Kucharz z Wrocławia zaraża miłością do hiszpańskiej kuchni
Adrian Stojewski, znany w social mediach z prowadzenia bloga kulinarnego „Hiszpańskie smaki”, od ponad 10 lat stara się, aby Polacy, tak jak on, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni. Uczył się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González.
Jest również częstym gościem wydarzeń związanych z kulturą Hiszpanii oraz promuje ten kraj w mediach – ma na swoim koncie udział w audycjach radiowych i programach telewizyjnych, m.in. w roli eksperta w kuchni Dzień Dobry TVN czy Pytania na Śniadanie.
Obecnie bierze udział w międzynarodowym konkursie gotowania paelli „World Paella Day Cup 2023”. Ma szansę zostać najlepszym kucharzem na świecie! W eliminacjach do finału brakuje mu kilku głosów, dlatego potrzebuje Waszej pomocy.
– To od niej zaczęła się moja fascynacja hiszpańską kuchnią… była jedną z pierwszych potraw, którą próbowałem w Hiszpanii i do dzisiaj jest jednym z moich najukochańszych dań. Paella, symbol Walencji, dla mnie niezrównane bogactwo smaków, który łączy wszystkie dobra tej ziemi – czytamy na facebooku kucharza.
Jak można oddać głos?
Wystarczy wejść na stronę konkursową i oddać głos. Aby był on ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.
Dodatkowo, w środę (21 czerwca) Adrian przygotuje dla Was specjalny pokaz gotowania paelli na żywo, który odbędzie się o godz. 15:30 w hiszpańskiej księgarni La Librería Española de Wrocław, przy ul. Szajnochy 5.
Na Waszych oczach przygotuję kulinarny symbol Hiszpanii, pochodzącą z Walencji spektakularną paellę. Zabiorę Was w niezwykłą podróż po hiszpańskich smakach, pełną wyjątkowych opowieści i niecodziennych połączeń! Ole!zaprasza kucharz