Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Najlepsze lody są tworzone we Wrocławiu
Pani Wioletta Gbiorczyk, managerka lodziarni LodoWata, przy ul. Kazimierza Wielkiego 25, tworzy prawdziwe cuda! Nic więc dziwnego, że biorą one udział w prestiżowych konkursach. Od czego się zaczęło? Zobaczcie!
Moja przygoda z lodami rozpoczęła się 9 lat temu, tak naprawdę przez przypadek. Szef powiedział, że oprócz ciastek zaczniemy też robić lody i postanowił, że ja się tym zajmę. Na początku bardzo mnie to stresowało, ale później pokochałam to naprawdę i stało się moją pasją. W 2019 roku pojechałam na pierwszy ogólnopolski konkurs, który odbywał się w Łodzi - Gelato Festival World Challenge, czyli ten sam konkurs, na którym byłam w tym roku i udało się w nim zająć trzecie miejsce.Wioletta Gbiorczyk, managerka lodziarni LodoWata
Miejsce na podium otworzyło pani Wiolettcie drzwi do etapu światowego, który odbędzie się w 2024 roku w Bolonii.
Galeria zdjęć
Na czym polegał konkurs Gelato Festival?
Konkurs Gelato Festival polegał na przygotowaniu lodów o wybranym przez siebie smaku. Pani Wioletta wybrała smak migdałowy i był to strzał w dziesiątkę (i w podniebienia jury).
Każdy z 16 finalistów miał do przygotowania jeden pojemnik 5 kg lodów o wybranym przez siebie wcześniej smaku. Ja akurat przygotowywałam lody migdałowe, przekładane gęstym kremem z orzechów laskowych, z prażonymi orzechami laskowymi, migdałami i ciasteczkami maślanymi z pomarańczą.Wioletta Gbiorczyk, managerka lodziarni LodoWata
– W ciągu 30 minut trzeba było przygotować cały pojemnik lodów, następnie udekorować i posprzątać swoje stanowisko. Jury oceniało smak, wygląd lodów, dekorację, konsystencję czy dobór smaków – wyjaśnia pani Wioletta.
Co pysznego czeka na nas w lodziarni LodoWata?
W lodziarni zamówimy zarówno smaki klasyczne, jak śmietanka, czekolada, sorbet truskawkowy czy słony karmel, jak i coś nowego. Do wyboru są dodatkowe trzy smaki, które codziennie się zmieniają. Wśród nich m.in. kinder bueno uwielbiane szczególnie przez dzieci. Nie brakuje oczywiście tych konkursowych smaków – np. migdałowego, który cieszy się dużą popularnością. Musicie go spróbować!
Kombinujemy ze smakami, lubimy zaskakiwać i robimy np. ser kozi przekładany gruszką, orzechami włoskimi. Pomysłów mamy wiele!Wioletta Gbiorczyk
Oprócz lodów, kupimy tu też desery. W ofercie są rogaliki, monodesery, monotorty i ciasta (wszystko wypiekane na miejscu). Największym hitem jest lodowata (od nazwy lodziarni), czyli lody z ogromną watą cukrową i posypką. Idealna do zdjęć na Instagrama!
Więcej zdjęć (i pyszności, jakie tworzy lodziarnia) zobaczycie w naszej galerii!
Piękna akcja w Dzień Dziecka. Przyjdziecie?
W tym roku lodziarnia postanowiła zorganizować piękną akcję! W czwartek 1 czerwca, czyli w Dzień Dziecka cały dochód ze sprzedaży (oraz z kilku ich lodziarni w Radomiu) zostanie przeznaczony na oddział onkologii dziecięcej w Przylądku Nadziei.
Drodzy mieszkańcy! Zachęcamy, abyście tego dnia zabrali swoje pociechy na lody do LodoWaty. Z pewnością się ucieszą, a przy okazji pomożecie chorym dzieciom.
A Wy jakie restauracje, lodziarnie i kawiarnie polecacie w naszym mieście? Piszcie na adres redakcja(at)araw.pl. Chętnie opowiemy też na naszej stronie o innych miejscówkach. Portal Wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy.