szansę odbyć staż w tej hiszpańskiej restauracji - w tym przypadku tygodniowy. Fundatorem tych nagród jest Gmina Wrocław. Z kolei zdobywca trzeciego miejsca otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 3 tys. zł, ufundowaną przez Wrocławską Organizację Turystyczną.

Szansa na spojrzenie na kuchnię z innej perspektywy

Jak twierdzi Łukasz Budzik, laureat pierwszej edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia, dzięki nagrodzie, którą w ubiegłym roku był dwutygodniowy staż w restauracji z gwiazdkami Michelin w Sztokholmie, mógł zobaczyć, jak pracują inni.

Na pewno dało mi to inne spojrzenie na moją pracę. Odmienna perspektywa, z jakiej mamy szansę popatrzeć na to, co robimy, jest zawsze dobra, bo poszerza nasze horyzonty. Szef kuchni restauracji, w której miałem staż, prowadzi ją w taki sposób, jakiego wcześniej nie znałem. To pokazało mi, jak prawdopodobnie będzie wyglądała przyszłość restauracji w Polsce i jak chciałbym, aby kiedyś było w mojej własnej restauracji.
Łukasz Budzik

Do półfinału wejdzie trzech szefów kuchni

Na podstawie nadesłanych zgłoszeń jury wybierze trzy lub cztery najlepsze dania. Odbędzie się to w terminie do 10 października br. Następnie ich autorzy będą przygotowywali zaproponowane przez siebie potrawy w restauracjach, w których pracują na co dzień.

Podczas oceny brane będą pod uwagę:

  • jakość oraz walory smakowe dania konkursowego,
  • kompozycja menu degustacyjnego,
  • sposób i styl podania dań,
  • obsługa.

Degustacje z udziałem jury zaplanowano na 21 i 22 października 2025 r. Natomiast uroczyste wręczenie nagród przez prezydenta Wrocławia i szefa Akademii Gastronomicznej w Polsce odbędzie się 22 października br. w Wielkiej Sali Starego Ratusza podczas spotkania z wrocławską branżą gastronomiczną.

Dania ocenią międzynarodowi eksperci kulinarni

Dokonania kandydatów w konkursie na najlepszego wrocławskiego kucharza będą oceniane przez jury, w skład którego wchodzą m.in. międzynarodowi eksperci kulinarni. Jego przewodniczącym jest Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu.

Konkursowe dania będą oceniane również przez Diego Grimberga – światowej sławy kucharza argentyńskiego pochodzenia, Adama Pawłowskiego – międzynarodowego sommeliera oraz autora książek kulinarnych, a także ubiegłorocznego zdobywcę Kulinarnego Grand Prix Wrocławia - Łukasza Budzika, szefa kuchni w restauracji „Między Mostami”. Wśród jurorów znaleźli się również przedstawiciele miasta oraz Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.

„Gwiazdkowe” jury dodaje prestiżu

Zdaniem ubiegłorocznego laureata Kulinarne Grand Prix Wrocławia z pewnością nie jest jednym z tych plebiscytów, gdzie wystarczy wykupić jakąś pulę sms-ów, żeby wygrać.

Tu weryfikowane są rzeczywiste umiejętności i jest mocne jury, więc jego ocena jest bardziej miarodajna. Jeżeli chcemy być na poziomie gwiazdkowych szefów kuchni, to gwiazdkowi muszą nas oceniać.
Łukasz Budzik

Zgłoszenia tylko do końca września

Wrocławscy szefowie kuchni, którzy chcą wziąć udział w konkursie, powinni przesłać swoje zgłoszenia do 30 września br. Należy to zrobić przy pomocy formularza zgłoszeniowego, wypełnionego w języku polskim i angielskim wraz z oświadczeniem restauratora. Formularz i regulamin konkursu znajdują się na stronie wydarzenia.  

Każde zgłoszenie powinno zawierać m.in. opis zawodowych osiągnięć uczestnika, nazwę i recepturę dania głównego oraz trzy zdjęcia potrawy konkursowej. Można je przesyłać mailowo na adres: [email protected], przekazać osobiście, a także wysłać pocztą tradycyjną na adres:

Urząd Miejski Wrocławia

Biuro Rozwoju Gospodarczego

ul. Świdnicka 53

pokój 317 (sekretariat)

50-030 Wrocław.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama