Warsztaty inne, niż wszystkie
W niedzielę (21 lipca) na terenie ROD „Różanecznik” mieszkańcy mogli wziąć udział w wydarzeniu „Dzikie ogrody we Wrocławiu”. To wyprawa przyrodnicza połączona z warsztatami kulinarnymi prowadzonymi przez znaną m.in. z telewizji ekspertkę od zdrowego żywienia – Katarzynę Gubałę.
Podczas spotkania uczestnicy ruszyli najpierw na przyrodniczą wyprawę po miejskich parkach, skwerach i wałach. Porozmawiali o bioróżnorodności w mieście, jadalnych kwiatach na trawnikach i pączkach na drzewach. Zebrali ziołowe bukiety, których następnie użyli do stworzenia szybkich, ekologicznych dań. Wszystko to z użyciem i wykorzystaniem roślinnych resztek z miejskiego targowiska lub warzywniaka.
Galeria zdjęć
Więcej zdjęć zobaczycie w naszej galerii!
Tego samego dnia w ROD „Różanecznik” działalność rozpoczął wrocławski bank słoików, w którym można zostawić niepotrzebne słoiki lub zabrać, jeśli się ich potrzebuje. Akcja jest darmowa. Pierwszy bank słoików powstał ok. tydzień temu na Ołbinie – pisaliśmy o tym tutaj.
Warsztaty zostały zorganizowane przez Wydział Klimatu i Energii Urzędu Miejskiego Wrocławia w partnerstwie z Fundacją EMMA, Radą Osiedla Karłowice-Różanka, spółką „Ekosystem” i Zarządem Rodzinnego Ogrodu Działkowego „Różanecznik” w ramach kampanii Wrocław nie marnuje - akcji „Wrocław i Rodzinne Ogrody nie marnują”.