Pierwsze przepisy na czerwoną kapustę po wrocławsku pochodzą z XVIII wieku. – Trafiają do niej kwaśne jabłka, cebula, rodzynki oraz cała masa przypraw: cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa. Dzięki tym dodatkom proste warzywo przeistacza się w danie o niezwykłych smakach – mówi Kamila Kokot. Najlepiej użyć jabłek winnych, bardziej kwaśnych. – Bardzo dobrym wyborem jest szara reneta, ale to odmiana jesienna. Równie dobrze pasują antonówki – dodaje Kamila.
Kapusta po wrocławsku - przepis
Kapusta po wrocławsku zwana jest niekiedy bigosem wrocławskim. – To nie jest do końca trafne sformułowanie, bo na Śląsku znany był klasyczny bigos – sztandarowe danie kuchni polskiej, ale przygotowywane oczywiście z białej kapusty. Niektórzy widzą pewne podobieństwa pomiędzy dwoma daniami. Zwłaszcza, że kapusta po wrocławsku może być przyrządzona na bogato: z boczkiem, kiełbasą czy szerzej – z dodatkiem mięsa – tłumaczy Tomasz Sielicki.
Kapusta po wrocławsku to zarówno dobry dodatek do mięs albo do Klusek Wrocławskich (jak je zrobić – przeczytaj o tym tutaj), ale może funkcjonować także jako samodzielne danie.
– To absolutny klasyk dawnej dolnośląskiej kuchni. Przede wszystkim to danie, którego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane, składniki są łatwo dostępne, ale za to efekt niesamowity. Taka wersja kapusty może niektórych dziwić, ale wierzcie mi, że zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy – zachwala Kamila Kokot.
Seria kulinarna Specjały Jurka z widłami
Partnerami serii kulinarnej Specjały Jurka z widłami na kanale Wrocławski Neptun są Miasto Wrocław oraz Restauracja Wrocławska. Zapraszamy do oglądania i życzymy smacznego!