Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Bulwar Staromiejski powstał na 2,5 hektarowym terenie po byłym szpitalu wojewódzkim im. J. Babińskiego przy pl. Jana Pawła II. W odrestaurowanych budynkach znalazły się m.in. apartamenty, lofty i biura. Od niedawna działa tu również nowa restauracja.
- Nai to największa międzynarodowa sieć restauracji serwujących nowoczesną kuchnię ukraińską. Do końca 2024 roku planujemy otworzyć lokale w ponad 30 miastach na całym świecie - mówi Wołodymyr Jarosławski, współzałożyciel i szef marki Nai.
90 procent mebli z lokalu, elementów wyposażenia wnętrz i dekoracji jest produkowanych na Ukrainie przez tamtejszych przedsiębiorców i artystów. Menu Nai to połączenie tradycyjnej kuchni ukraińskiej z nowoczesnością. Zobaczcie w galerii zdjęcia wrocławskiej restauracji Nai przy pl. Jana Pawła II.
Pomysłodawcą sieci restauracji Nai jest Wołodymyr Jarosławski, znany szef kuchni z Ukrainy. To on opracował menu z nowoczesnymi interpretacjami tradycyjnych dań.
- Dużo testowaliśmy, przerabialiśmy, eksperymentowaliśmy. Wszystko po to, abyś mógł odłożyć na bok swoje troski i oddać się hedonizmowi w restauracji Nai w różnych częściach świata. To nie jest kolejna restauracja, ale międzynarodowa, ukraińska franczyza z nowoczesną kuchnią, gdzie zjesz nie tylko pierogi i barszcz, ale znajdziesz smak, niepowtarzalny design i uniwersalne dania dla mieszkańców z różnych krajów.Wołodymyr Jarosławski, szef kuchni sieci Nai na Instagramie
Co znajdziemy w menu restauracji Nai przy bulwarze Staromiejskim?
Właścicielami wrocławskiego lokalu są Mark Mekhtiiev oraz Vitalii Babaiev. Pierwszy jest kierownikiem sali, drugi szefem kuchni. W karcie dań znajdziemy przystawki, sałatki, dania główne i desery. Vitalii Babiev szczególnie poleca spróbowanie w Nai barszczu ukraińskiego, kotleta po kijowsku, a na deser - meringue, czyli bezy.
Jakie ceny? Przykładowo, za sałatkę z pieczonymi burakami i kozim serem zapłacimy 32 zł, za sezonowe pomidory z pieczoną papryką i kozim serem - 40 zł, a za tatar wołowy z fermentowanym czarnym bzem - 60 zł. Pierwsze dania ("doprawione odwagą, pieprzem i miłością" - jak czytamy w menu) to np. barszcz czerwony z boczkiem (43 zł) albo rosół z kurczaka i naleśniki z mięsem (34 zł).
Z dań głównych, dzięki którym - jak przekonują właściciele - najszybciej zakochamy się w ukraińskiej kuchni, możemy spróbować gołąbków z krewetkami (73 zł), klopsików z sandaczem i grzybami (74 zł), policzków cielęcych z risotto z selerem i wędzoną gruszką (82 zł). Z deserów do wyboru jest wspomniana beza (34 zł) i ciasto miodowe (21 zł).
Otwarta kuchnia, swojsko i przytulnie
- To, co nas odróżnia od innych restauracji, to otwarta kuchnia. Każdy gość może zobaczyć, jak kucharze z sercem przygotowują dla niego dania.Kateryna Bezuhla, menadżerka restauracji
Wnętrza są urządzone nowocześnie, ale swojsko i przytulnie. Uwagę przykuwają duże, przeszklone okna. W Nai dominują beże, wiklinowe abażury, ozdobne trawy na stołach i meble z jasnego drewna.
Restauracja Nai we Wrocławiu (adres, godziny otwarcia)
Restauracja Nai znajduje się przy pl. Jana Pawła II 16, przy bulwarze Staromiejskim i jest czynna codziennie w godz. 12.00 - 21.30.
A Wy jakie restauracje i kawiarnie polecacie w naszym mieście? Piszcie w komentarzach na Facebooku albo na adres redakcja(at)araw.pl. Chętnie napiszemy też o nowych miejscówkach. Portal Wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy.