Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Na czym polega sekret dobrej jagodzianki?
Cukiernia Łomżanka, przy ul. Ruskiej 10 to jedna z najstarszych we Wrocławiu. Działa od 87 lat i słynie z najlepszych pączków w mieście. Jak mówi właściciel cukierni Łomżanka, Paweł Wojczyński, przepis na dobrą jagodziankę polega na dobrym cieście drożdżowym i oczywiście na jagodach.
Ceny za jagodzianki we wrocławskich cukierniach i piekarniach
- Łomżanka, ul. Ruska – 8 zł
- Hert, Rynek – 2,15 zł
- Gorąca pączkarnia F-Wiatrak – ul. Oławska - 5 zł
- Piekarnia cukiernia Furtak, ul. Oławska – jagodzianka mniejsza wypiekana na miejscu - 3,30 zł; normalna - 5,10 zł; bułka słodka z jagodami i bitą śmietaną - 4,30 zł
- Różana, ul Gazowa – 5,50 zł
- Nugat, Pasaż Grunwaldzki – 3,90 zł
- On zmywa, ul. Prądzyńskiego – 8 zł
- Chleboteka, ul. Ruska – 16 zł
- Gigi cukiernia, ul. Świeradowska – ok. 20 zł (cena zależy od wagi - 84,90 zł za kg)
Jagodzianki we Wrocławiu: dlaczego ceny w cukierniach tak się różnią
Jednym z powodów podwyżek jest na pewno inflacja. W cukierniach jest duża przepaść między cenami jagodzianek. W niektórych miejscach kupimy słodki wypiek nawet za 2 zł, a w innych za ponad 20 zł za sztukę.
Mówią, że w tych droższych jagodziankach jest praktycznie sama jagoda. A ceny jagód aż tak bardzo nie poszły w górę. W zeszłym roku za litr jagód płaciłem ok. 22 zł, a w tym ok. 27 zł. To jest 5 zł więcej. Według mnie cena 20 zł za jagodziankę to już trochę przesada. Nie wiem czy to ma związek z inflacją czy po prostu ktoś chce szybko i łatwo na tym zarobićPaweł Wojczyński
– W naszej cukierni z powodu inflacji spadła sprzedaż na każdy artykuł, nie tylko na jagodzianki. Także na pączki czy inne ciasta. Jeżeli ludzie mają do wyboru artykuły pierwszej potrzeby, jak np. chleb albo bułki, to wiadomo, że wybiorą najpierw te podstawowe. U nas jagodzianek sprzedajemy o połowę mniej niż w zeszłym roku – dodaje właściciel cukierni Łomżanka.