wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

20°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 21:00

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Edukacja
  4. Aktualności z edukacji
  5. Międzynarodowy konkurs na najlepszego kucharza-kelnera
Kliknij, aby powiększyć
Jedna z uczestniczek międzynarodowego konkursu gastronomicznego we Wrocławiu - Horvath Alexa z Węgier fot. Tomasz Hołod
Jedna z uczestniczek międzynarodowego konkursu gastronomicznego we Wrocławiu - Horvath Alexa z Węgier

W środę (10 kwietnia) w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Kamiennej we Wrocławiu odbyła się XXIV edycja Międzynarodowego Konkursu Czterech Miast: Stadthagen, Wrocławia, Tapolca, Carcassonne w zawodzie kucharz – kelner. Uczniowie rywalizowali ze sobą wykonując przeróżne zadania. Zobaczcie zdjęcia!

Reklama

Międzynarodowy konkurs w zawodzie kucharz-kelner 

W roku szkolnym 1994/1995 rozpoczęła się kulinarna współpraca nazwana konkursem trzech miast pomiędzy Halle i Stadthagen w Niemczech a Wrocławiem. Podczas pierwszego spotkania w Stadthagen wypracowano ideę i regulamin konkursu. W 2002 roku dołączył do niego czwarty partner z Topolcy na Węgrzech. Wówczas zmieniono nazwę na konkurs czterech miast.

W 2012 roku Halle uczestniczyło po raz ostatni w konkursie ze względu na likwidację szkoły, a od roku 2013 do turnieju dołączyło Carcassonne z Francji. Ostatni konkurs odbył się w Carcassonne w 2019 roku. W latach 2020-2023 przez pandemię COVID-19 konkurs został zawieszony. 

W ciągu tych 24 edycji udział wzięło 384 uczestnikówZobaczcie zdjęcia z tegorocznej edycji konkursu!

Wyniki XXIV edycji konkursu

Uczestnicy wykonywali zadania grupowo, w międzynarodowych zespołach. 

Kelnerzy

  • Złote medale – za najlepszy koktajl (Polska-Francja) oraz najlepszy serwis, czyli najlepszą obsługę gości (Polska-Niemcy).
  • Srebrne medale – za najpiękniejsze stoły oraz za najlepszą współpracę (Polska-Niemcy). 
  • Brązowe medale – za najlepszy koktajl (Polska-Niemcy), za najpiękniejszy stół (Polska-Francja) oraz za najlepszą współpracę (Polska-Francja).

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: XXIV edycja Międzynarodowego Konkursu Czterech Miast: Stadthagen, Wrocławia, Tapolca, Carcassonne w zawodzie kucharz – kelner Tomasz Hołod
XXIV edycja Międzynarodowego Konkursu Czterech Miast: Stadthagen, Wrocławia, Tapolca, Carcassonne w zawodzie kucharz – kelner

Kucharze

  • Złote medale – za najlepsze danie główne i za najlepszy deser (Polska-Niemcy).
  • Srebrne medale – za najlepszą przystawkę i za najlepsze danie główne (Polska-Francja) oraz za najlepszą współpracę kucharzy (Polska-Niemcy).
  • Brązowe medale – za najlepszy deser (Polska-Francja) i za najlepszą współpracę (Polska-Francja).

Dodatkowo, zostało przyznane pierwsze miejsce za całość pracy. Zespół, który wygrał to Niemcy z Węgrami.

Na czym polegał konkurs?

W kategorii kucharz oceniane były następujące elementy:

  • obróbka surowców;
  • techniki pracy;
  • wykonanie potrawy (przystawka, dania główne, deser);
  • smak;
  • porządek i czystość w miejscu pracy;
  • określony czas.

W kategorii kelner oceniane były:

  • aperitif (przygotowanie koktajlu, smak, dekoracja, prezentacja);
  • nakrycie stołu (karta menu, prawidłowe nakrycie, technika pracy, dekoracja stołu);
  • życzliwość, uprzejmość, uwaga;
  • zarządzanie czasem, ogólne wrażenie;
  • współpraca z kucharzem.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl