wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Kulinarne Grand Prix Wrocławia

Prestiżowy konkurs kulinarny skierowany do Szefów Kuchni pracujących we wrocławskich restauracjach lub hotelach. Jego celem jest promocja lokalnej sceny gastronomicznej oraz wyróżnienie najlepszych talentów, którzy swoją kreatywnością i kunsztem podnoszą rangę wrocławskiej kuchni w Polsce i Europie.

Konkurs składa się z dwóch etapów – w pierwszym uczestnicy prezentują swoje kulinarne wizytówki, a w drugim finaliści przygotowują autorskie menu degustacyjne przed jury. Na zwycięzców czekają wyjątkowe nagrody, w tym staż w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin.

Obecnie trwa II edycja wydarzenia (2025), której motywem przewodnim jest: „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”.

Międzynarodowy Konkurs Kulinarny dla Szefów Kuchni.

Zgłoszenie do konkursu

Aby wziąć udział w 2. edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i dostarczyć go do Organizatora:

Mailowo – na adres: konkurs.kulinarny[at]um.wroc.pl

lub

Osobiście/pocztą – na adres:

Urząd Miejski Wrocławia

Biuro Rozwoju Gospodarczego

ul. Świdnicka 53, pokój 317 (sekretariat)

50-030 Wrocław

Harmonogram 2. edycji konkursu 

1–30 września 2025 – I etap: przyjmowanie zgłoszeń (kulinarne wizytówki szefów kuchni)

Uczestnicy przesyłają formularze (mailowo lub osobiście/pocztą) wraz z opisem osiągnięć, recepturą autorskiego dania i zdjęciami potrawy.

10 października 2025 – wybór finalistów

Jury konkursu ogłasza listę 3–4 szefów kuchni zakwalifikowanych do finału.

21–22 października 2025 – II etap: finałowe degustacje

Finaliści przygotują w swoich restauracjach jesienne menu degustacyjne pod hasłem: „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”.

22 października 2025 – ogłoszenie zwycięzcy

Laureata II edycji poznamy podczas spotkania Prezydenta Wrocławia z przedstawicielami branży gastronomicznej we wrocławskim Ratuszu.

Nagrody

Laureaci 2. edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia otrzymają wyróżnienia, które mogą otworzyć przed nimi drzwi do międzynarodowej kariery.

I miejsce – dwutygodniowy staż w prestiżowej restauracji Hofmann w Barcelonie, wyróżnionej gwiazdką Michelin.

II miejsce – tygodniowy staż w restauracji Hofmann w Barcelonie.

III miejsce – nagroda finansowa w wysokości 3000 zł.

W Jury Konkursu „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” zasiadają: Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu, Diego Grimberg – światowej sławy kucharz argentyńskiego pochodzenia, Adam Pawłowski - międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych, Jakub Mazur – wiceprezydent Wrocławia,  Alfred Wagner – Prezes WROT oraz Łukasz Budzik – zwycięzca pierwszej edycji, szef kuchni restauracji Między Mostami.