Kulebiak
- 1/2 kilograma kapusty kiszonej
 - cebula
 - pół szklanki suszonych grzybów
 - sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku
 - 2 jajka na twardo
 
- 2 szklanki mąki
 - kulka świeżych drożdży wielkości orzecha włoskiego
 - jajko
 - 1/2 szklanki mleka
 - łyżka miękkiego masła
 - łyżeczka cukru
 - sól
 
- Kroimy kiszoną kapustę, gotujemy do miękkości. Suche grzyby zalewamy wrzątkiem, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Szatkujemy drobno grzyby, dodajemy do cebuli i razem przez chwilę podsmażamy.
 - Robimy zaczyn na ciasto – drożdże rozcieramy z cukrem, rozcieńczamy mlekiem, dodajemy trochę mąki. Czekamy, aż podrośnie. Dodajemy resztę mąki, jajko, sól i masło. Zagniatamy i wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
 - Odsączoną i ostudzoną kapustę mieszamy z grzybami i cebulą przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na kwadrat. Z jednej strony układamy farsz, a na nim ugotowane na twardo jajka. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem – łatwiej wtedy zlepić pieróg. Zlepiamy, a całość znów smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka – by pieróg był złoty.
 - Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.