Igor Antoszewski i Michał Wester z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu zajęli III miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Zgotuj sobie sukces”, organizowanym przez MAKRO Cash&Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Finał 5. edycji zawodów odbył się 15 listopada w Warszawie.
W dniu finału dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania przystawki oraz dania głównego z produktów, których wcześniej nie znali. Uczestnicy konkursu otrzymali od międzynarodowego jury czarne pudełka (tzw. black box), w których znalazły się m.in.: ryba (sum), polędwica wieprzowa, kasza perłowa, dodatki warzywne i owocowe oraz przyprawy. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu z otrzymanych składników sześciu porcji dania głównego oraz przystawki. A wszystko w zaledwie 1,5 godziny.
Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze. Ich obrady koordynował Kurt Scheller. Jednocześnie popisy młodych talentów poddawane były ocenie dziennikarzy i krytyków kulinarnych, którzy przyznali swoją nagrodę za najbardziej kreatywne danie.
Laureaci III miejsca otrzymali za swoje kulinarne propozycje nagrodę pieniężną w wysokości 4 tys. złotych. Swoim zwycięstwem zapewnili także nagrodę dla opiekuna, Teresy Szewczak – nauczycielki technologii gastronomicznej i zajęć praktycznych, którą jest bon o wartości 500 zł na zakupy w MAKRO, a także nagrody rzeczowe dla szkoły o wartości 2,5 tys. zł.
To już kolejny tytuł w kolekcji uczniów wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych, często uczestniczących w różnego rodzaju „gastronomicznej rywalizacji, o czym pisaliśmy też na naszych łamach: http://www.wroclaw.pl/czy-zgotuja-sobie-sukces.
Zdobywcy zaszczytnego III miejsca potwierdzają, że gotowanie to praca zespołowa. – Razem gotujemy nie od dziś, nawet nie potrzebujemy słów, żeby się ze sobą porozumieć – mówi Igor. – Po prostu każdy wie, co ma zrobić, w którym momencie może wejść i pomóc drugiej osobie, co znacznie ułatwia nam pracę w drużynie.
Michał dodaje natomiast: – Współpraca przede wszystkim. Jeśli nie komunikuję się z kolegą, to współpracy nie ma, a ten brak widać potem na talerzu.
A że współpraca była wyśmienita – widać właśnie na talerzach, których zawartość przypadła do smaku jury konkursu, a my ją prezentujemy na zdjęciu.
Laureatom, ich opiekunce i całej szkole serdecznie gratulujemy.
MaWi
fot. mat. prasowa