Weekend z gęsiną. Gdzie zjeść we Wrocławiu?
W tych restauracjach we Wrocławiu zjemy gęsinę z okazji święta Marcina:
- Restauracja Tarasowa, ul. Wystawowa 1 – menu specjalne będzie w Restauracji Tarasowej przez cały długi weekend, od 8 do 11 listopada. W nim m.in. „gęsie pipki” (czyli żołądki) oraz pasztet z gęsich wątróbek. Szczegóły tutaj.
-
Pod Papugami, ul. Sukiennice 9a – od 8 do 11 listopada restauracja zaprasza do spróbowania wyjątkowych dań z gęsiną, przygotowanych specjalnie na tę okazję przez Szefową Kuchni. W menu m.in. tatar z gęsi oraz żołądki z gęsi z rydzami. Szczegóły tutaj.
-
Piwnica Świdnicka, ul. Rynek Ratusz 1A – w dniach 8-11 listopada będzie można spróbować menu specjalnego, przygotowanego na tę okazję przez szefa kuchni Marcina Korczaka. Aromatyczne, soczyste mięso z gęsi, podane z tradycyjnymi dodatkami. Szczegóły tutaj.
- Mińska 38, ul. Mińska 38 – od 9 do 11 listopada restauracja przygotowała dania z gęsi, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. W menu m.in. filet z gęsi, rosół z gęsi oraz carpaccio z półgęska wędzonego. Szczegóły tutaj.
- Dinette, ul. Świdnicka 40 – specjalne gęsinowe menu dostępne będzie od 8 do 11 listopada. Znajdziecie w nim bulion z domowymi kopytkami oraz danie główne, gdzie do spróbowania będą dwa rodzaje mięsa, czyli pierś i udko. Szczegóły tutaj.
- Pinola, ul. Świeradowska 51/57 – udko z gęsi dostępne będzie w Pinoli do końca kolejnego tygodnia (do 17 listopada), ale w długi świąteczny weekend (8-11 listopada) będą też inne dania z gęsiną, m.in. gęsie żołądki czy pierogi z pieczoną gęsiną. Szczegóły tutaj.
-
Restauracja Aroma, ul. Szyszkowa 6 (Ślęza) – gęsina będzie dostępna w dniach od 8 do 11 listopada. Skosztujecie tu udka z gęsi. Szczegóły tutaj.
-
Karczma Lwowska, ul. Rynek 4 – restauracja zaprasza na marynowaną pierś z polskiej gęsi owsianej na ogniu. Pieczona, podana na jabłuszkach słodzonych miodem z sosem malinowo-winnym. Szczegóły tutaj.
-
Campo, ul. Podwale 83 – w dniach 9-11 listopada serwowane będą dania z gęsiną w roli głównej. W menu m.in. pierś z gęsi z podgrzybkiem i rozmarynowym puree ziemniaczanym. Szczegóły tutaj.
-
Champagne for Breakfast, ul. Jana Pawła II 20b – gęsina będzie dostępna od 8 do 11 listopada. W menu m.in. pierogi z gęsiną, tatar z gęsiny oraz zupa korzenna z gęsi. Szczegóły tutaj.
- Restauracja Między Mostami, ul. Księcia Witolda 1. Serwowane dania z gęsiny to m.in. bulion z pieczonej gęsi z domowymi kluskami i marchewką, udko z gęsi confit z kaszą jęczmienną i czerwoną kapustą czy pierożki z udkami gęsimi, truflami i z pudrem z foie gras.
- Restauracja La Maddalena, ul. Pomorska 1. Jakie dania z gęsiny serwuje ta restauracja? To m.in. pączki dyniowe z szarpaną gęsiną i sosem ponzu, czy filet z gęsi podawany z dynią, pieczoną papryką, czarną porzeczką i sosem madera.
Jeśli znacie restaurację, w której serwowana będzie w ten weekend gęsina, napiszcie na adres redakcja(at)araw.pl, a my dodamy ją do tego zestawienia.