wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

10°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 10:00

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Odlotowe spotkanie z Robertem Makłowiczem. Guru „Europy na widelcu” gościł na wrocławskim lotnisku
Kliknij, aby powiększyć
Robert Makłowicz jest patronem festiwalu kulinarnego „Europa na widelcu” fot. Port Lotniczy Wrocław
Robert Makłowicz jest patronem festiwalu kulinarnego „Europa na widelcu”

Trwa „Europa na widelcu”, której patronem jest Robert Makłowicz – polski krytyk kulinarny i podróżnik. Przy okazji festiwalu słynny publicysta odwiedził wrocławski Port Lotniczy, gdzie spotkał się z pasażerami, zachęcając do kulinarnych podróży.

Reklama

Wizyta Roberta Makłowicza w Porcie Lotniczym Wrocław stanowiła przedsmak sobotniej Europejskiej Biesiady. Wydarzenie powróciło do stolicy Dolnego Śląska po dwóch latach pandemii, podobnie jak cały festiwal kulinarny „Europa na widelcu”. Znany podróżnik nie ma wątpliwości, że z Wrocławia można dotrzeć do wielu inspirujących miejsc, których kuchnię po prostu trzeba zasmakować.

Europa na Widelcu to metafizyczna podróż po Europie, a Port Lotniczy to Europa sama w sobie. Wystarczy przejść tylko przez lotniskowe bramki, by już smakować europejskiej kuchni. Zachęcamy, aby już teraz rezerwować bilety z Wrocławia do Turynu leżącego w Piemoncie. To właśnie w tym regionie, a dokładnie w mieście Alba, w październiku rusza międzynarodowy festiwal białych trufli. Alba jest też znana z orzechów laskowych i słynnego na całym świecie producenta pralinek z orzechami laskowymi.
Robert Makłowicz

Z Wrocławia po nowe wrażenia kulinarne

Pasażerowie, z którymi spotkał się Robert Makłowicz, mieli okazję przeżyć kulinarną podróż po Europie. Dania przygotowywał Grzegorz Wiśniewski z restauracji On Time na wrocławskim lotnisku. Kucharz odpowiedzialny za poczęstunek nie po raz pierwszy stanął ramię w ramię z Makłowiczem. Grzegorz Wiśniewski już dwukrotnie gotował bowiem podczas festiwalu „Europa na widelcu”. Tym razem przyrządził makaron ze szparagami, bekonem, śmietanką oraz grana padano, a także gruszkę pod kruszonką i solonym karmelem.

Cieszymy się, że nasze lotnisko może poszczycić się kuchnią na najwyższym, europejskim poziomie. Kulinarne podróże warto rozpocząć tak naprawdę jeszcze we Wrocławiu, by już po kilku godzinach móc cieszyć się europejską kuchnią w Chorwacji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Malcie czy w krajach skandynawskich.
Dariusz Kuś, prezes Portu Lotniczego Wrocław

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Prezes Portu Lotniczego Wrocław, Dariusz Kuś i Robert Makłowicz. fot. Port Lotniczy Wrocław
Prezes Portu Lotniczego Wrocław, Dariusz Kuś i Robert Makłowicz.

Siatkę lotów z Wrocławia zachwalał również sam Robert Makłowicz, który zwrócił szczególną uwagę na połączenia z Włochami i Chorwacją.

Połączenia z wrocławskiego lotniska są kulinarnie ekskluzywne. Jest mnóstwo włoskich kierunków, w tym również połączenie z Bergamo, które samo w sobie jest pięknym miastem i ma doskonałą kuchnię. Z zazdrością też patrzę na połączenia Wrocławia z Dalmacją, czyli Dubrownikiem i Splitem.
Robert Makłowicz

Kulinarna podróż po Starym Kontynencie

Tegoroczna edycja „Europy na widelcu” to dla mieszkańców Wrocławia szansa na kulinarną podróż przez Bułgarię, Chorwację, Czechy, Grecję, Francję, Włochy, Hiszpanię, Niemcy, Ukrainę, Węgry oraz Polskę. Co istotne, z wrocławskiego lotniska można polecieć do większości krajów, które goszczą w programie festiwalu.

W letniej siatce lotów Portu Lotniczego Wrocław jest ponad 80 połączeń. W tym roku znalazły się również nowe kierunki – Turyn, Dubrownik, Barcelona-El Prat, Rodos, Tirana, Wenecja-Treviso, Sztokholm-Arlanda i Oslo-Gardermoen. 

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl