wroclaw.pl strona główna

WROCŁAW „Weź ze sobą miłe słowo i podaj dalej”. Dzień Życzliwości u przedszkolaków

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Najnowszym Masterchefem jest… Wiktoria Nawara z Wrocławia

W finałowym odcinku 14. serii Masterchefa wrocławianka zaserwowała przystawkę z krewetek, później doradę na puree z migdałów z sosem z chorizo, a kilka chwil później – po karmelowym deserze – cieszyła się z werdyktu jury. Trzecie miejsce dla innej wrocławianki – Anny Jaworskiej.

Reklama

Finał 14. edycji programu Masterchef

  1. Wiktoria Nawara z Wrocławia
  2. Sylwia Skłodowska z Darłowa
  3. Anna Jaworska z Wrocławia

„Wiktoria Nawara ma 24 lata. Uczy się języka włoskiego, bo marzy o wyjeździe do Włoch i nauce w prestiżowej Alma Scuola di Cucina. Studiuje ekonomię, ale serce ciągnie ją w stronę kulinarnych wyzwań. Codziennie stara się zachować balans pomiędzy nauką, pasjami a chwilami wyciszenia, które daje jej joga. Czy marzenia i determinacja wystarczą, by zdobyć fartuch MasterChefa?”

Tymi słowy przed emisją pierwszego odcinka przedstawiono wrocławiankę na profilu masterchef_tvn na Instagramie.

W finałowym odcinku – w niedzielę 23 listopada – widzowie poznali odpowiedź. Wiktoria Nawara wygrała 14. edycję kulinarnego programu Masterchef. W nagrodę oprócz statuetki dostała:

  • 250 000 złotych,
  • możliwość wydania własnej książki kucharskiej.

Krewetki, dorada i… flan z bobem tonka

W nadmorskim Sotogrande w Hiszpanii 24-letnia studentka, pochodząca z Bolesławca, stoczyła kulinarny pojedynek z Sylwią Skłodowską z Darłowa i Anną Jaworską z Wrocławia. Ania odpadała jako pierwsza, więc do finałowego, decydującego zadania stanęły Wiktoria i Sylwia.

Ich autorski zestaw degustacyjny składał się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru.

Przystawka Wiktorii: carpaccio z krewetek carabineros z dressingiem z głów krewetek, mleko pistacjowe, pachnotka, kawior, całość skropiona perfumami z yuzu.

Przystawka Sylwii: andaluzyjskie gazpacho z malinami, marynowana malina w occie sherry, grillowana krewetka carabineros, oliwa z pancerzy krewetek i emulsja z głów krewetek.

Danie główne Wiktorii: dorada na puree z migdałów, sos beurre blanc z chorizo, piklowane winogrona i fenkuł w occie sherry.

Danie główne Sylwii: ryba pargo na purée z pietruszki z dodatkiem białego miso, fenkułem marynowanym w occie sherry, kumkwatem i cytrusowym sosem beurre blanc.

Deser Wiktorii: flan z bobem tonka, likier pomarańczowy, migdały w solonym karmelu oraz opalana pomarańcza.

Deser Sylwii: ciastko canelé de Bordeaux z sosem z opuncji figowej, czekolady i ananasa oraz pianką z mleka i sera owczego.

Jury w składzie Magda Gessler, Michel Moran, Przemek Klima i Julia Cichocka zdecydowało, że najlepszą kucharką 14. edycji Masterchefa jest Wika z Wrocławia.

Gratulujemy wszystkim finalistkom i życzymy powodzenia na nowej kulinarnej drodze życia!

Źródło: materiały organizatorów

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama