wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

20°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 16:40

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. 51 restauracji w wiosennej odsłonie Restaurant Week (CENA)
Kliknij, aby powiększyć
Z lewej kelnerka z dwoma talerzami w restauracji Nai, obok danie z kuchni restauracji ORZO Tomasz Hołod/ materiały Orzo Wrocław
Z lewej kelnerka z dwoma talerzami w restauracji Nai, obok danie z kuchni restauracji ORZO

400 restauracji z całej Polski, w tym 51 z Wrocławia bierze udział w wiosennej edycji popularnego festiwalu kulinarnego Restaurant Week 2024. Niepowtarzalne doświadczenia smakowe gwarantowane! W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego, trzydaniowego menu, które powstało w oparciu o najnowsze trendy. Sprawdź, jak, gdzie i w jakiej cenie zarezerwujesz stolik w ramach Restaurant Week.

Reklama

Restaurant Week 2024 i najnowsze kulinarne trendy

Festiwal Restaurant Week od 10 lat przybliża gościom najlepsze, autorskie restauracje z całej Polski. W akcji wzięło już udział prawie 1,5 mln smakoszy. W każdej edycji uczestniczy około 400 restauracji, z których każda przygotowuje popisowe, trzydaniowe menu, złożone z przystawki, dania głównego i deseru, w wersji wege i mięsnej. Obiad trwa 90 minut. W prezencie, dla dorosłych uczestników serwowany jest festiwalowy koktajl. Hasło najnowszej edycji Restaurant Week to #FoodNewsGoodNews.

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach - FoodSoundsGood - 137 tys. gości, FoodSmellsGood - 145 tys. gości - tematem tegorocznego festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której goście będą odkrywać wyselekcjonowane, aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata.
Marcin Wawrzeń, dyrektor Festiwalu Restaurant Week.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Kucharz przygotowuje potrawę w restauracji Nai przy pl. Jana Pawła II Tomasz Hołod
Kucharz przygotowuje potrawę w restauracji Nai przy pl. Jana Pawła II

Wiosenna edycja Restaurant Week we Wrocławiu. Do kiedy? Jaka cena?

Misją festiwalu Restaurant Week, którego wiosenna edycja rozpoczęła się 13 marca i potrwa do 23 kwietnia 2024, jest promowanie autorskiej, polskiej sceny restauracyjnej. To niepowtarzalna okazja na poznanie najlepszych lokali w ich festiwalowym, popisowym wydaniu.

Podczas wiosennej edycji, za trzydniowe, popisowe menu z koktajlem trzeba zapłacić 69,99 zł od osoby (plus opłata rezerwacyjna 5,98 zł, w prime time plus 10 zł - to dopłata w najbardziej popularnych dniach i godzinach. Dotyczy niedziel - rezerwacje na godzinę 15.30 i 17.15, sobót - rezerwacje na godzinę 19.00 oraz piątków - rezerwacje na godzinę 19.00).

Restaurant Week we Wrocławiu - wiosna. Jak zarezerwować stolik? (rezerwacja online)

Zapisy już trwają. Jak zarezerwować stolik w ramach Restaurant Week 2024? Wejdź na stronę https://festival.restaurantclub.pl/restaurantweek. Wybierz miasto, datę i restaurację. Określ liczbę gości i wybierz menu (do wyboru są dwa: A - mięsne i B - wegetariańskie lub wegańskie).

Wrocławskie restauracje w wiosennej edycji Restaurant Week 

W wiosennej edycji Restaurant Week bierze udział 51 restauracji z Wrocławia. - Za chwilę będzie 52 – jedna kończy remont i mamy nadzieję, że dołączy od kwietnia. Debiutów w tej edycji festiwalu jest aż 11 - informuje Agata Szczasny, city manager Restaurant Club Wrocław.

Te wrocławskie restauracje debiutują w Restaurant Week:

  • U Wędzonych
  • Baku Lounge
  • Buonissimo Pasta Bar
  • FARM Spot
  • Hoshi Sushi Jagodno
  • Messa Marina
  • Nai Wrocław
  • Neobab 2.0
  • Randori Ramen BUTA
  • Steakownia Wrocław
  • Suszarnia Czarnieckiego
  • Suszarnia Hubska
  • Yemsushi Leśnica

Do wyboru są zarówno restauracje serwujące kuchnię polską, jak i potrawy z innych zakątków świata. 

