wroclaw.pl strona główna

UWAGA! Duża akcja we Wrocławiu. Taksówki na aplikacje na celowniku służb

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Przydatne Informacje
  4. Moda, uroda, zakupy, hobby
  5. Poderwij ją na tiramisu!

Tiramisu – w wolnym tłumaczeniu z języka włoskiego oznacza „poderwij mnie, podnieś na duchu” i rzeczywiście smak tego deseru może, niczym znany z reklam tv napój energetyczny, dodać człowiekowi skrzydeł. Swój szlachetny smak zawdzięcza kawie espresso i likierowi Amaretto, które przełamują aksamit serka mascarpone, połączonego z żółtkami, cukrem i śmietanką.

Przygotowywane w formie ciasta (coś à la nasza wuzetka) albo kremu podawanego w pucharkach, schłodzone, idealne, by ugasić pragnienie w upalny dzień albo też dosłodzić… miłosne uniesienia i głębokie uczucia – więc doskonale nadaje się do tego, by uraczyć nim bliską sobie kobietę właśnie 8 marca. A ponieważ niewiasty zasługują na to, by każdy z 365 (ew. 366) dni w roku był ich świętem, to i tiramisu można paniom rzucać do stóp równie często.

Dlatego, drogi Mężczyzno, zabłyśnij przed damą swojego serca, mamą, babcią, a nawet córką – jako cukiernik, którego do kuchennego fartucha przywiodła inspiracja wprost ze słonecznej Italii.

fot. hdaniel/flickr.com

 Każdy sobie tiramisu skrobie…

A tam, czyli we Włoszech, przepisów na tiramisu jest, lekko licząc, kilkadziesiąt, i każdy region ma jakąś własną, niepowtarzalną na ten deser receptę. O miano „ojczyzny” tego przysmaku rywalizują od dawna Toskania, Piemont i Wenecja Euganejska.

Prawdopodobnie pierwsze tiramisu powstało w wieku XVII w Sienie, w której to stanął na popas ówczesny książę Toskanii – Cosimo de Medici. W hołdzie jego świetlanej postaci miejscowi cukiernicy zabrali się za tworzenie deseru, który książęcą osobowość „odmalowałby” najtrafniej. Okazało się, że wycelowali w sam środek książęcego podniebienia i ich deser trafił do pańskiego menu na stałe. A stamtąd już – za sprawą rozmaitych gości książęcego dworu – zyskał sławę w całej Italii.

Inna historia powstania tiramisu głosi, że zostało wymyślone przez pewnego cukiernika z Turynu na cześć włoskiego polityka, który dążył do zjednoczenia Włoch pod przewodnictwem Piemontu – Cavour Camillo Benso Di (1810-1861).

W regionie Wenecji natomiast powtarzają sobie inną legendę o tiramisu – czyli że wynaleziono je w restauracji El Toula w Treviso, która sąsiadowała z domem schadzek. Klienci zaś tej „agencji” utrzymywali, że zjedzenie tiramisu dodaje energii i stawia na baczność to, co jest niezbędnym atrybutem korzystającego z usług włoskich cór Koryntu. Prawdą jest natomiast, że to Wenecja jest stolicą serka mascarpone.

fot. kierunekwlochy.pl

Klasyczny przepis na niebiański deser

Wszystkie składniki do tiramisu można dostać w jednym markecie. Na sześć porcji potrzeba:

• 400 g serka mascarpone

• 100 g cukru pudru

• 75 ml amaretto (likier migdałowy)

• 200 g biszkoptów

• 400 ml ostudzonej kawy espresso

• 4-5 żółtek

• kakao do posypania deseru

A teraz wykonanie:

1. Żółtka utrzyj (najlepiej mikserem) z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodawaj stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje.

2. Kawę połącz z amaretto, wlewając je do miski. Połowę biszkoptów mocz krótko w kawie, tak by nasiąkły, ale nie rozpadły się.

3. Ułóż biszkopty na dnie formy (może być okrągła albo prostokątna), posyp je lekko kakao. Potem rozsmaruj połowę kremu, znów lekko posyp kakao i ułóż drugą warstwę namoczonych biszkoptów, na to kakao i pozostałą część kremu.

4. Deser możesz podawać od razu, ale najlepiej wstaw go na co najmniej dwie godziny do lodówki. Przed podaniem – tiramisu możesz pokroić na kwadraty lub trójkąty nożem zanurzonym uprzednio we wrzątku – ponownie posyp kakao lub tartą, najlepiej gorzką czekoladą.

  

fot. stu_spivack/flikr.com

Tiramisu w kremie

Również niebiańsko smakuje. Tu możesz już nie używać biszkoptów (chyba że do nabierania kremu i do dekoracji), ale musisz dokupić śmietankę. Na trzy solidne porcje, które podasz w eleganckich pucharach, potrzebujesz:

• 250 g serka mascarpone

• 250 g śmietanki 30-proc.

• 2 łyżki amaretto

• 3 łyżki cukru pudru

• 3 łyżeczki kakao

Serek utrzyj z cukrem, połącz z ubitą na sztywno śmietanką i wlej amaretto. Masę przełóż do pucharków, solidnie posyp kakao i wstaw – tym razem nawet na całą noc – do lodówki. Przed podaniem możesz posypać np. drobniutko zbitymi orzeszkami.

Dla wzrokowców, przygotowanie tiramisu na żywo:

MaWi

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama