Kimchi to koreańska potrawa narodowa. Jest to tradycyjna kiszona potrawa warzywna, bogata w probiotyki, witaminy i przeciwutleniacze. Zazwyczaj kimchi Jest pikantne (to zasługa papryczek chili), zazwyczaj jego składnikami są kapusta, rzodkiew i ogórek. Tradycyjny sposób jego przygotowywania, nazywany kimjang, w 2013 roku został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Kimchi to także rosnący sektor gospodarki. Korea Południowa wyeksportowała w ubiegłym (2024) roku 47 100 ton kimchi o wartości ponad 163 milionów dolarów. To o kilka procent więcej niż rok wcześniej. Pikantne kiszonki z Korei trafiają do odbiorców w 95 krajach. A imprezy takie jak festiwal kimchi, z pewnością pomagają wzbudzać zainteresowanie tym produktem w kolejnych miejscach na świecie.
Jak wyglądało to na wrocławskim lotnisku? Zerknijcie sami.
Galeria zdjęć