Restaurant Week 2024 we Wrocławiu. Co w menu?

Jeżeli chodzi o starych wyjadaczy, to w ramach Restaurant Week można się wybrać np. do Piwnicy Świdnickiej w Rynku, czyli jednej z najstarszych restauracji w Europie. Lokal, którego historia sięga XIII wieku, ma już na swoim koncie tytuł Najpopularniejszej Restauracji w Polsce w jesiennej edycji Restaurant Week.

Wiosną w ich menu znajdziemy m.in. kurczaka baby z farszem z jabłek z sadu Pana Bogdana, puree z rabarbaru i z musem z botwiny. W wersji wegetariańskiej spróbujemy steka z młodej kapusty, puree ziemniaczanego, sojowej omasty i pudru z koperku. Na przystawkę szef kuchni zaserwuje kluskę śląską z gruszowym puree i orzechami oraz rakowy krem z grillowanym rakiem i wędzoną kwaśną śmietaną. Na koniec czeka was słodki finał - biszkopt czekoladowy z musem waniliowym, maliną, pistacją oraz zamszem z białej czekolady.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Wnętrze Piwnicy Świdnickiej w Rynku archiwum wroclaw.pl
Wnętrze Piwnicy Świdnickiej w Rynku

Z kolei Concordia Taste na Wyspie Słodowej i jej szef kuchni Damian Bildź zapraszają na nowatorską marchew z groszkiem 2.0 z kwaśną śmietaną i wanilią, w wersji mięsnej zaserwują knedle z jagnięciną, esencją z pomidorów i lubczykiem - to na przystawkę. Wegetariańskie danie główne w ich wydaniu to łazanki z pieczonymi warzywami i serem feta ze Ślubowa, czyli wspomnienie z dzieciństwa. Dla mięsożerców szef kuchni proponuje biodrówkę złotnicką z kopytkami i sosem wiśniowym. Zwieńczeniem uczty będzie ekler z musem czekoladowym, kremem waniliowym i morelami.

Wśród tegorocznych debiutantów na mapie wrocławskiego festiwalu Restaurant Week pojawiła się nowa restauracja Nai, serwująca nowoczesną kuchnię ukraińską. Lokal od kilku miesięcy działa przy bulwarze Staromiejskim na pl. Jana Pawła II.

W festiwalowym menu Nai, co po polsku znaczy "Bardzo", znalazł się banosh z serem (potrawa, którą przygotowuje się z mąki kukurydzianej i śmietany, dodaje się skwarki, grzyby, bryndzę itp.), tatar wołowy z fermentowanym czarnym bzem, sałatka z pieczonej dyni z kozim serem i chipsami dyniowymi oraz dorada z żółtymi pomidorami. Na deser do wyboru będzie ciasto miodowe lub merengue czekoladowa z truskawkami i sosem malinowym.

Jeżeli lubicie kuchnię włoską, możecie wybrać się do Brusco przy placu Teatralnym. Dla wegetarian szef kuchni zaserwuje tam sycylijską caponatę z wypiekanym na miejscu pieczywem oraz ravioli z ricottą, mascarpone, suszonymi pomidorami i tatarem z pieczonych pomidorów i orzeszkami ziemnymi. Dla wielbicieli mięsa - ragu wołowe, ravioli z ricottą i porem ze srirachą i tatarem wołowym oraz chipsami z topinamburu. Na deser będzie można delektować się potrójnie pistacjowym cannoli z granatem.

  • Ale wybór jest dużo większy. Wszystkie wrocławskie restauracje biorące udział w wiosennej edycji Restaurant Week oraz ich menu znajdziecie na stronie festiwalu.

A Wy jakie restauracje polecacie w naszym mieście? Piszcie w komentarzach na naszym Facebooku. Portal wroclaw.pl wspiera lokalną gastronomię. Chętnie napiszemy też o nowych miejscówkach. 

Źródło: materiały prasowe

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl