Finał 14. edycji programu Masterchef
- Wiktoria Nawara z Wrocławia
- Sylwia Skłodowska z Darłowa
- Anna Jaworska z Wrocławia
„Wiktoria Nawara ma 24 lata. Uczy się języka włoskiego, bo marzy o wyjeździe do Włoch i nauce w prestiżowej Alma Scuola di Cucina. Studiuje ekonomię, ale serce ciągnie ją w stronę kulinarnych wyzwań. Codziennie stara się zachować balans pomiędzy nauką, pasjami a chwilami wyciszenia, które daje jej joga. Czy marzenia i determinacja wystarczą, by zdobyć fartuch MasterChefa?”
Tymi słowy przed emisją pierwszego odcinka przedstawiono wrocławiankę na profilu masterchef_tvn na Instagramie.
W finałowym odcinku – w niedzielę 23 listopada – widzowie poznali odpowiedź. Wiktoria Nawara wygrała 14. edycję kulinarnego programu Masterchef. W nagrodę oprócz statuetki dostała:
- 250 000 złotych,
- możliwość wydania własnej książki kucharskiej.
Krewetki, dorada i… flan z bobem tonka
W nadmorskim Sotogrande w Hiszpanii 24-letnia studentka, pochodząca z Bolesławca, stoczyła kulinarny pojedynek z Sylwią Skłodowską z Darłowa i Anną Jaworską z Wrocławia. Ania odpadała jako pierwsza, więc do finałowego, decydującego zadania stanęły Wiktoria i Sylwia.
Ich autorski zestaw degustacyjny składał się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru.
Przystawka Wiktorii: carpaccio z krewetek carabineros z dressingiem z głów krewetek, mleko pistacjowe, pachnotka, kawior, całość skropiona perfumami z yuzu.
Przystawka Sylwii: andaluzyjskie gazpacho z malinami, marynowana malina w occie sherry, grillowana krewetka carabineros, oliwa z pancerzy krewetek i emulsja z głów krewetek.
Danie główne Wiktorii: dorada na puree z migdałów, sos beurre blanc z chorizo, piklowane winogrona i fenkuł w occie sherry.
Danie główne Sylwii: ryba pargo na purée z pietruszki z dodatkiem białego miso, fenkułem marynowanym w occie sherry, kumkwatem i cytrusowym sosem beurre blanc.
Deser Wiktorii: flan z bobem tonka, likier pomarańczowy, migdały w solonym karmelu oraz opalana pomarańcza.
Deser Sylwii: ciastko canelé de Bordeaux z sosem z opuncji figowej, czekolady i ananasa oraz pianką z mleka i sera owczego.
Jury w składzie Magda Gessler, Michel Moran, Przemek Klima i Julia Cichocka zdecydowało, że najlepszą kucharką 14. edycji Masterchefa jest Wika z Wrocławia.
Gratulujemy wszystkim finalistkom i życzymy powodzenia na nowej kulinarnej drodze życia!