Kulinarne Grand Prix Wrocławia
Konkurs składa się z dwóch etapów – w pierwszym uczestnicy prezentują swoje kulinarne wizytówki, a w drugim finaliści przygotowują autorskie menu degustacyjne przed jury. Na zwycięzców czekają wyjątkowe nagrody, w tym staż w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin.
Obecnie trwa II edycja wydarzenia (2025), której motywem przewodnim jest: „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”.
Międzynarodowy Konkurs Kulinarny dla Szefów Kuchni.
Zgłoszenie do konkursu
Aby wziąć udział w 2. edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i dostarczyć go do Organizatora:
Mailowo – na adres: konkurs.kulinarny[at]um.wroc.pl
lub
Osobiście/pocztą – na adres:
Urząd Miejski Wrocławia
Biuro Rozwoju Gospodarczego
ul. Świdnicka 53, pokój 317 (sekretariat)
50-030 Wrocław
Harmonogram 2. edycji konkursu
1–30 września 2025 – I etap: przyjmowanie zgłoszeń (kulinarne wizytówki szefów kuchni)
Uczestnicy przesyłają formularze (mailowo lub osobiście/pocztą) wraz z opisem osiągnięć, recepturą autorskiego dania i zdjęciami potrawy.
10 października 2025 – wybór finalistów
Jury konkursu ogłasza listę 3–4 szefów kuchni zakwalifikowanych do finału.
21–22 października 2025 – II etap: finałowe degustacje
Finaliści przygotują w swoich restauracjach jesienne menu degustacyjne pod hasłem: „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”.
22 października 2025 – ogłoszenie zwycięzcy
Laureata II edycji poznamy podczas spotkania Prezydenta Wrocławia z przedstawicielami branży gastronomicznej we wrocławskim Ratuszu.
Nagrody
Laureaci 2. edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia otrzymają wyróżnienia, które mogą otworzyć przed nimi drzwi do międzynarodowej kariery.
I miejsce – dwutygodniowy staż w prestiżowej restauracji Hofmann w Barcelonie, wyróżnionej gwiazdką Michelin.
II miejsce – tygodniowy staż w restauracji Hofmann w Barcelonie.
III miejsce – nagroda finansowa w wysokości 3000 zł.
W Jury Konkursu „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” zasiadają: Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu, Diego Grimberg – światowej sławy kucharz argentyńskiego pochodzenia, Adam Pawłowski - międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych, Jakub Mazur – wiceprezydent Wrocławia, Alfred Wagner – Prezes WROT oraz Łukasz Budzik – zwycięzca pierwszej edycji, szef kuchni restauracji Między Mostami.