wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

21°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 21:45

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. We Wrocławiu trwa sezon na szparagi [CENY, PRZEPISY]
Kliknij, aby zobaczyć galerię
Kolaż dwóch zdjęć – na większym szparagi zielone na talerzu, na mniejszym pęczek szparagów w warzywniaku i cena fot. profil jem.trawe na Instagramie, Magdalena Pasiewicz
Kolaż dwóch zdjęć – na większym szparagi zielone na talerzu, na mniejszym pęczek szparagów w warzywniaku i cena

Sezon na szparagi w pełni! Jeśli próbować, smakować i przyrządzać to właśnie teraz. Zobaczcie, jakie dania można zrobić ze szparagów, gdzie we Wrocławiu zjeść menu ze szparagami i za ile kupimy szparagi.

Reklama

Szparagi – gdzie je kupić?

Szparagi kupimy w każdym większym warzywniaku (do czerwca, bo wtedy kończy się na nie sezon) i supermarkecie. Dla entuzjastów słynnych szparagów z Dolnego Śląska – jest stoisko przy wjeździe do Strzeganowic pod Wrocławiem (ok. 21 km). To zagłębie szparagowe, a rośliny uprawia się tu od 20 lat.

Szparagi – ile kosztuje pęczek?

Trwa właśnie sezon na szparagi. W Hali Targowej kupimy pęczki zielonych (cienkich) za 9-12 zł, zielonych grubych 15-18 zł, zaś najbardziej wytrawnych białych szparagów za 15 zł. Ceny spadły w stosunku do ubiegłego tygodnia, bo sezon jest w pełni i potrwa do czerwca. 

Jak obierać szparagi?

Najpierw trzeba odłamać twarde końcówki (ok. 1/3 długości od dołu). Zielonych szparagów nie trzeba obierać, warto natomiast zeskrobać charakterystyczne łuski. Obieramy (np. zwykłą obieraczką do warzyw) natomiast szparagi białe i fioletowe (bo mają więcej włókien), ale zatrzymujemy się przed główką. 

Szparagi – jak je zjeść? Przepisy

Wrocławianka Marlena Urbaniak, która prowadzi swój kulinarny profil jem.trawe na Instagramie i uwielbia roślinne dania oraz eksperymentuje ze smakami, specjalnie dla wroclaw.pl przygotowała wytrawne szparagi w sosie serowo-winnym.

Przepis będzie idealny dla fanów zarówno szparagów, jak i serów pleśniowych, ale też dla tych, którzy pragną spróbować czegoś nowego. Warto zjeść tak przyrządzone szparagi z młodymi ziemniaczkami i dodać do nich jeszcze koperek. 

Jak zrobić szparagi w sosie serowo-winnym

  • 500 g szparagów
  • cebula
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka masła
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 100 g śmietany 36%
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny
  • 100 g sera pleśniowego blue
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Podsmażamy cebulę na maśle przez 5 minut (nie musi się rumienić). Dodajemy obrane szparagi bez twardych końcówek. Smażymy je przez kilka minut, żeby się przyrumieniły, przyprawiamy je solą i zmielonym pieprzem. Gdy zmiękną, odkładamy je na talerz (cebulkę warto zostawić).

Szparagi we Wrocławiu – z burgerem, pizzą

Wiele wrocławskich punktów gastronomicznych proponuje dania ze szparagami. W najbardziej zaskakujących zestawieniach. 

W SkyRocket Burger przy Więziennej 7a kupimy już sezonowego burgera ze szparagami oraz wołowiną, guacamole, płatkami chilli, bekonem, pomidorem, cebulą. 

Z kolei w Szynkarni (św. Antoniego 15) sezonowe menu szparagowe w dwóch wersjach podpłomyków. 

  • Parmedżjano (chrupiący podpłomyk, śmietana, jajko sadzone "1", szparagi zielone, pomidorki koktajlowe, polski „parmezan” z Łomnicy, szczypiorek)
  • Szparaguś (chrupiący podpłomyk, śmietana, szparagi zielone, boczek wędzony z Felinowa, pomidorki koktajlowe, kruszonka z panko i masła, szczypiorek).

 

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl